Witaminy.sos.pl

Gruszki - informacje o owocu

Nie należą do najdroższych wyborów, więc chętnie się na nie decydujemy. Istnieje wiele odmian tego owocu. Najczęściej są słodkie. Możemy przygotowywać z nich liczne przetwory, które wykorzystamy w porze zimowej – kompoty, dżemy, nalewki i inne. Zawierają wysoką ilość błonnika pokarmowego.

Witaminy w gruszkach:

  • A,
  • C,
  • K,
  • E,
  • Ryboflawina,
  • Tiamina,
  • Kwas foliowy,
  • B6,
  • Niacyna.

Minerały w gruszkach:

  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Jod,
  • Brom,
  • Cynk,
  • Sód.

Właściwości gruszek:

  • Działają regulująco na ciśnienie krwi,
  • Likwidują zaparcia,
  • Pobudzają perystaltykę jelit,
  • Pobudzają trawienie,
  • Działanie moczopędne,
  • Właściwości przeciwgorączkowe,
  • Zapobiegają udarom mózgu,
  • Zapobiegają rozwojowi nadciśnienia,
  • Mają dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz tarczycy,
  • Wspomagają koncentrację,
  • Zmniejszają utratę wapnia z kości,
  • Pomagają w leczeniu zaparć oraz biegunek.