Witaminy.sos.pl

Witamina B2 (ryboflawina) - niezbędne informacje

Witaminą B2 nazywa się inaczej ryboflawiną. Jest ona organicznym związkiem chemicznym łączącym w sobie dwie substancje – flawinę oraz rybitol. Zalicza się ją do grupy witamin B ze względu na jej właściwości rozpuszczania w wodzie oraz na fakt, iż stanowi prekursor dwóch istotnych koenzymów. Jest składnikiem, który może być niszczony przez promieniowanie UV.

Funkcje witaminy B2

Pełni ona szereg ról w ludzkim ustroju, a dostarczanie zbyt małej jej ilości może wiązać się z wystąpieniem groźnych chorób oraz różnych dolegliwości. Ryboflawina ma następujące funkcje:

  • Współdziała w procesach metabolicznych prowadzących do pozyskiwania energii z pożywienia,
  • Jest konieczna dla prawidłowego wzrostu organizmu,
  • Jest konieczna dla prawidłowego rozwoju organizmu,
  • Wpływa na właściwe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Organizm wykorzystuje ją do produkcji czerwonych krwinek,
  • Jest potrzebna do wytwarzania hormonów,
  • Wspomaga gojenie się ran,
  • Reguluje metabolizm przekaźników nerwowych, dzięki czemu hamuje depresję,
  • Pomaga oczom adoptować się do zmiany natężenia światła,
  • Jest konieczna w przemianach kwasu foliowego oraz witaminy B6,
  • W połączeniu z żelazem pomaga leczyć anemię,
  • Wpływa na prawidłowe działanie układu oddechowego,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie błon śluzowych,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie nabłonka skóry oraz naczyń krwionośnych,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie śluzówki przewodu pokarmowego,
  • Bierze udział w przemianach lipidów oraz aminokwasów.

Wskazania

Witamina B2 jest szczególnie zalecana:

  • W czasie ciąży,
  • W trakcie karmienia piersią,
  • Przy dużym natężeniu stresu,
  • Osobom, które narażone są na intensywny wysiłek fizyczny,
  • Przy poparzeniach,
  • W przebiegu chorób wątroby oraz żołądka,
  • W trakcie przyjmowania doustnych środków antykoncepcyjnych.

Niedobór

Całkowity niedobór ryboflawiny jest niemal niespotykanym zjawiskiem. Jednak dostarczanie zbyt małych ilości tego składnika może skutkować pojawieniem się licznych dyskomfortowych dolegliwości jak również groźnych chorób.

Niedobory witaminy B2 spowodowane są przez:

  • Nadużywanie alkoholu bądź narkotyków.
  • Dietę – niskobiałkową, niskokaloryczną.Silnie zagrożeni są wegetarianie.

Wśród objawów niedoboru znajdują się:

  • Ciemnowiśniowy kolor języka,
  • Pieczenie w obrębie języka, warg oraz jamy ustnej,
  • Zajady (pękanie kącików ust),
  • Nadwrażliwość na światło,
  • Swędzenie oraz pieczenie w obrębie oczu,
  • Poczucie znajdowania się piasku pod powiekami,
  • Bezsenność,
  • Gorsze widzenie po zmroku,
  • Zaczerwienienie oczu,
  • Zaburzenia depresyjne, histeria,
  • Zapalenie błon śluzowych jamy ustnej,
  • Uszkodzenie rogówki,
  • Świąd w okolicy ujścia pochwy,
  • W trakcie ciąży mogą pojawić się zaburzenia rozwojowe oraz wzrostu płodu,
  • Zapalenie skóry, jej przetłuszczanie się oraz łuszczenie (również w okolicach krocza),
  • Kurcze mięśni,
  • Zawroty głowy,
  • Zaburzenia żołądkowo-jelitowe,
  • Drżenie,
  • Łamliwość oraz matowość paznokci oraz włosów,
  • Opóźnienie wzrostu,
  • Uszkodzenia gałek ocznych,
  • Światłowstręt,
  • Łzawienie,
  • Problemy z koncentracją,
  • Łzawienie oczu,
  • Bezsenność,
  • Dystrofia mięśni.

Zapotrzebowanie na witaminę B2

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
1-3 lat 0,5 mg
4-6 lat 0,6 mg
7-9 lat 0,9 mg

Mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 1 mg
13-18 lat 1,3 mg
Dorosły mężczyzna 1,3 mg

Kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 1 mg
13-18 lat 1,1 mg
Dorosła kobieta 1,1 mg
W czasie ciąży 1,4 mg
Kobieta karmiąca piersią 1,6 mg

Przedawkowanie witaminy B2

Nadmiar witaminy B2 podobnie jak jej deficyt może być groźny dla zdrowia. Przedawkowanie jest jednak trudne do osiągnięcia, gdyż jest to składnik rozpuszczalny w wodzie i jego zbyt duża ilość zostaje usunięta przez nerki wraz z moczem. Jeśli jednak wystąpi pojawiają się następujące objawy:

  • Ciemny mocz,
  • Nudności,
  • Wymioty.

Źródła w pożywieniu

  • Mięso (głównie wątroba oraz dziczyzna),
  • Jajka,
  • Produkty nabiałowe,
  • Kasza jaglana,
  • Małże,
  • Grzyby,
  • Tłuste ryby,
  • Soja,
  • Groch,
  • Fasola,
  • Seler naciowy,
  • Natka pietruszki,
  • Szpinak,
  • Migdały,
  • Pełnoziarniste pieczywo,
  • Drożdże,
  • Orzechy włoskie,
  • Kiełkujące ziarna zbóż,
  • Morele,
  • Awokado,
  • Banany.

Ciekawostki

Ryboflawinę wykorzystuje się w przemyślę spożywczym. Ma swoje zastosowanie w produkcji płatków kukurydzianych, kawy, napojów kakaopodobnych oraz masła orzechowego. Stanowi również barwnik dla niektórych mieszanek przypraw.