Witaminy.sos.pl

Witamina B6 - najważniejsze informacje

W skład witaminy B6 wchodzą związki pochodzące z pirydoksolu – pirydoksyna, pirydoksal oraz pirydoksamina. Jest jedną z witamin rozpuszczalnych w wodzie, a jej nadmiar usuwany jest przez nerki razem z moczem. Ulega rozpadowi w wyniku mrożenia jak również pod wpływem wysokich temperatur, np. w czasie gotowania.

Funkcje witaminy B6

  • Bierze udział w przemianach białek, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych,
  • Zwiększa wchłanianie magnezu w układzie pokarmowym jeśli jest podana razem z nim,
  • Uczestniczy w syntezie hemoglobiny, hormonów, enzymów oraz innych związków koniecznych dla prawidłowego działania układu nerwowego oraz kształtowania odporności człowieka,
  • Bierze udział w przemianach witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz tryptofanu,
  • Ma wpływ na glikogenolizę oraz glikogenezę w mięśniach, Pozytywnie oddziałuje na ciśnienie krwi,
  • Łagodzi nadmierne nocne skurcze mięśni nóg oraz cierpnięcie dłoni, Bierze udział w wytwarzaniu przeciwciał,
  • Przypuszcza się że poprawia wyniki leczenia autyzmu.

Komu zalecana?

Zażywanie witaminy B6 zaleca się osobom:

  • Nadmiernie zmęczonym,
  • Często poirytowanym,
  • Borykającym się z depresją,
  • Chorującym na epilepsję,
  • U których występują kamienie nerkowe,
  • Kobietom przyjmującym doustne leki antykoncepcyjne,
  • Chorym na anemię oporną na leczenie żelazem.

Kiedy wzrasta zapotrzebowanie na tę witaminę?

  • U osób chorujących na serce,
  • U osób palących papierosy,
  • Jeśli spożywamy dużo białka oraz węglowodanów,
  • U osób chorych na nadczynność tarczycy,
  • W przypadku dializoterapii,
  • W czasie zażywania niektórych leków (hydralazyny, niektóre antybiotyki, kwas izonikotynowy, cykloseryny, leki immunopresyjne).

Niedobór w organizmie

1. Objawy psychiczne

  • Skrajna nieśmiałość,
  • Pojawienie się chęci życia w osamotnieniu,
  • Występowanie depresji typu epileptycznego,
  • Ogólne pogorszeni samopoczucia,
  • Zamknięcie się w sobie.

2. Objawy fizyczne:

  • Łupież,
  • Bezsenność,
  • Zapalenie nerwów,
  • Łojotokowe zapalenie w obrębie twarzy,
  • Hipoglikemia (obniżenie poziomu cukru we krwi, którego wynikiem jest występowanie spadków koncentracji, zawrotów głowy, osłabienia, przyspieszenia akcji serca),
  • Kurcze oraz drętwienie nóg oraz ramion,
  • Niższa odporność na infekcje,
  • Kamica nerkowa,
  • Nudności,
  • Odruchy wymiotne,
  • Występowanie stanów zapalnych w ustach i na języku,
  • Nieznaczny niedobór żelaza, powodujący pojawienie się niedokrwistości (erytrocyty ulegają zmniejszeniu, ich kształt staje się nieregularny, a w ich wnętrzu jest mniej hemoglobiny),
  • Suchość oraz pękanie dłoni oraz pięt,
  • Nieprawidłowe funkcjonowanie mięśnia sercowego,
  • Wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu.

Możliwe objawy niedoboru u dzieci:

  • Nieprawidłowe zmiany w budowie kości,
  • Opóźnienie umysłowe,
  • Drażliwość,
  • Objawy padaczkowe.

Należy pamiętać również, że niedobór witaminy B6 stanowi czynnik predysponujący do rozwoju miażdżycy, tak więc awitaminoza związana z jej zbyt niskim poziomem podnosi również prawdopodobieństwo wystąpienia udaru oraz choroby niedokrwiennej serca.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
1-3 lat 0,5 mg
4-6 lat 0,6 mg
7-9 lat 1 mg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 1,2 mg
13-18 lat 1,3 mg
19-50 lat 1,3 mg
>50 lat 1,7 mg

Dziewczynki/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-18 lat 1,2 mg
19-50 lat 1,3 mg
>50 lat 1,5 mg
W czasie ciąży 1,9 mg
W czasie karmienia piersią 2 mg

Przedawkowanie witaminy B6

Nadmiar witaminy B6 (hiperwitaminoza) jest trudny do osiągnięcia, gdyż zbyt wysoki poziom tego składnika jest usuwany przez nerki razem z moczem ze względu na jego właściwość rozpuszczalności w wodzie. Jej zbyt duża ilość w naszych organizmach może pojawić się po długotrwałej suplementacji w postaci tabletek, w dawkach przekraczających 200 mg na dobę. W takiej sytuacji staje się ona toksyczna i może powodować:

  • Wzmożone poczucie chłodu,
  • Występowania braku koordynacji mięśniowej,
  • Zwyrodnienia tkanki nerwowej,
  • Mrowienia kończyn,
  • Niezgrabne ruchy dłoni oraz stóp,
  • Wystąpienie uzależnienia, również u płodu.

Najczęściej wszystkie objawy niepożądane ustępują samoistnie po odstawieniu zbyt wysokich dawek tej witaminy.

Źródła w pożywieniu

Do najbogatszych źródeł witaminy B6 zalicza się:

  • Kaszę gryczaną,
  • Mięsa oraz wędliny (indyk, kurczak, wieprzowina, wątróbka, wołowina, cielęcina) – jednak w czasie obróbki mięsa pojawiają się straty witaminy na poziomie 30-50%,
  • Warzywa (ziemniaki, czerwona papryka, kapusta, szpinak) – w mrożonych obserwujemy stratę na poziomie 15-70 %,
  • Kiełki pszenicy,
  • Pełnoziarniste produkty zbożowe,
  • Drożdże,
  • Soja,
  • Awokado,
  • Fasola,
  • Zielony groszek,
  • Banany,
  • Nabiał,
  • Orzechy ziemne oraz włoskie,
  • Jaja,
  • Produkty nabiałowe,
  • Ryby,
  • Ziarna żyta oraz pszenicy,
  • Pieczywo razowe,
  • Nasiona słonecznika,
  • Bób,
  • Ryż,
  • Mleko,
  • Cukier trzcinowy.