Witaminy.sos.pl

Owoce - informacje

Obecnie na rynku dostępne jest ogromne bogactwo owoców z najróżniejszych stron świata. Z całą pewnością każdy znajdzie wśród nich cos dla siebie pod względem walorów smakowych. Na pewno ta grupa pokarmowa stanowi niezwykle istotny element prawidłowej, zbilansowanej diety każdego człowieka. W ich składzie znajdziemy wiele cennych substancji, miedzy innymi składniki mineralne, witaminy czy błonnik pokarmowy.

W owocach znajdują się również substancje antyoksydacyjne oraz flawonoidy, które przyczyniają się do usuwania z ustroju wolnych rodników. Wpływ tych pokarmów na nasze zdrowie jest bardzo szeroki i często uzależniony od konkretnego przykładu/owocu. Niektóre pozytywnie oddziałują na wygląd naszej skóry, inne na wzrok lub wpływają na krążenie krwi.

Wskazane jest korzystanie z konkretnej pory roku i wybieranie świeżych owoców, które są w niej dostępne. Można również wybierać suszone jako przekąski oraz wypijać pyszne soki.

  • Jabłka - Polska przoduje na świecie jako producent tych pysznych owoców. Na rynku dostępnych jest wiele odmian i każdy smakosz znajdzie swoją ulubioną. Są bardzo wartościowe dla naszego organizmu, maja pozytywny wpływ na układ pokarmowy i stanowią jeden z pierwszych produktów podawanych niemowlętom.
  • Awokado - w naszym kraju pojawiło się stosunkowo niedawno. Jest obecnie doceniane za swój wartościowy tłuszcz, który jest bardzo zdrowy i niektórzy specjaliści polecają go nawet do smarowania kanapek. Świetnie sprawdza się w połączeniu np. z wędzonym łososiem. Ma dobry wpływ na serce i ciśnienie krwi.
  • Banany - to owoce występujące w ciepłym klimacie i transportowane do naszego kraju. W zależności od stopnia swojej dojrzałości mają różny wpływ na nasz organizm. Z całą pewnością są bardzo lekkostrawne, więc poleca się je jako jeden z pierwszych owoców jakie podamy niemowlętom.
  • Granat - owoc, który dla wielu osób wydaje się bardzo egzotyczny i nie zawsze wiemy jak go wykorzystać. Nasiona świetnie sprawdzają się w różnego rodzaju sałatkach. Jest źródłem wielu cennych witamin, mikroelementów oraz makroelementów. Pozytywnie wpływa na pracę serca i cały układ krążenia.
  • Jeżyny - zaliczane są do owoców leśnych. Wyglądem przypominają maliny, jednak są w kolorze czarnym. Ich krzewy cieszą się popularnością w całej Europie. Są idealne do przygotowywania rozmaitych przetworów. Działają uspokajająco i pozytywnie wpływają na układ pokarmowy.
  • Kiwi - mały owoc z brązową skórką pokrytą delikatnym meszkiem. Wnętrze kryje słodki zielony owoc. Idealny do sałatek owocowych i deserów. Wpływa na układ nerwowy, układ krążenia oraz układ pokarmowy.
  • Mango - to owoc o specyficznym smaku, który nie każdemu odpowiada. Pochodzi z Azji, a do Polski przywędrował stosunkowo niedawno. Obecnie cieszy się rosnącą popularnością. Jest cennym źródłem wielu witamin i minerałów, dzięki czemu bardzo pozytywnie oddziałuje na ludzki organizm.
  • Maliny - owoce popularnie uprawiane w Polsce. Występują sezonowo, w porze letniej. Można jednak przygotowywać z nich przetwory lub mrozić i wykorzystać gdy będzie chłodniej. Od lat znajdują zastosowanie w leczeniu przeziębień i grypy, dzięki swojemu działaniu napotnemu oraz podnoszeniu odporności organizmu.
  • Melon - do owoców zaliczany jest zwyczajowo gdyż należy do grupy dyniowatych, jest rodzajem ogórka. Jednak jo słodki smak i soczystość, a także możliwość spożywania na surowo sprawiają że traktujemy go jak owoc. Ma działanie moczopędne i delikatnie przeczyszczające, sprawdza się więc jako jeden ze składników diety odchudzającej.
  • Pomarańcze - zaliczane są do grupy owoców cytrusowych. Na rynku dostępnych jest kilka odmian. Doceniane są w porze jesienno- zimowej gdy ich cena nieco spada, a zawarte w nich witaminy i minerały pomagają nam chronić się przed przeziębieniami. Chętnie wyciskamy z nich świeże soki.
  • Żurawina - owoc o dość kwaśnym smaku, z lekko słodkawą otoczką. Bardzo często spotykany w formie suszonej. Cieszy się rosnącą popularnością ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Wykorzystuje się ją w suplementach pomagających walczyć infekcjami dróg moczowych.
  • Gruszki - są niezwykle popularnymi owocami, bardzo słodkie z dużą ilością miąższu. Poza dużym bogactwem witamin i minerałów zawierają również duże ilości błonnika pokarmowego. Pomagają w leczeniu zaparć i usprawnianiu perystaltyki jelit.
