Witamina F - niezbędne informacje
Witamina F jest rozpuszczalna w tłuszczach. Nazwa ta jest umowna dla grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą : kwas linolenowy, kwas linolowy, kwas arachidowy. Nie są one syntezowane przez ludzki organizm i konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Funkcje witaminy F
Dla zachowania zdrowia konieczne jest spożywanie pokarmów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe lub ich suplementacja. W ludzkim ustroju pełnią one następujące funkcje :
- Wchodzą w skład błon komórkowych,
- Są elementem budulcowym komórek,
- Zapewniają lepszą kondycję skórze i włosom,
- Wspomagają leczenie trądziku,
- Wspomagają płodność,
- Pomagają zredukować masę ciała,
- Podnoszą odporność organizmu na infekcje,
- Zapobiegają występowaniu infekcji,
- Stanowią ważny element profilaktyczny dla zawałów serca, miażdżycy oraz udaru mózgu,
- Działają przeciwwysiękowo,
- Działają żółciopędnie – wzmacniają i przyspieszają produkcję żółci, Wydłużają żywotność erytrocytów,
- Pomagają zapobiegać zwyrodnieniom naczyniowym,
- Nie dopuszczają do odkładania się złogów nabłonkowo - organicznych w drogach moczowych oraz żółciowych,
- W pozytywny sposób oddziałują na gospodarkę lipidową – stanową i ochronę dla nerek oraz wątroby przez wystąpieniem stłuszczenia lub marskości,
- Wykazują pozytywne działanie w procesie regeneracji tkanki łącznej oraz nabłonka,
- Uczestniczą w przemianach cholesterolu, dzięki czemu wpływają na obniżenie jego poziomu w surowicy krwi,
- Łącznie z witaminami C oraz P oddziałują wzmacniająco na śródbłonek,
- Zatrzymują występowanie rogowacenia oraz zmian zwyrodnieniowych gruczołach łojowych,
- Stanowią ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania RTG,
- Przyspieszają gojenie się odleżyn oraz ran,
- Zapobiegają pojawianiu się zaparć,
- Przyspieszają procesy spalania tłuszczów.
Niedobór witaminy F
Brak lub zbyt niski poziom NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) w naszym organizmie może prowadzić do wystąpienia szeregu dolegliwości. Część z nich będzie jedynie problemem kosmetycznym, inne natomiast w znaczący sposób obniżają poziom życia. Awitaminoza związana z dostarczeniem zbyt niskiej ilości witaminy F może powodować :
- Bardzo bolesne miesiączki,
- Zaburzenia wytwarzania plemników,
- Występowanie stanów zapalnych na języku oraz dziąsłach,
- Zmiany skórne,
- Zaczerwienienie skóry,
- Nadmierne łuszczenie się naskórka,
- Suchość skóry,
- Pękające kąciki ust oraz wargi,
- Nadmierny łojotok,
- Występowanie przewlekłych stanów zapalnych na powiekach i spojówkach,
- Plamki na płytkach paznokciowych,
- Łamliwe paznokcie,
- Wypadanie włosów,
- Wzrost skłonności do wystąpienia trądziku,
- Wzrost skłonności do wystąpienia wyprysku,
- Krwotoki z nosa,
- Łupież,
- Wzrost utraty wody z organizmu,
- W trakcie ciąży niedobór może prowadzić do niedorozwoju płodu.
Zapotrzebowanie organizmu
Dzienna zalecana dawka witaminy F jest równa niezależnie od wieku i płci. Każdy człowiek powinien każdego dnia dostarczać do organizmu około 70µg Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.
Przedawkowanie
Do tej pory nie istnieją żadne dane, które mogłyby świadczyć o występowaniu niepożądanych objawów po dostarczeniu do ustroju zbyt wysokiej dawki tej witaminy. Nie jest ona toksyczna dla człowieka.
Źródła w pożywieniu
- Tran,
- Olej linolenowy,
- Olej linolowy,
- Olej wiesiołkowy,
- Olej dyniowy,
- Olej ogórecznikowy,
- Olej z pestek czarnej porzeczki,
- Olej makowy,
- Olej migdałowy,
- Olej arachidowy,
- Olej lniany,
- Olej korkoszowy,
- Olej słonecznikowy,
- Ryby morskie,
- Kiełki pszenicy,
- Orzechy,
- Pełne mleko,
- Soja,
- Migdały,
- Oliwa z oliwek,
- Pestki słonecznika,
- Owoce awokado,
- Nasiona dyni,
- Olej kukurydziany,
- Olej rzepakowy,
- Olej sojowy,
- Olej z orzechów włoskich,
- Olej konopny,
- Mięsa,
- Algi,
- Łosoś,
- Nasiona lnu.
Ciekawostki
- Olej lniany zapobiega chorobom serca i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
- Aby dostarczyć do organizmu dzienną, wystarczającą dawkę witaminy F wystarczy zawrzeć w codziennym jadłospisie 2 łyżki oleju lub 12 łyżek nasion słonecznika.