Witaminy.sos.pl

Witamina C - niezbędne informacje

Witamina C nazywana jest inaczej kwasem askorbinowym. Stanowi składnik niezbędny do prawidłowego działania organizmów żywych.

Dla człowieka jest witaminą i konieczne jest dostarczanie jej do ustroju łącznie z pożywieniem. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, odczyn jej roztworu ma charakter zasadowy. Stosuje się ją jako dodatek do żywności, gdyż stanowi przeciwutleniacz.

Funkcje w naszym organizmie:

  • Odgrywa ważną rolę w syntezie steroidów nadnerczowych,
  • Odgrywa ważne role w przemianach tyrozyny,
  • Oddziałuje na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce,
  • Wpływa na odporność organizmu chroniąc przed wystąpieniem przeziębienia,
  • Nieznacznie wpływa na skrócenie czasu trwania przeziębienia,
  • Bierze udział w przemianach metabolicznych tłuszczów, białek i węglowodanów,
  • Bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej,
  • Bierze udział w procesach syntezy niektórych hormonów , karnityny, hemoglobiny erytrocytów,
  • Działa stymulująco w procesie syntezy kolagenu,
  • Bierze udział w procesach detoksykacyjnych,
  • Zmniejsza uszkodzenia komórek pojawiające się w wyniku starzenia się, chorób serca, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • Powoduje obniżenie ciśnienia krwi zapobiegając tym samym nadciśnieniu,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, żołądka, wątroby, przełyku, odbytnicy, szyjki macicy,
  • Blokuje rozwój zaćmy,
  • Działa regulująco na poziom glukozy we krwi,
  • Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych,
  • Zmniejsza reakcje alergiczne,
  • Wpływa na płodność u panów,
  • Poprawia przyswajalność żelaza.

Niedobór witaminy C

W dzisiejszych czasach awitaminoza wywołana brakiem witaminy C występuje niezwykle rzadko. Wynika to z faktu, iż wiele produktów spożywczych, które jemy na co dzień jest nią wzbogacane, ze względu na nieocenione właściwości przeciwutleniające, wspierające likwidację wolnych rodników. Zbyt niski poziom tego składnika w ustroju powoduje chorobę o nazwie szkorbut, która objawia się poprzez:

  • Zanik łaknienia,
  • Ogólne osłabienie,
  • Bóle reumatyczne,
  • Nadmierna senność,
  • Gorsze gojenie się ran,
  • Hiperkeratoza – nadmierne rogowacenie się naskórka, występowanie krwawych wybroczyn na skórze,
  • Bóle kości,
  • Gąbczaste, krwawiące dziąsła,
  • Sucha, łuszcząca się skóra,
  • Skurcze mięśniowe,
  • Zaburzone wzrastanie zębów i wytwarzanie się szkliwa u dzieci,
  • Zapalenie w obrębie jamy ustnej oraz zębodołów, czego konsekwencją może być ruszanie się zębów oraz ich wypadanie.

Inne objawy zbyt niskiego poziomu witaminy C:

  • Spadek odporności organizmu na zakażenia,
  • Spadek odporności organizmu na przeziębienia,
  • Schorzenia żołądka,
  • Uszkodzenia naczyń krwionośnych,
  • Samoistne krwawienia,
  • Obrzęki kończyn,
  • Spadek wydolności fizycznej,
  • Osteoporoza,
  • Depresja,
  • Nadczynność tarczycy,
  • Anemia,
  • Wtórne infekcje,
  • Zaburzenia neurologiczne,
  • Zapalenie błony śluzowej,
  • Wydłużony czas leczenia przy przeziębieniu.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
1-3 lat 45 mg/dobę
4-6 lat 50 mg/dobę
7-9 lat 65 mg/dobę

Kobiety/ dziewczęta

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 70 mg/dobę
13-15 lat 70 mg/dobę
16-18 lat 70 mg/dobę
19-60 lat 70 mg/dobę
Kobieta w ciąży 80 mg/dobę
Kobieta karmiąca piersią 100 mg/dobę
Powyżej 60 lat 60 mg/dobę

Mężczyźni/ chłopcy

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 70 mg/dobę
13-15 lat 70 mg/dobę
16-18 lat 70 mg/dobę
19-60 lat 70 mg/dobę
19-60 lat 70 mg/dobę

Przedawkowanie

Hiperwitaminoza osiągnięta w skutek przyjmowania zbyt wysokich dawek kwasu askorbinowego jest przypadkiem niezwykle rzadkim.

Wynika to z faktu iż posiada ona właściwość rozpuszczalności w wodzie, czego wynikiem jest wydalanie jej nadmiaru wraz z moczem oraz potem. Nie zostaje magazynowana w organizmie człowieka.

Witamina C nie jest związkiem toksycznym, jednak jej nadmiar (dawki 2 gramy w ciągu doby) mogą spowodować wystąpienie następujących dolegliwości:

  • Nudności,
  • Biegunki,
  • Dolegliwości żołądkowe,
  • Wymioty,
  • Wysypka na skórze,
  • Powstawanie kamieni nerkowych,
  • Spadek wchłaniania oraz aktywności selenu oraz miedzi,
  • Kurcze żołądka,
  • Wzmożone oddawanie moczu,
  • Obniżenie odporności organizmu w momencie gwałtownego odstawienia.

