Witaminy.sos.pl

Mangan - informacje o pierwiastku

Mangan jest pierwiastkiem mineralnym, który wchodzi w skład licznych tkanek w ludzkim organizmie. Jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Największe jego ilości znajdują się w mózgowiu, trzustce, wątrobie oraz nerkach. Badania nad jego istotnością dla człowieka rozpoczęto dopiero w latach 70 XX wieku. Od tamtego czasu uznawany jest za składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ustroju.

Funkcje

  • Ochrania przed zapaleniem stawów,
  • Zapobiega osteoporozie,
  • Ochrania przed wolnymi rodnikami,
  • Poprawia stan skóry,
  • Oddziałuje na prawidłową pracę mózgu,
  • Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego,
  • Jest odpowiedzialny za mocne kości,
  • Oddziałuje na libido,
  • Oddziałuje na sprawność seksualną,
  • Bierze udział w procesach trawiennych,
  • Bierze udział w procesach przyswajania białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
  • Oddziałuje na płodność,
  • Uczestniczy w produkcji tyroksyny,
  • Ułatwia wchłanianie oraz magazynowanie żelaza.

Niedobór manganu

  • Rozwój wad układu kostnego,
  • Opóźnienie rozwoju fizycznego,
  • Zaburzenia od strony układu nerwowego,
  • Zaburzenia płodności,
  • Wzrost ryzyka pojawienia się padaczki,
  • Gorszy słuch,
  • Występowanie szmerów w uszach,
  • Deformacje kości,
  • Bóle stawów,
  • Zahamowanie wzrostu,
  • Zaburzenia koordynacji ruchów,
  • Spadek wagi,
  • Anemia,
  • Zaburzenia oddychania,
  • Zmiany na skórze,
  • Zawroty głowy,
  • Zmęczenie,
  • Osłabienie,
  • Zniechęcenie,
  • Zaburzenia tolerancji glukozy,
  • Zaburzenia gospodarki cholesterolu,
  • U kobiet w ciąży może wywołać uszkodzenie błędnika płodu.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
Niemowlęta 0,003 mg
7-12 miesięcy 0,6 mg
1-3 lat 1,2 mg
4-8 lat 1,5 mg

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-18 lat 1,6 mg
Dorosła kobieta 1,8 mg
Kobieta w ciąży 2,0 mg
Kobieta karmiąca piersią 2,6 mg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 1,9 mg
14-18 lat 2,2 mg
Dorosły mężczyzna 2,3 mg

Przedawkowanie

  • Bezsenność,
  • Depresja,
  • Drażliwość,
  • Drżenie kończyn,
  • Zaburzenia neurologiczne,
  • Halucynacje,
  • Zaburzenia funkcjonowania wątroby,
  • Drgawki,
  • Zaburzenia psychiczne,
  • Niedoczynność tarczycy,
  • Problemy z chodzeniem,
  • Zaburzenia funkcjonowania tarczycy,
  • Schizofrenia,
  • Pogłębienie choroby Parkinsona,
  • Rozwój demencji.

Źródła w pożywieniu

  • Żurawina,
  • Orzechy,
  • Kakao,
  • Herbata,
  • Ziarna zbóż,
  • Migdały,
  • Rośliny strączkowe,
  • Mięso skorupiaków,
  • Mleko,
  • Płatki owsiane,
  • Goździki,
  • Owoce morza,
  • Kasza gryczana,
  • Tofu,
  • Szpinak,
  • Korzeń pietruszki,
  • Kalafior,
  • Jarmuż,
  • Buraki,
  • Ziarna słonecznika,
  • Morele,
  • Ananasy,
  • Brązowy ryż,
  • Pestki dyni,
  • Gorzka czekolada,
  • Mąka pełnoziarnista.