Witaminy.sos.pl

Witamina F - niezbędne informacje

Witamina F jest rozpuszczalna w tłuszczach. Nazwa ta jest umowna dla grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. W jego skład wchodzą : kwas linolenowy, kwas linolowy, kwas arachidowy. Nie są one syntezowane przez ludzki organizm i konieczne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.

Funkcje witaminy F

Dla zachowania zdrowia konieczne jest spożywanie pokarmów zawierających niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe lub ich suplementacja. W ludzkim ustroju pełnią one następujące funkcje :

  • Wchodzą w skład błon komórkowych,
  • Są elementem budulcowym komórek,
  • Zapewniają lepszą kondycję skórze i włosom,
  • Wspomagają leczenie trądziku,
  • Wspomagają płodność,
  • Pomagają zredukować masę ciała,
  • Podnoszą odporność organizmu na infekcje,
  • Zapobiegają występowaniu infekcji,
  • Stanowią ważny element profilaktyczny dla zawałów serca, miażdżycy oraz udaru mózgu,
  • Działają przeciwwysiękowo,
  • Działają żółciopędnie – wzmacniają i przyspieszają produkcję żółci, Wydłużają żywotność erytrocytów,
  • Pomagają zapobiegać zwyrodnieniom naczyniowym,
  • Nie dopuszczają do odkładania się złogów nabłonkowo - organicznych w drogach moczowych oraz żółciowych,
  • W pozytywny sposób oddziałują na gospodarkę lipidową – stanową i ochronę dla nerek oraz wątroby przez wystąpieniem stłuszczenia lub marskości,
  • Wykazują pozytywne działanie w procesie regeneracji tkanki łącznej oraz nabłonka,
  • Uczestniczą w przemianach cholesterolu, dzięki czemu wpływają na obniżenie jego poziomu w surowicy krwi,
  • Łącznie z witaminami C oraz P oddziałują wzmacniająco na śródbłonek,
  • Zatrzymują występowanie rogowacenia oraz zmian zwyrodnieniowych gruczołach łojowych,
  • Stanowią ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem promieniowania RTG,
  • Przyspieszają gojenie się odleżyn oraz ran,
  • Zapobiegają pojawianiu się zaparć,
  • Przyspieszają procesy spalania tłuszczów.

Niedobór witaminy F

Brak lub zbyt niski poziom NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych) w naszym organizmie może prowadzić do wystąpienia szeregu dolegliwości. Część z nich będzie jedynie problemem kosmetycznym, inne natomiast w znaczący sposób obniżają poziom życia. Awitaminoza związana z dostarczeniem zbyt niskiej ilości witaminy F może powodować :

  • Bardzo bolesne miesiączki,
  • Zaburzenia wytwarzania plemników,
  • Występowanie stanów zapalnych na języku oraz dziąsłach,
  • Zmiany skórne,
  • Zaczerwienienie skóry,
  • Nadmierne łuszczenie się naskórka,
  • Suchość skóry,
  • Pękające kąciki ust oraz wargi,
  • Nadmierny łojotok,
  • Występowanie przewlekłych stanów zapalnych na powiekach i spojówkach,
  • Plamki na płytkach paznokciowych,
  • Łamliwe paznokcie,
  • Wypadanie włosów,
  • Wzrost skłonności do wystąpienia trądziku,
  • Wzrost skłonności do wystąpienia wyprysku,
  • Krwotoki z nosa,
  • Łupież,
  • Wzrost utraty wody z organizmu,
  • W trakcie ciąży niedobór może prowadzić do niedorozwoju płodu.

Zapotrzebowanie organizmu

Dzienna zalecana dawka witaminy F jest równa niezależnie od wieku i płci. Każdy człowiek powinien każdego dnia dostarczać do organizmu około 70µg Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

Przedawkowanie

Do tej pory nie istnieją żadne dane, które mogłyby świadczyć o występowaniu niepożądanych objawów po dostarczeniu do ustroju zbyt wysokiej dawki tej witaminy. Nie jest ona toksyczna dla człowieka.

Źródła w pożywieniu

  • Tran,
  • Olej linolenowy,
  • Olej linolowy,
  • Olej wiesiołkowy,
  • Olej dyniowy,
  • Olej ogórecznikowy,
  • Olej z pestek czarnej porzeczki,
  • Olej makowy,
  • Olej migdałowy,
  • Olej arachidowy,
  • Olej lniany,
  • Olej korkoszowy,
  • Olej słonecznikowy,
  • Ryby morskie,
  • Kiełki pszenicy,
  • Orzechy,
  • Pełne mleko,
  • Soja,
  • Migdały,
  • Oliwa z oliwek,
  • Pestki słonecznika,
  • Owoce awokado,
  • Nasiona dyni,
  • Olej kukurydziany,
  • Olej rzepakowy,
  • Olej sojowy,
  • Olej z orzechów włoskich,
  • Olej konopny,
  • Mięsa,
  • Algi,
  • Łosoś,
  • Nasiona lnu.

Ciekawostki

  • Olej lniany zapobiega chorobom serca i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi,
  • Aby dostarczyć do organizmu dzienną, wystarczającą dawkę witaminy F wystarczy zawrzeć w codziennym jadłospisie 2 łyżki oleju lub 12 łyżek nasion słonecznika.