Witaminy.sos.pl

Selen - informacje o mikroskładniku

Selen stanowi jeden z koniecznych dla zdrowia mikroelementów. Jego odpowiednie ilości powinny być dostarczane do ustroju razem z pożywieniem. Nie istnieje określona ilość tego pierwiastka, która znajdowałaby się w konkretnych produktach spożywczych, ponieważ w różnych zakątkach świata różna jego ilość występuje w glebie.

Ziemie w naszym kraju uchodzą za niezwykle ubogie w selen.

Funkcje w organizmie

  • Wzmacnia układ odpornościowy,
  • Pomaga w zwalczaniu bakterii oraz wirusów przez organizm,
  • Chroni przed zachorowaniem na opryszczkę oraz półpasiec,
  • Wchodzi w skład enzymu, który ochrania czerwone krwinki oraz błony komórkowe przed niszczącym działaniem wolnych rodników,
  • Ma działanie przeciwzapalne,
  • Wspomaga usuwanie z organizmu szkodliwych metali ciężkich,
  • Uczestniczy w produkcji substancji hormonopodobnych, prostaglandyn, które niwelują ryzyko wystąpienia stanu zapalnego oraz autoagresji reumatoidalnej,
  • Niszczy pleśnie i niweluje działanie alfa toksyn przez nie wytwarzanych, które mogą być toksyczne,
  • Zapobiega miażdżycy,
  • Znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób krążenia,
  • Działa ochronnie na serce oraz naczynia wieńcowe,
  • Wspomaga usuwanie toksycznych pierwiastków z ustroju,
  • Regularna suplementacja stanowi element profilaktyczny przed rozwojem nowotworów : szyjki macicy, płuc, prostaty, odbytu czy jajników,
  • Poprawia libido,
  • Wpływa na prawidłowy rozwój płodu (układ odpornościowy, układ nerwowy),
  • Działa łagodząco w objawach menopauzy,
  • Stabilizuje metabolizm hormonu tarczycy,
  • Dodaje energii,
  • Chroni skórę przed szkodliwym oddziaływaniem słońca,
  • Działa łagodząco na ból pojawiający się w reumatoidalnym zapaleniu stawów,
  • Działa wspomagająco w leczeniu depresji.

Niedobór selenu

Braki i niewystarczające ilości selenu w organizmie wynikają z faktu, iż zbyt niskie jego dawki dostarczamy w diecie. Ma to miejsce w tych regionach świata, gdzie zawartość tego pierwiastka w glebie jest niewielka (również w naszym kraju). Wśród objawów niedoboru selenu wyróżniamy :

  • Osłabienie mięśni,
  • Częste przeziębienia,
  • Nieustające zmęczenie,
  • Opryszczka,
  • Stany zapalne na skórze,
  • Bezpłodność w mężczyzn,
  • Bóle mięśniowe,
  • Ogólne osłabienie,
  • Mogą również rozwinąć się choroby trzustki oraz wątroby,
  • Niewydolność oraz powiększenie serca,
  • Wola i niedoczynność tarczycy,
  • Wzrasta ryzyko chorób serca,
  • Organizm staje się bardziej podatny na działanie związków o działaniu rakotwórczym,
  • Niedobór selenu u ciężarnych może spowodować nieodwracalne zmiany u płodu.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
Niemowlęta do 12 miesiąca życia 10-15 µg
Dzieci do 9 lat 20-30 µg

Dziewczęta/ kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 45 µg
Powyżej 12 lat i dorosła kobieta 60 µg
Kobieta w ciąży 65 µg
Kobieta karmiąca piersią 75 µg

Chłopcy/ mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 45 µg
13-15 lat 60 µg
Powyżej 15 lat i dorosły mężczyzna 70 µg

Przedawkowanie

Nadmiar selenu w organizmie jest toksyczny zarówno dla ludzi jak i zwierząt. Objawy nadmiaru selenu:

  • Uszkodzenia skóry,
  • Uszkodzenia paznokci,
  • Łysienie,
  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Nadwrażliwość,
  • Zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów.

Źródła w pożywieniu

  • Tuńczyk,
  • Orzechy brazylijskie,
  • Czosnek,
  • Cebula,
  • Nasiona słonecznika,
  • Owoce morza,
  • Ryby (głównie śledzie),
  • Serce, wątroba, nerki wieprzowe, wołowe oraz cielęce,
  • Drób,
  • Jajka,
  • Pieczywo razowe,
  • Brązowy ryż,
  • Drożdże,
  • Kiełki pszenicy,
  • Ziarna kukurydzy,
  • Otręby pszenne.