Molibden - informacje o mikroskładniku
Molibden jest jednym z ważniejszych pierwiastków śladowych w ludzkim organizmie. Jako mikroelement pełni szereg istotnych funkcji i jest wykorzystywany w licznych procesach życiowych.
Mimo, iż występuje w niewielkich ilościach, molibden jest elementem koniecznym, bez którego nasz ustrój nie może się obyć.
Funkcje w organizmie
- Uczestniczy w metabolizmie puryn, białek oraz tłuszczów,
- Uczestniczy w dostarczaniu energii do komórek,
- Wpływa na prawidłowe przyswajanie żelaza,
- Chroni przed anemią,
- Poprawia odporność,
- Dba o kości oraz zęby,
- Bierze udział w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- Pozytywnie oddziałuje na płodność u mężczyzn,
- Wpływa na prawidłowy wzrost u dzieci,
- Zapobiega rozwojowi niektórych nowotworów,
- Bierze udział w przemianach kwasu moczowego,
- Wpływa na odkwaszanie organizmu.
Niedobór molibdenu
- Zaburzenia libido,
- Senność,
- Przedwczesne starzenie się organizmu,
- Zaburzenia widzenia,
- Wypadanie włosów,
- Choroby skóry,
- Próchnica.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 2 µg |
6-12 miesięcy | 3 µg |
1-3 lat | 17 µg |
4-8 lat | 22 µg |
Dziewczęta/kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
8-13 lat | 34 µg |
14-18 lat | 43 µg |
Od 19 lat | 45 µg |
Kobiety w ciąży | 50 µg |
Kobiety karmiące piersią | 50 µg |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 34 µg |
14-18 lat | 43 µg |
Od 19 lat | 45 µg |
Przedawkowanie
- Obrzęki stawów,
- Bóle stawów,
- Skaza moczanowa,
- Wzrost stężenia kwasu moczowego,
- Zaburzenia neurologiczne,
- Zaburzenia psychiczne,
- Problemy ze strony układu pokarmowego.
Źródła w pożywieniu
- Fasola,
- Mleko,
- Wątroba,
- Zielone części roślin,
- Czerwona kapusta,
- Naturalny ryż,
- Mąka pełnoziarnista,
- Sery,
- Nasiona roślin strączkowych,
- Mięso oraz podroby,
- Orzechy,
- Kasza gryczana,
- Jaja,
- Drożdże.