Amigdalina (witamina B17) - informacje
Witamina B17, inaczej amigdalina jest związkiem kontrowersyjnym. Część badaczy uważa ją za „cudowny lek na raka”, ich zdaniem jest ona w stanie zniszczyć wszystkie komórki nowotworowe.
Przeciwnicy natomiast wskazują na wysokie ryzyko zatrucia cyjanowodorem, podczas stosowania takiej terapii.
Przeprowadzone badania kliniczne nie udowodniły tezy dotyczącej profilaktycznych właściwości amigdaliny w kwestii chorób nowotworowych jak również zanegowały jej wpływ na wyleczenie tego groźnego dla życia schorzenia. U badanych pacjentów nie zaobserwowano : dłuższego czasu przeżycia, zmniejszenia guzów, poprawy samopoczucia czy złagodzenia objawów. Publikacja ta zaleca również chorym unikanie takiej terapii ze względu na możliwość zatrucia silną trucizną jaką jest cyjanek, w szczególności jeśli będzie przyjmowany z witaminą C.
Funkcje amigdaliny
Witamina B17 stosowana jest jedynie w medycynie alternatywnej, która zaleca regularne podawanie tego związku z pełnym przekonaniem, że może ona zapobiec lub wyleczyć nowotwór. Żadne badania naukowe nie potwierdzają takiego stanu rzeczy, a lekarze alarmują przed substancją, która wyodrębnia się w naszym organizmie w wyniku rozpadu amigdaliny czyli cyjanowodorem.
Piśmiennictwo nie wspomina o żadnych więcej funkcjach tego związku.
Niedobory?
Z uwagi na fakt, iż amigdalina jest związkiem odradzanym w stosowaniu nie możliwe są jego braki. Organizm świetnie radzi sobie bez tej substancji i nie istnieje pojęcie awitaminozy związanej z witaminą B17.
Zapotrzebowanie?
Nie istnieje określone zapotrzebowanie na ten związek. Najlepiej unikać jego spożywania gdyż może wywołać groźne zatrucie.
Przedawkowanie amigdaliny
Nadmiar B17 w naszym organizmie może doprowadzić do groźnych i nieodwracalnych zmian jak również do śmierci. Jeśli wprowadzimy do organizmu zbyt wysokie dawki amigdaliny to w czasie ich syntezowania uwolnione zostaną duże ilości cyjanowodoru.
Konsekwencje mogą być następujące :
- Zablokowanie enzymów oddechowych, przez co tkanki nie mają możliwości wykorzystywania tlenu i dochodzi ich duszenia się,
- Uczucie duszności i ściskania w klatce piersiowej,
- Bóle głowy,
- Szum w uszach,
- Wymioty,
- Obniżenie ciśnienia krwi,
- Przyspieszenie i osłabienie tętna,
- Uczucie drapania w gardle,
- Podrażnienie błon śluzowych,
- Zapalenie spojówek,
- Pieczenie języka,
- Arytmia serca,
- Pobudzenie,
- Rozszerzone źrenice,
- Wyczuwalny gorzki zapach migdałów w otoczeniu,
- Różowe zabarwienie skóry,
- Śpiączka,
- Śmierć.
Źródła występowania
Związek o nazwie amigdalina, nazywany również witaminą B17 występuje w licznych owocach.
- Pestki migdałowca,
- Pestki moreli,
- Pestki wiśni,
- Pestki śliwy,
- Pestki brzoskwiń,
- Pestki pigwy,
- Nasiona czeremchy.
Ciekawostki
- Osoby, które pomimo ostrzeżeń decydują się na terapię witaminą B17 powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ amigdalina działa obniżająco na ciśnienie krwi i jeśli u danego pacjenta występują jakiekolwiek choroby układu krążenia to zastosowanie tego związku może być niebezpieczne,
- Medycyna zna przypadek pacjenta, który zmarł w wyniku stosowania wysokich dawek witaminy C w połączeniu z amigdaliną.
- Pacjenci onkologiczni przed zdecydowaniem się na terapię B17 powinni porozmawiać ze swoim lekarzem, gdyż zaniechanie leczenia u specjalisty i całkowite przejście na medycynę alternatywną może mieć tragiczne skutki.