Witaminy.sos.pl

Molibden - informacje o mikroskładniku

Molibden jest jednym z ważniejszych pierwiastków śladowych w ludzkim organizmie. Jako mikroelement pełni szereg istotnych funkcji i jest wykorzystywany w licznych procesach życiowych.

Mimo, iż występuje w niewielkich ilościach, molibden jest elementem koniecznym, bez którego nasz ustrój nie może się obyć.

Funkcje w organizmie

  • Uczestniczy w metabolizmie puryn, białek oraz tłuszczów,
  • Uczestniczy w dostarczaniu energii do komórek,
  • Wpływa na prawidłowe przyswajanie żelaza,
  • Chroni przed anemią,
  • Poprawia odporność,
  • Dba o kości oraz zęby,
  • Bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • Pozytywnie oddziałuje na płodność u mężczyzn,
  • Wpływa na prawidłowy wzrost u dzieci,
  • Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów,
  • Bierze udział w przemianach kwasu moczowego,
  • Wpływa na odkwaszanie organizmu.

Niedobór molibdenu

  • Zaburzenia libido,
  • Senność,
  • Przedwczesne starzenie się organizmu,
  • Zaburzenia widzenia,
  • Wypadanie włosów,
  • Choroby skóry,
  • Próchnica.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 2 µg
6-12 miesięcy 3 µg
1-3 lat 17 µg
4-8 lat 22 µg

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
8-13 lat 34 µg
14-18 lat 43 µg
Od 19 lat 45 µg
Kobiety w ciąży 50 µg
Kobiety karmiące piersią 50 µg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 34 µg
14-18 lat 43 µg
Od 19 lat 45 µg

Przedawkowanie

  • Obrzęki stawów,
  • Bóle stawów,
  • Skaza moczanowa,
  • Wzrost stężenia kwasu moczowego,
  • Zaburzenia neurologiczne,
  • Zaburzenia psychiczne,
  • Problemy ze strony układu pokarmowego.

Źródła w pożywieniu

  • Fasola,
  • Mleko,
  • Wątroba,
  • Zielone części roślin,
  • Czerwona kapusta,
  • Naturalny ryż,
  • Mąka pełnoziarnista,
  • Sery,
  • Nasiona roślin strączkowych,
  • Mięso oraz podroby,
  • Orzechy,
  • Kasza gryczana,
  • Jaja,
  • Drożdże.