Gruszki - informacje o owocu
Nie należą do najdroższych wyborów, więc chętnie się na nie decydujemy. Istnieje wiele odmian tego owocu. Najczęściej są słodkie. Możemy przygotowywać z nich liczne przetwory, które wykorzystamy w porze zimowej – kompoty, dżemy, nalewki i inne. Zawierają wysoką ilość błonnika pokarmowego.
Witaminy w gruszkach:
- A,
- C,
- K,
- E,
- Ryboflawina,
- Tiamina,
- Kwas foliowy,
- B6,
- Niacyna.
Minerały w gruszkach:
- Żelazo,
- Wapń,
- Magnez,
- Potas,
- Fosfor,
- Jod,
- Brom,
- Cynk,
- Sód.
Właściwości gruszek:
- Działają regulująco na ciśnienie krwi,
- Likwidują zaparcia,
- Pobudzają perystaltykę jelit,
- Pobudzają trawienie,
- Działanie moczopędne,
- Właściwości przeciwgorączkowe,
- Zapobiegają udarom mózgu,
- Zapobiegają rozwojowi nadciśnienia,
- Mają dobry wpływ na funkcjonowanie mózgu oraz tarczycy,
- Wspomagają koncentrację,
- Zmniejszają utratę wapnia z kości,
- Pomagają w leczeniu zaparć oraz biegunek.