Witamina D - wszystko co musisz wiedzieć
Witaminę D nazywamy również kalciferolem. Jest składnikiem niezwykle istotnym dla ludzkiego organizmu. W ostatnim czasie możemy zaobserwować, że szeroko poleca się jej suplementację u niemowląt, małych dzieci jak również u starszych oraz osób dorosłych. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Funkcje witaminy D
Kalciferol pełni w naszym ustroju liczne funkcje i wpływa na prawidłowe działanie organizmu, na nasze zdrowie oraz sprawność.
- Regulacja zużycia oraz przyswajania wapnia i fosforu,
- Uczestniczy w kształtowaniu się kości i zębów, zapewnia ich prawidłową mineralizację, zapobiega występowaniu krzywicy,
- Utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi poprzez regulację produkcji i wydzielania insuliny,
- Wspomaga odporność organizmu poprzez wspieranie funkcjonowania układu immunologicznego,
- Wspomaga prawidłowe działanie układu mięśniowego oraz nerwowego,
- Wpływa na właściwy stan kostek w uchu wewnętrznym tak więc oddziałuje korzystnie na nasz słuch,
- Zapobiega przerostowi gruczołu przytarczyc,
- Pobudza przemianę materii przez tarczycę,
- Korzystnie oddziałuje na stan skóry, łagodzi pojawiające się na niej stany zapalne, również wpływa na łagodzenie objawów łuszczycy,
- Wpływa również na poziom płodności,
- Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.
Niedobór witaminy D
Niezwykle łatwo doprowadzić do pojawienia się niedoboru tego składnika. Braki pojawiają się gdy jego zbyt niski poziom występuje w diecie, gdy mało przebywamy na słońcu, jak również może wystąpić jako konsekwencja niektórych zaburzeń chorobowych. U większości ludzi niezbędna jest suplementacja, szczególnie u dzieci.
Objawy i konsekwencje niedoboru:
- Osteomalacja – zniekształcenie kości u dorosłych,
- Osteoporoza,
- Rozmiękczenie kości i krzywica u dzieci (zniekształcona główka, klatka piersiowa przypomina pierś gołębia, powiększone nadgarstki i kostki),
- Niemowlęta się pocą i często przekręcają główkę z jednej strony na drugą,
- Utrata słuchu u osób starszych,
- Opóźnienie pojawiania się zębów,
- Osłabienie mięśni,
- Zwyrodnienia układu kostnego – skrzywienia i złamania kości,
- Zniekształcenie sylwetki,
- Zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego,
- Zaburzenia funkcjonowania układu mięśniowego,
- Stany zapalne skóry,
- Zapalenie spojówek,
- Zmniejszenie odporności i osłabienie organizmu,
- Osłabienie zębów i ich wypadanie,
- Zwiększone ryzyko pojawienia się chorób autoimmunologicznych.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
Do 6 miesiąca życia | 10 µg |
Od 7 do 12 miesiąca życia | 10-15 µg |
Od 1-18 lat | 15-25 µg |
Osoby dorosłe
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
Powyżej 18 lat | 20-25 µg |
Powyżej 65 lat | 20 µg |
Kobiety w ciąży i karmiące piersią | 37,5-50 µg |
Przedawkowanie
Hiperwitaminoza związana z tą witaminą może być niebezpieczna dla zdrowia i życia. Tylko niewielkie ilości witaminy D zostają wydalone z organizmu. Jej nadmiar magazynuje się w skórze, mózgu, wątrobie, kościach oraz innych tkankach.
- Zapalenia skóry,
- Zaparcia,
- Biegunki,
- Nudności,
- Bóle brzucha,
- Bóle głowy,
- Zanik łaknienia,
- Nasilone pragnienie,
- Niewydolność nerek,
- Metaliczny posmak w ustach,
- Konieczność ciągłego wydalania moczu który może robić się mętny, Opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego,
- Zmiany w naczyniach krwionośnych oraz sercu, przez co potęguje się ryzyko wystąpienia takich chorób jak : zawał serca, miażdżyca, kamienie nerkowe,
- Wady rozwojowe u płodu,
- Nierówna praca serca.
Źródła w pożywieniu
Jest to witamina, którą nasz organizm może produkować samodzielnie w czasie opalania się. Jednak wystarczy umiarkowane wystawienie na promienie słońca w porze letniej. Nadmierne wylegiwanie się na plaży może wywołać przedawkowanie. Wśród produktów spożywczych witamina ta występuje w :
- Tran,
- Mleko,
- Śmietana,
- Ser,
- Masło,
- Jajka,
- Krewetki,
- Wątroba wołowa,
- Łosoś,
- Świeża makrela,
- Sardynki,
- Śledzie,
- Drożdże piwne,
- Węgorz,
- Dorsz,
- Niektóre grzyby,
- Produkty wzbogacane witaminą D.