Witaminy.sos.pl

Żelazo - informacje o mikroelemencie

Żelazo stanowi niezwykle istotny dla ludzkiego zdrowia mikroelement. Jego rola jest nieoceniona w układzie krwionośnym.

Konieczne jest dostarczanie tego składnika wraz z pożywieniem lub stosowanie odpowiedniej suplementacji. Na deficyty tego pierwiastka znacznie silniej narażone są osoby stosujące restrykcyjne diety wegetariańskie.

Funkcje

  • Najważniejszy element czerwonego barwnika krwi – hemoglobiny,
  • Jego zadaniem jest wiązanie dwutlenku węgla w hemoglobinie oraz transport go do płuc, skąd następnie zostaje usunięty,
  • Jest konieczny do wytwarzania czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym,
  • Uczestniczy w syntezie DNA,
  • Stanowi składnik licznych enzymów oraz białek, które uczestniczą w metabolizmie organizmu,
  • Stanowi niezbędny element do prawidłowej budowy włosów, skóry i paznokci,
  • Jest elementem koniecznym dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • Jest konieczny do prawidłowego wzrostu, rozwoju oraz regeneracji tkanek w organizmie,
  • Współdziała w ochronie przed wolnymi rodnikami,
  • Zmniejsza uczucie zmęczenia,
  • Przeciwdziała anemii,
  • Zapewnia prawidłowy rozwój płodu.

Niedobór żelaza

Zbyt niskie spożycie tego pierwiastka może prowadzić do rozwoju groźnych objawów i stanów chorobowych.

  • Niedokrwistość/anemia z niedoboru żelaza,
  • Krwawienia z nosa,
  • Siniaki,
  • Apatia,
  • Osłabienie,
  • Pogorszony nastrój,
  • Większa zapadalność na przeziębienia i infekcje,
  • Nadmierne wypadanie włosów,
  • Nadmierna łamliwość paznokci,
  • Pogorszenie koncentracji,
  • Obniżenie sprawności umysłowej,
  • Owrzodzenia w obrębie języka,
  • Owrzodzenia w obrębie błony śluzowej jamy ustnej,
  • Blada skóra zaburzenia rytmu serca,
  • Zmęczenie,
  • Senność,
  • Depresja,
  • Rozdrażnienie,
  • Zanik apetytu,
  • Bóle głowy,
  • Brak sił,
  • Duszności nawet przy niewielkim wysiłku,
  • Większa podatność na stres,
  • Zanik brodawek językowych,
  • Bóle przy przełykaniu.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 0,27 mg
6-12 miesięcy 11 mg
1-3 lata 7 mg
4-8 lat 10 mg

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 8 mg
14-18 lat 15 mg
19-50 lat 18 mg
Od 51 lat 8 mg
Kobiety w ciąży 27 mg
Kobiety karmiące piersią 9-10 mg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 8 mg
14-18 lat 11 mg
Od 19 lat 8 mg

Przedawkowanie

  • Nadmiar żelaza magazynowany jest w wątrobie, trzustce oraz innych narządach i może powodować groźne zatrucia,
  • Hemochromatoza – choroba, która może wystąpić u osób, które przedawkują żelazo,
  • Wzrasta ryzyko wystąpienia chorób serca oraz nowotworów,
  • Mogą pojawić się zaburzenia hormonalne,
  • Osteoporoza,
  • Bóle stawowe,
  • Depresja.

Źródła w pożywieniu

  • Mięso,
  • Ryby,
  • Wątroba,
  • Żółtka jaj,
  • Orzechy,
  • Twaróg,
  • Mleko,
  • Rośliny strączkowe,
  • Szpinak,
  • Brokuły,
  • Krewetki,
  • Boćwina,
  • Natka pietruszki,
  • Pieczywo graham,
  • Buraki,
  • Rzeżucha,
  • Morele,
  • Śliwki,
  • Rodzynki.