Witaminy.sos.pl

Kobalt - informacje o mikroelemencie

Kobalt jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Mimo, iż ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jedynie śladowe jego ilości to jego niedobór może być groźny dla zdrowia. Znany jest już od 1735 roku.

Kobalt wchodzi w skład witaminy B12, która bierze udział w przemianach kwasów nukleinowych oraz wytwarzaniu erytrocytów, stąd istotna rola tego pierwiastka w ludzkim organizmie.

Funkcje

W ustroju człowieka kobalt najczęściej stanowi składową witaminy B12 i występuje we wszystkich tkankach. Najwięcej zaś znajdujemy go w nerkach, kościach oraz wątrobie. Jego rola nierozerwalnie łączy się z tymi pełnionymi przez tę witaminę. Wśród najważniejszych funkcji kobaltu wymienia się:

  • Uczestnictwo w prawidłowym działaniu układu nerwowego,
  • Uczestnictwo w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • Udział w biosyntezie kwasów nukleinowych.

Niedobór kobaltu

Zbyt niski poziom tego pierwiastka jest bardzo rzadko obserwowany, z uwagi na fakt iż dość powszechnie występuje on w licznych produktach żywieniowych. Specjaliści wskazują na większe zagrożenie pośród osób stosujących diety wegetariańską i wegańską. Wśród objawów niedoboru kobaltu u człowieka wymienia się:

  • Zaburzenia krzepliwości krwi,
  • Zaburzenia widzenia,
  • Halucynacje,
  • Zmienne nastroje,
  • Anemia (w skrajnych przypadkach anemia złośliwa),
  • Dezorientacja,
  • Zaburzenia wzrostu,
  • Lęki,
  • Stany depresyjne,
  • Rozdrażnienie,
  • Problemy z utrzymaniem równowagi.

Zapotrzebowanie organizmu

Nie zostały określone dokładne normy dotyczące wieku i płci w kwestii spożycia kobaltu. Specjaliści zakładają, że jesteśmy w stanie w łatwy sposób dostarczyć jego odpowiednie ilości z pożywieniem i nie stosuje się jego suplementacji. Niektóre źródła podają zapotrzebowanie na kobalt w granicach 0,05 ppm na dobę.

Przedawkowanie kobaltu

Do stwierdzenia nadmiaru kobaltu w ustroju dochodzi niezwykle rzadko. Stosując jedynie zbilansowaną dietę, bez dodatkowego przyjmowania tego składnika dostarczamy do organizmu jego właściwą ilość i przedawkowanie jest niemal niemożliwe. Jeśli kobalt zostanie podany lub w jakikolwiek sposób dostanie się do ustroju w większych ilościach może to objawiać się w następujący sposób:

  • Wzmożona praca tarczycy,
  • Wzmożona praca szpiku kostnego,
  • Mdłości,
  • Niewydolność mięśnia sercowego.

Źródła w pożywieniu

  • Mięsa,
  • Nerki,
  • Wątróbka,
  • Ostrygi,
  • Mleko,
  • Mięczaki,
  • Jajka,
  • Zielone warzywa,
  • Gryka,
  • Figi.