Witaminy.sos.pl

Witamina B12 - najważniejsze informacje

Witamina B12 nazywana jest inaczej kobalaminą, co oznacza „czerwoną witaminę”. Określenie to świadczy o niezwykle ważnym zadaniu tego złożonego, organicznego związku chemicznego, które pełni w organizmach żywych czyli regulowaniu produkcji czerwonych krwinek. Jej niedobory mogą być groźne dla zdrowia.

Należy również do grupy witamin z grupy B czyli rozpuszczalnych w wodzie, dzięki czemu ich nadmiar zostaje usunięty z ustroju przez nerki razem z moczem.

Funkcje witaminy B12

  • Regulacja produkcji erytrocytów (czerwonych krwinek),
  • Wspomaganie prawidłowego funkcjonowania szpiku kostnego, układu nerwowego oraz przewodu pokarmowego,
  • Wspólnie z kwasem foliowym regulowanie syntezy DNA oraz RNA,
  • Odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu otoczki mielinowej komórek nerwowych,
  • Współdziała w syntezie przekaźników nerwowych,
  • Wpływa na prawidłową gospodarkę tłuszczową, węglowodanową oraz białkową.

Niedobory witaminy w organizmie

Awitaminoza związana z niedoborem witaminy B12 może powodować zachorowanie na tzw. anemię złośliwą i doprowadzić do stanu zagrażającego życiu. Diagnoza stawiana jest najczęściej na podstawie objawów pojawiających się u pacjentów. Badanie krwi pomagające w pełni stwierdzić niedobór nie jest refundowane, dlatego wykonuje się je stosunkowo rzadko.

Objawy zbyt niskiego poziomu B12 w ustroju:

  • Występowanie stanów zapalnych ust,
  • Anemia,
  • Nieprzyjemny zapach ciała,
  • Obniżenie nastroju,
  • Obniżenie poziomu białych krwinek oraz płytek krwi,
  • Dolegliwości miesiączkowe,
  • Problemy z koncentracją,
  • Zaburzenia pracy mózgu oraz układu nerwowego,
  • Rozdrażnienie,
  • Leki,
  • Irytacja,
  • Depresja,
  • Drętwienie nóg i rąk,
  • Zmęczenie,
  • Jąkanie się,
  • Problemy z poruszaniem się,
  • Osłabienie,
  • Szybkie męczenie się,
  • Zawroty głowy,
  • Bóle głowy,
  • Tachykardia,
  • Blada skóra oraz błony śluzowe,
  • Zaburzone odczuwanie smaku,
  • Piekący język,
  • Utrata masy ciała,
  • Brak apetytu,
  • Zaburzenia czucia,
  • Przedwczesne siwienie,
  • Zażółcenie skóry o charakterystycznym cytrynowym odcieniu.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B12 występuje u:

  • Osób pijących duże ilości alkoholu,
  • Osób cierpiących na choroby wyniszczające organizm,
  • Osób przyjmujących preparaty potasowe,
  • Osób po poważnych zabiegach chirurgicznych (głównie po wycięciu części jelita lub żołądka).

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-0,5 roku 0,5 µ/dobę
0,5-1 rok 1,5 µ/dobę
1-3 lat 2 µ/dobę
4-6 lat 2,5 µ/dobę
7-9 lat 3 µ/dobę

Kobiety/ dziewczęta

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 3 µ/dobę
13-15 lat 3 µ/dobę
16-18 lat 3 µ/dobę
19-60 lat 3 µ/dobę
Powyżej 60 lat 2,5 µ/dobę
Kobiety w ciąży 4 µ/dobę
Kobiety karmiące piersią 4 µ/dobę

Mężczyźni/ chłopcy

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 3 µ/dobę
13-15 lat 3 µ/dobę
16-18 lat 3 µ/dobę
19-60 lat 3 µ/dobę
Powyżej 60 lat 2,5 µ/dobę

Przedawkowanie

Hiperwitaminoza związana z tym składnikiem zdarza się niezwykle rzadko. Jej zbyt wysokie ilości zostają zmagazynowane w organizmie lub wydalone razem z żółcią oraz kałem. Gdy jest przyjmowana wraz z wysokimi dawkami witaminy C mogą pojawić się następujące objawy:

  • Krwawienia z nosa,
  • Krwawienia z uszu,
  • Przesuszone wargi.

Źródła w pożywieniu

Do najbogatszych źródeł żywnościowych witaminy B12 zaliczamy:

  • Małże,
  • Jogurty,
  • Mleko,
  • Jajka,
  • Sery pleśniowe,
  • Ryby- makrele, śledzie, sardynki, dorsze,
  • Wątroba – wieprzowa, cielęca, drobiowa, wołowa,
  • Pieczarki.

Ciekawostki

  • Witamina B12 ma wpływ na procesy syntezy metioniny – hormonu, który ma wpływ na pojawianie się ciepłych uczuć takich jak radość, miłość, szczęście,
  • U człowieka nadmiar tej witaminy zostaje zmagazynowany w wątrobie, dzięki czemu może wystarczyć na 3-6 lat prawidłowego funkcjonowania organizmu.