  • Śliwki - w Polsce dostępnych jest wiele odmian tych owoców. Chętnie pieczemy z nimi ciasta i przygotowujemy rozmaite przetwory. Ich suszona forma znana jest ze swoich właściwości przeczyszczających, dzięki czemu są bardzo pomocne w łagodzeniu silnych zaparć.
  • Brzoskwinie - są uznawane za jedne z najsmaczniejszych owoców na świecie. Są niskokaloryczne i pozytywnie oddziałują na nasze zdrowie dzięki zawartym w nich witaminach i minerałach. Są polecane w dietach odchudzających, również dlatego że przeciwdziałają anemii.
  • Morele - w ich składzie znajdziemy duże ilości beta-karotenu oraz błonnika. Są niskokaloryczne i bardzo smaczne. Wykorzystywane są do tworzenia wspaniałych urozmaiconych deserów. Pozytywnie oddziałują na krążenie krwi oraz nerki.
  • Jagody - malutkie, sezonowe owoce leśne. Są znane od wieków w całej Europie. Mają bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm. Neutralizują wolne rodniki, zwalczają wirusy oraz bakterie, wspierają wzrok jak również wspierają usuwanie toksyn z ustroju.
  • Agrest - rośnie na wielu ogródkach działkowych, na kolczastych krzewach. Pod często dość twardą skórką kryje się bardzo słodki miąższ. Świetnie sprawdzają się na różnego rodzaju przetwory. Pozytywnie wpływają na trawienie, poprawiają odporność organizmu i działają przeciwzapalnie.
  • Porzeczki - na niemal każdej działce rośnie przynajmniej jeden krzaczek tego owocu. Znane są odmiany czerwona, biała i czarna. Wszystkie zawierają szereg witamin i minerałów. Czarne porzeczki są silniej znane dzięki bardzo wysokiemu poziomowi witaminy C, która pozytywnie oddziałuje na układ moczowy.
  • Poziomki - wyglądają jak mniejsza wersja truskawek. Również bardzo silnie uczulają, więc małym dzieciom powinno podawać się je najwcześniej około pierwszego roku życia i to „obrane” gdyż znajdujące się na wierzchu pestki najsilniej uczulają. Pozytywnie działają na naszą odporność, mają niewielkie działanie przeczyszczające.
  • Truskawki - są owocami silnie uczulającymi dlatego alergicy powinni się upewnić, że nie wystąpią niepożądane objawy zanim je zjedzą. Występują sezonowo w porze letniej i są chętnie kupowane. Zjadamy je surowe, jak również przygotowujemy rozmaite przetwory. Poprawiają funkcjonowanie układu krwionośnego oraz procesy trawienne.
  • Czereśnie - owoce sezonowe, pory letniej. Są bardzo wskazane la naszego zdrowia. Zawierają wiele witamin oraz mikroelementów i makroelementów. Są polecane osobom, które chcą na długo zachować jędrność i młody wygląd skóry. Pozytywnie wpływają również na układ krążenia.
  • Wiśnie - występują w porze letniej. Zawierają bogactwo witamin i minerałów. Mają lekko kwaśny smak. Świetnie nadają się do przetworów, deserów i ciast. Zauważalne jest ich dobre działanie na serce, układ krążenia oraz piękny wygląd skóry.
  • Ananas - jest owocem niezwykle aromatycznym i jednocześnie niskokalorycznym. Jego jedzenie poleca się osobom na dietach odchudzających. Jednak tylko w formie surowych, świeżych owoców. Te przetworzone, w zalewach znacząco tracą swoje wartości odżywcze.
  • Cytryna - jest owocem pozytywnie oddziaływującym na naszą odporność. Wykorzystuje się ją w leczeniu i profilaktyce przeziębień oraz grypy. Latem można z niej przygotować orzeźwiającą lemoniadę, natomiast zimą polecamy dodanie plasterka do gorącej herbaty.
  • Grejpfrut - jeden z rodziny owoców cytrusowych. Często wykorzystywany w dietach ze względu na stosunkowo niską kaloryczność. Korzystnie oddziałuje na odporność, ma również właściwości przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. W sklepach znajdziemy kilka rodzajów grejpfrutów.
  • Mandarynka - owoc stanowiący jeden z zapachów Bożego Narodzenia. W warzywniakach pojawia się kilka odmian, z których każda ma nieco inny smak. Zawarte w nich składniki mają dobroczynne działanie na układ krwionośny, pokarmowy oraz poprawiają odporność organizmu.
  • Winogrona - obecnie na rynku dostępnych jest kilka odmian. Mogą być białe lub fioletowe. Duże z pestkami w środku lub małe rodzynkowe/bezpestkowe. Są dość kaloryczne i raczej odradza się je na dietach odchudzających. Dobrze wypływają na układ pokarmowy oraz nerki.