Mangan - informacje o pierwiastku
Mangan jest pierwiastkiem mineralnym, który wchodzi w skład licznych tkanek w ludzkim organizmie. Jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Największe jego ilości znajdują się w mózgowiu, trzustce, wątrobie oraz nerkach. Badania nad jego istotnością dla człowieka rozpoczęto dopiero w latach 70 XX wieku. Od tamtego czasu uznawany jest za składnik niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania ustroju.
Funkcje
- Ochrania przed zapaleniem stawów,
- Zapobiega osteoporozie,
- Ochrania przed wolnymi rodnikami,
- Poprawia stan skóry,
- Oddziałuje na prawidłową pracę mózgu,
- Odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego,
- Jest odpowiedzialny za mocne kości,
- Oddziałuje na libido,
- Oddziałuje na sprawność seksualną,
- Bierze udział w procesach trawiennych,
- Bierze udział w procesach przyswajania białek, węglowodanów oraz tłuszczów,
- Oddziałuje na płodność,
- Uczestniczy w produkcji tyroksyny,
- Ułatwia wchłanianie oraz magazynowanie żelaza.
Niedobór manganu
- Rozwój wad układu kostnego,
- Opóźnienie rozwoju fizycznego,
- Zaburzenia od strony układu nerwowego,
- Zaburzenia płodności,
- Wzrost ryzyka pojawienia się padaczki,
- Gorszy słuch,
- Występowanie szmerów w uszach,
- Deformacje kości,
- Bóle stawów,
- Zahamowanie wzrostu,
- Zaburzenia koordynacji ruchów,
- Spadek wagi,
- Anemia,
- Zaburzenia oddychania,
- Zmiany na skórze,
- Zawroty głowy,
- Zmęczenie,
- Osłabienie,
- Zniechęcenie,
- Zaburzenia tolerancji glukozy,
- Zaburzenia gospodarki cholesterolu,
- U kobiet w ciąży może wywołać uszkodzenie błędnika płodu.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
Niemowlęta | 0,003 mg |
7-12 miesięcy | 0,6 mg |
1-3 lat | 1,2 mg |
4-8 lat | 1,5 mg |
Dziewczęta/kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-18 lat | 1,6 mg |
Dorosła kobieta | 1,8 mg |
Kobieta w ciąży | 2,0 mg |
Kobieta karmiąca piersią | 2,6 mg |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 1,9 mg |
14-18 lat | 2,2 mg |
Dorosły mężczyzna | 2,3 mg |
Przedawkowanie
- Bezsenność,
- Depresja,
- Drażliwość,
- Drżenie kończyn,
- Zaburzenia neurologiczne,
- Halucynacje,
- Zaburzenia funkcjonowania wątroby,
- Drgawki,
- Zaburzenia psychiczne,
- Niedoczynność tarczycy,
- Problemy z chodzeniem,
- Zaburzenia funkcjonowania tarczycy,
- Schizofrenia,
- Pogłębienie choroby Parkinsona,
- Rozwój demencji.
Źródła w pożywieniu
- Żurawina,
- Orzechy,
- Kakao,
- Herbata,
- Ziarna zbóż,
- Migdały,
- Rośliny strączkowe,
- Mięso skorupiaków,
- Mleko,
- Płatki owsiane,
- Goździki,
- Owoce morza,
- Kasza gryczana,
- Tofu,
- Szpinak,
- Korzeń pietruszki,
- Kalafior,
- Jarmuż,
- Buraki,
- Ziarna słonecznika,
- Morele,
- Ananasy,
- Brązowy ryż,
- Pestki dyni,
- Gorzka czekolada,
- Mąka pełnoziarnista.