Witaminy.sos.pl

Potas - informacje o makroskładniku

Potas jest minerałem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Występuje niemal we wszystkich komórkach ciała. Większość z nas z powodzeniem dostarcza do ustroju odpowiednie jego ilości wraz z pożywieniem. Niedobory tego pierwiastka wynikające z nawyków dietetycznych nadal zdarzają się bardzo rzadko, jednak tendencja to wybierania żywności przetworzonej sprawia, że lekarze zwracają uwagę na rosnący deficyt tego składnika w naszych komórkach.

Funkcje

  • Jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej gospodarki wodnej organizmu,
  • Jest składnikiem licznych enzymów,
  • Stanowi główny kation płynu wewnątrz komórkowego,
  • Znajduje się w sokach trawiennych,
  • Ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową ustroju,
  • Zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (działa przeciwnie do wapnia),
  • Wpływa na prawidłowe działanie mięśni,
  • Wpływa na prawidłowe działanie nerwów,
  • Poprawia aktywność gruczołów wydzielniczych,
  • Dostarcza do komórek substancje odżywcze i usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii,
  • Bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów,
  • Pobudza produkcję insuliny,
  • Uczestniczy w dotlenianiu mózgu,
  • Poprawia koncentrację i zdolność myślenia,
  • Kontroluje ciśnienie krwi,
  • Kontroluje pracę nerek.

Niedobór potasu

Niedobory tego pierwiastka na tle żywieniowym są zjawiskiem rzadkim. Ich występowanie nieco się zwiększyło z uwagi na fakt, iż coraz częściej sięgamy po żywność przetworzoną.

Najczęściej niedobór wywołany jest nadciśnieniem tętniczym, chorobami sercowo-naczyniowymi. Pojawia się również u osób stosujących leki nasercowe oraz środki moczopędne.

  • Puchnięcie nóg oraz rąk,
  • Nieregularny rytm serca,
  • Nadciśnienie,
  • Skurcze mięśni w nogach pojawiające się w czasie upału oraz podczas wysiłku,
  • Zmęczenie,
  • Podenerwowanie,
  • Ogólne osłabienie,
  • Apatia,
  • Senność,
  • Arytmie,
  • Zaburzenia pracy serca,
  • Zaburzenia funkcjonowania mięśni szkieletowych i gładkich,
  • Samoistne drżenia mięśniowe,
  • Problemy ze snem,
  • Nieustające bóle głowy.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 0,4 g
6-12 miesięcy 0,7 g
1-3 lat 3 g
4-8 lat 3,8 g

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 4,5 g
Od 14 roku życia 4,7 g
Kobieta w ciąży 4,7 g
Kobieta karmiąca piersią 5,1 g

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 4,5 g
Od 14 roku życia 4,7 g

Przedawkowanie

Większość z nas dostarcza z dietą odpowiednią ilość potasu do organizmu. Jego preparatów nie powinno się w żadnym razie przyjmować bez porozumienia z lekarzem, gdyż przy niektórych schorzeniach oraz lekach, które są przyjmowane w ich przebiegu może spowodować nawet zagrożenie dla życia. Nadmiar potasu w połączeniu z niektórymi lekami zaburza ich działanie, jak również znacząco zaburza pracę serca.

Źródła w pożywieniu

  • Morele,
  • Banany,
  • Ziemniaki,
  • Marchew,
  • Brukselka,
  • Brokuły,
  • Kapusta,
  • Daktyle,
  • Awokado,
  • Szpinak,
  • Orzechy,
  • Jabłka,
  • Figi,
  • Rodzynki,
  • Pomidory i ich przetwory,
  • Zielone warzywa liściaste,
  • Owoce cytrusowe,
  • Seler,
  • Kiwi.