Potas - informacje o makroskładniku
Potas jest minerałem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Występuje niemal we wszystkich komórkach ciała. Większość z nas z powodzeniem dostarcza do ustroju odpowiednie jego ilości wraz z pożywieniem. Niedobory tego pierwiastka wynikające z nawyków dietetycznych nadal zdarzają się bardzo rzadko, jednak tendencja to wybierania żywności przetworzonej sprawia, że lekarze zwracają uwagę na rosnący deficyt tego składnika w naszych komórkach.
Funkcje
- Jest konieczny dla zapewnienia prawidłowej gospodarki wodnej organizmu,
- Jest składnikiem licznych enzymów,
- Stanowi główny kation płynu wewnątrz komórkowego,
- Znajduje się w sokach trawiennych,
- Ma wpływ na równowagę kwasowo-zasadową ustroju,
- Zwiększa przepuszczalność błon komórkowych (działa przeciwnie do wapnia),
- Wpływa na prawidłowe działanie mięśni,
- Wpływa na prawidłowe działanie nerwów,
- Poprawia aktywność gruczołów wydzielniczych,
- Dostarcza do komórek substancje odżywcze i usuwa z nich zbędne produkty przemiany materii,
- Bierze udział w spalaniu białek i węglowodanów,
- Pobudza produkcję insuliny,
- Uczestniczy w dotlenianiu mózgu,
- Poprawia koncentrację i zdolność myślenia,
- Kontroluje ciśnienie krwi,
- Kontroluje pracę nerek.
Niedobór potasu
Niedobory tego pierwiastka na tle żywieniowym są zjawiskiem rzadkim. Ich występowanie nieco się zwiększyło z uwagi na fakt, iż coraz częściej sięgamy po żywność przetworzoną.
Najczęściej niedobór wywołany jest nadciśnieniem tętniczym, chorobami sercowo-naczyniowymi. Pojawia się również u osób stosujących leki nasercowe oraz środki moczopędne.
- Puchnięcie nóg oraz rąk,
- Nieregularny rytm serca,
- Nadciśnienie,
- Skurcze mięśni w nogach pojawiające się w czasie upału oraz podczas wysiłku,
- Zmęczenie,
- Podenerwowanie,
- Ogólne osłabienie,
- Apatia,
- Senność,
- Arytmie,
- Zaburzenia pracy serca,
- Zaburzenia funkcjonowania mięśni szkieletowych i gładkich,
- Samoistne drżenia mięśniowe,
- Problemy ze snem,
- Nieustające bóle głowy.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 0,4 g |
6-12 miesięcy | 0,7 g |
1-3 lat | 3 g |
4-8 lat | 3,8 g |
Dziewczęta/kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 4,5 g |
Od 14 roku życia | 4,7 g |
Kobieta w ciąży | 4,7 g |
Kobieta karmiąca piersią | 5,1 g |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 4,5 g |
Od 14 roku życia | 4,7 g |
Przedawkowanie
Większość z nas dostarcza z dietą odpowiednią ilość potasu do organizmu. Jego preparatów nie powinno się w żadnym razie przyjmować bez porozumienia z lekarzem, gdyż przy niektórych schorzeniach oraz lekach, które są przyjmowane w ich przebiegu może spowodować nawet zagrożenie dla życia. Nadmiar potasu w połączeniu z niektórymi lekami zaburza ich działanie, jak również znacząco zaburza pracę serca.
Źródła w pożywieniu
- Morele,
- Banany,
- Ziemniaki,
- Marchew,
- Brukselka,
- Brokuły,
- Kapusta,
- Daktyle,
- Awokado,
- Szpinak,
- Orzechy,
- Jabłka,
- Figi,
- Rodzynki,
- Pomidory i ich przetwory,
- Zielone warzywa liściaste,
- Owoce cytrusowe,
- Seler,
- Kiwi.