Witaminy.sos.pl

Chlor - informacje o makroelemencie

Chlor zaliczany jest do makroelementów. Powszechnie występuje w wielu organizmach żywych, w tym w ciele człowieka. U osoby ważącej około 70 kilogramów znajduje się 95 gram tego pierwiastka. Jego jony zaliczane są do głównych anionów w płynach organizmu.

Funkcje w organizmie

  • Wchodzi w skład soku żołądkowego,
  • Wchodzi w skład śliny,
  • Uczestniczy w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej,
  • Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej,
  • Wspomaga procesy trawienia,
  • Pomaga zachować gibkość,
  • Pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii z wątroby,
  • Uczestniczy w procesie przenoszenia dwutlenku węgla przez krew,
  • Utrzymuje ciśnienie osmotyczne na bezpiecznym poziomie dla organizmu,
  • Utrzymuje prawidłową gospodarkę elektrolitową,
  • Wpływa na wchłanianie witaminy B12.

Niedobór chloru

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Zaburzenia pamięci,
  • Wypadanie włosów,
  • Wypadanie zębów,
  • Zaburzenia trawienia wywołane obniżeniem poziomu kwasów żołądkowych,
  • Obrzęk mózgu (skrajne przypadki, długich niedoborów).

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 0,18 g
6-12 miesięcy 0,57 g
1-3 lat 1,5 g
4-8 lat 1,9 g

Dziewczęta/ kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-50 lat 2,3 g
51-70 lat 2 g
Powyżej 70 lat 1,8 g
Kobiety w ciąży 2,3 g
Kobiety karmiące piersią 2,3 g

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-50 lat 2,3 g
51-70 lat 2 g
Powyżej 70 lat 1,8 g

Przedawkowanie chloru

Zastosowanie dawki powyżej 15 gram może spowodować wystąpienie skutków ubocznych.

  • Silne zagrażające życiu odwodnienie,
  • Biegunka trudna do opanowania,
  • Niewydolność nerek,
  • Nadciśnienie tętnicze.

Źródła w pożywieniu

  • Wędliny,
  • Sery żółte,
  • Sól,
  • Żywność, której produkcja odbywa się z zastosowaniem soli,
  • Wodorosty,
  • Oliwki,
  • Surowe kozie mleko,
  • Ryby,
  • Kozia serwatka,
  • Zieleniny,
  • Czerwona kapusta,
  • Banany,
  • Brukselka,
  • Czarne jagody,
  • Kukurydza,
  • Marchewka,
  • Kalafior,
  • Ogórki,
  • Drób,
  • Chrzan,
  • Rzeżucha,
  • Owies,
  • Pietruszka,
  • Cebula,
  • Rzodkiewka,
  • Maliny,
  • Słonecznik,
  • Kiszona kapusta,
  • Melony,
  • Pomidory.