Chlor - informacje o makroelemencie
Chlor zaliczany jest do makroelementów. Powszechnie występuje w wielu organizmach żywych, w tym w ciele człowieka. U osoby ważącej około 70 kilogramów znajduje się 95 gram tego pierwiastka. Jego jony zaliczane są do głównych anionów w płynach organizmu.
Funkcje w organizmie
- Wchodzi w skład soku żołądkowego,
- Wchodzi w skład śliny,
- Uczestniczy w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej,
- Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej,
- Wspomaga procesy trawienia,
- Pomaga zachować gibkość,
- Pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii z wątroby,
- Uczestniczy w procesie przenoszenia dwutlenku węgla przez krew,
- Utrzymuje ciśnienie osmotyczne na bezpiecznym poziomie dla organizmu,
- Utrzymuje prawidłową gospodarkę elektrolitową,
- Wpływa na wchłanianie witaminy B12.
Niedobór chloru
- Nudności,
- Wymioty,
- Zaburzenia pamięci,
- Wypadanie włosów,
- Wypadanie zębów,
- Zaburzenia trawienia wywołane obniżeniem poziomu kwasów żołądkowych,
- Obrzęk mózgu (skrajne przypadki, długich niedoborów).
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 0,18 g |
6-12 miesięcy | 0,57 g |
1-3 lat | 1,5 g |
4-8 lat | 1,9 g |
Dziewczęta/ kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-50 lat | 2,3 g |
51-70 lat | 2 g |
Powyżej 70 lat | 1,8 g |
Kobiety w ciąży | 2,3 g |
Kobiety karmiące piersią | 2,3 g |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-50 lat | 2,3 g |
51-70 lat | 2 g |
Powyżej 70 lat | 1,8 g |
Przedawkowanie chloru
Zastosowanie dawki powyżej 15 gram może spowodować wystąpienie skutków ubocznych.
- Silne zagrażające życiu odwodnienie,
- Biegunka trudna do opanowania,
- Niewydolność nerek,
- Nadciśnienie tętnicze.
Źródła w pożywieniu
- Wędliny,
- Sery żółte,
- Sól,
- Żywność, której produkcja odbywa się z zastosowaniem soli,
- Wodorosty,
- Oliwki,
- Surowe kozie mleko,
- Ryby,
- Kozia serwatka,
- Zieleniny,
- Czerwona kapusta,
- Banany,
- Brukselka,
- Czarne jagody,
- Kukurydza,
- Marchewka,
- Kalafior,
- Ogórki,
- Drób,
- Chrzan,
- Rzeżucha,
- Owies,
- Pietruszka,
- Cebula,
- Rzodkiewka,
- Maliny,
- Słonecznik,
- Kiszona kapusta,
- Melony,
- Pomidory.