Witaminy.sos.pl

Witamina T (karnityna) - najważniejsze informacje

Witamina T nosi również takie nazwy jak : karnityna, witamina B11, witamina O, witamina Bt. Stosunkowo niewielka ilość badaczy interesowała się tym składnikiem toteż nie został on dobrze poznany i wiedza na jego temat jest dość ograniczona. Jest ona rozpuszczalna w tłuszczach i wykazuje odporność na działanie temperatury.

Funkcje witaminy T

  • Znacząco wpływa na poprawę krzepliwości krwi,
  • Wzmacnia czerwone krwinki,
  • Zapewnia organizmowi stały napływ energii,
  • Działa pobudzająco na procesy hemopoezy czyli procesy krwiotwórcze,
  • Nasila działanie potasu,
  • Działa stymulująco na funkcje trawienne żołądka,
  • Działa stymulująco na funkcje trawienne pęcherzyka żółciowego,
  • Działa stymulująco na funkcje trawienne trzustki,
  • Działa odmładzająco na tkanki organizmu,
  • Wspomaga koncentrację,
  • Działa pozytywnie na naszą pamięć,
  • Działa pobudzająco w podziałach komórkowych,
  • Pomaga w zwalczaniu niektórych rodzajów niedokrwistości.

Niedobór witaminy T

Jak do tej pory nie powstały żadne szczegółowe publikacje naukowe dotyczące tej witaminy. Z tego powodu nasza wiedza na jej temat jest dość mała. Również z tego powodu, nie wiemy czy jej brak lub zbyt niski poziom może wywoływać u człowieka jakieś zaburzenia. W grupie doświadczalnej, która przez okres kilku miesięcy przebywała na diecie pozbawionej jajek, mięsa oraz zbóż zauważono : obniżenie apetytu oraz spadek ilości płytek krwi.

Zapotrzebowanie organizmu

Nie istnieją żadne naukowe badania, które określałyby zapotrzebowanie organizmu człowieka na witaminę T. Przypuszcza się jednak że jest ono bardzo niskie z uwagi na fakt, iż w produktach żywnościowych występują jej niewielkie ilości. Osoby, które nie spożywają jaj ani mięs mogą mieć zbyt niski poziom tego składnika.

Większe zapotrzebowanie

Więcej witaminy T potrzebują : dzieci z zaburzeniami rozwojowymi wywołanymi przez brak łaknienia, wcześniaki, osoby starsze cierpiące z powodu niedożywienia.

Przedawkowanie

Nie zostały odnotowane żadne przypadki wystąpienia hiperwitaminozy witaminą B11, nawet w sytuacjach gdy była sztucznie suplementowana w formie karnityny.

Źródła w pożywieniu

  • Ziarna sezamu,
  • Żółtka jaj,
  • Ziarna dyni,
  • Wszystkie zboża.

Ciekawostki

Karnityna uchodzi za niezwykły środek odchudzający. Z jej pomocą utrata kilogramów następuje niemal z dnia na dzień. Stanowi bowiem witaminę, która jest niezbędnym składnikiem wykorzystywanym w spalaniu tłuszczu zapasowego. Można stwierdzić, że jest niezwykle cenna dla osób borykających się z problemem nadwagi.