Witaminy.sos.pl

Amigdalina (witamina B17) - informacje

Witamina B17, inaczej amigdalina jest związkiem kontrowersyjnym. Część badaczy uważa ją za „cudowny lek na raka”, ich zdaniem jest ona w stanie zniszczyć wszystkie komórki nowotworowe.

Przeciwnicy natomiast wskazują na wysokie ryzyko zatrucia cyjanowodorem, podczas stosowania takiej terapii.

Przeprowadzone badania kliniczne nie udowodniły tezy dotyczącej profilaktycznych właściwości amigdaliny w kwestii chorób nowotworowych jak również zanegowały jej wpływ na wyleczenie tego groźnego dla życia schorzenia. U badanych pacjentów nie zaobserwowano : dłuższego czasu przeżycia, zmniejszenia guzów, poprawy samopoczucia czy złagodzenia objawów. Publikacja ta zaleca również chorym unikanie takiej terapii ze względu na możliwość zatrucia silną trucizną jaką jest cyjanek, w szczególności jeśli będzie przyjmowany z witaminą C.

Funkcje amigdaliny

Witamina B17 stosowana jest jedynie w medycynie alternatywnej, która zaleca regularne podawanie tego związku z pełnym przekonaniem, że może ona zapobiec lub wyleczyć nowotwór. Żadne badania naukowe nie potwierdzają takiego stanu rzeczy, a lekarze alarmują przed substancją, która wyodrębnia się w naszym organizmie w wyniku rozpadu amigdaliny czyli cyjanowodorem.

Piśmiennictwo nie wspomina o żadnych więcej funkcjach tego związku.

Niedobory?

Z uwagi na fakt, iż amigdalina jest związkiem odradzanym w stosowaniu nie możliwe są jego braki. Organizm świetnie radzi sobie bez tej substancji i nie istnieje pojęcie awitaminozy związanej z witaminą B17.

Zapotrzebowanie?

Nie istnieje określone zapotrzebowanie na ten związek. Najlepiej unikać jego spożywania gdyż może wywołać groźne zatrucie.

Przedawkowanie amigdaliny

Nadmiar B17 w naszym organizmie może doprowadzić do groźnych i nieodwracalnych zmian jak również do śmierci. Jeśli wprowadzimy do organizmu zbyt wysokie dawki amigdaliny to w czasie ich syntezowania uwolnione zostaną duże ilości cyjanowodoru.

Konsekwencje mogą być następujące :

  • Zablokowanie enzymów oddechowych, przez co tkanki nie mają możliwości wykorzystywania tlenu i dochodzi ich duszenia się,
  • Uczucie duszności i ściskania w klatce piersiowej,
  • Bóle głowy,
  • Szum w uszach,
  • Wymioty,
  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Przyspieszenie i osłabienie tętna,
  • Uczucie drapania w gardle,
  • Podrażnienie błon śluzowych,
  • Zapalenie spojówek,
  • Pieczenie języka,
  • Arytmia serca,
  • Pobudzenie,
  • Rozszerzone źrenice,
  • Wyczuwalny gorzki zapach migdałów w otoczeniu,
  • Różowe zabarwienie skóry,
  • Śpiączka,
  • Śmierć.

Źródła występowania

Związek o nazwie amigdalina, nazywany również witaminą B17 występuje w licznych owocach.

  • Pestki migdałowca,
  • Pestki moreli,
  • Pestki wiśni,
  • Pestki śliwy,
  • Pestki brzoskwiń,
  • Pestki pigwy,
  • Nasiona czeremchy.

Ciekawostki

  • Osoby, które pomimo ostrzeżeń decydują się na terapię witaminą B17 powinny skonsultować się z lekarzem, ponieważ amigdalina działa obniżająco na ciśnienie krwi i jeśli u danego pacjenta występują jakiekolwiek choroby układu krążenia to zastosowanie tego związku może być niebezpieczne,
  • Medycyna zna przypadek pacjenta, który zmarł w wyniku stosowania wysokich dawek witaminy C w połączeniu z amigdaliną.
  • Pacjenci onkologiczni przed zdecydowaniem się na terapię B17 powinni porozmawiać ze swoim lekarzem, gdyż zaniechanie leczenia u specjalisty i całkowite przejście na medycynę alternatywną może mieć tragiczne skutki.