Długotrwałe przyjmowanie dużych dawek Witaminy C może w konsekwencji prowadzić do uzależnienia od tego związku.

Kobiety ciężarne nie powinny przyjmować więcej witaminy C niż wynosi zalecana dzienna dawka. Składnik ten może wywoływać negatywne konsekwencje dla płodu. Szkodliwe działanie kwasu askorbinowego na płód człowieka nie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych, jednak wykazano jego niewłaściwe działanie w czasie testów przeprowadzanych na zwierzętach.

Stosowanie wysokich dawek witaminy C odradza się osobom:

  • Mającym tendencję do powstawania kamieni nerkowych,
  • Chorującym na Talasemię,
  • Chorującym na Hemochromatozę,
  • Chorującym na Niedokrwistość syderoblastyczną.

Występowanie

Witaminę C znajdziemy w wielu produktach pochodzenia roślinnego i w nielicznych odzwierzęcych.

Produkty roślinne zawierające witaminę C:

  • Acerola,
  • Owoce dzikiej róży,
  • Zielona papryczka chilli,
  • Czarna porzeczka,
  • Zielona natka pietruszki,
  • Papryka,
  • Brukselka,
  • Zielony koperek,
  • Truskawki,
  • Jarmuż,
  • Poziomki,
  • Szpinak,
  • Szczypiorek,
  • Biała porzeczka,
  • Czerwona porzeczka,
  • Kalarepa,
  • Biała kapusta,
  • Czerwona kapusta,
  • Pomarańcze,
  • Kalafior,
  • Cytryna,
  • Maliny,
  • Czosnek,
  • Szczaw,
  • Boćwina,
  • Grapefruit,
  • Agrest,
  • Żurawina,
  • Pomidory,
  • Rzepa,
  • Fasola strączkowa,
  • Jeżyny,
  • Kapusta kiszona,
  • Korzeń pietruszki,
  • Zielony groszek,
  • Czarne jagody,
  • Brzoskwinia,
  • Rzodkiewka,
  • Ziemniaki,
  • Pieczarki,
  • Pory,
  • Maślaki,
  • Buraki,
  • Jabłka,
  • Banany,
  • Wiśnie,
  • Rabarbar,
  • Morele,
  • Cykoria,
  • Rydz mleczaj,
  • Ogórek,
  • Cebula,
  • Seler,
  • Sałata,
  • Śliwki,
  • Winogrona,
  • Czereśnie,
  • Gruszki,
  • Ogórki kiszone,
  • Kurki,
  • Orzechy włoskie,
  • Arbuz,
  • Biała fasola,
  • Marchew,
  • Groch,
  • Orzechy laskowe.

Produkty odzwierzęce:

  • Wątroba wieprzowa,
  • Wątroba wołowa,
  • Dorsz,
  • Mleko krowie,
  • Pstrąg.

Witamina C lewoskrętna

Zdania na temat skrętności witaminy C są podzielone. Znajdziemy wiele reklam, które sugerują nam zakup jedynie tej lewoskrętnej, z uwagi na jej przyswajalność przez organizm. Pojawiają się opinie, że produkty dostępne w aptekach są oszustwem koncernów farmaceutycznych i zawierają jedynie bezwartościową formę witaminy C prawoskrętnej.

Znajdujemy również naukowe publikacje, które mówią, iż te dwie formy kwasu askorbinowego są jedynie lustrzanymi odbiciami tego samego związku i ich właściwości ani trochę się nie różnią.

Z całą pewnością jeśli publikacja naukowa lub „pseudonaukowa” wiąże się na tej samej witrynie internetowej z możliwością zakupu zdaniem artykułu „najlepszej” formy witaminy C powinniśmy się zastanowić: Czy dany tekst nie został napisany jedynie pod kątem sprzedażowym aby nakłonić nas do konkretnego zakupu i generowania zysku. Kwestie te pozostają naszej indywidualnej ocenie.

Naturalna Witamina C

Kwas askorbinowy, jak zauważyć można w powyższym wykazie jest dość powszechny i występuje w wielu produktach pokarmowych. Z tego powodu dostarczenie odpowiedniej jego ilości wraz z pożywieniem nie powinno stanowić dla nikogo z nas większego problemu.

Wybierając odpowiednie warzywa i owoce, możemy w łatwy sposób zapewnić swojemu ustrojowi właściwy poziom tego składnika. Istnieją jednak sytuacje, w których pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na Witaminę C. Wówczas wskazana jest dodatkowa suplementacja. Specjaliści polecają preparaty zawierające kwas askorbinowy pochodzący z naturalnych źródeł, który został wyseparowany i zamknięty w formie leku. Zaleca się natomiast unikanie tych zawierających jedynie związki syntetyczne czyli sztucznie wyprodukowane w laboratoriach.