Witaminy.sos.pl

Witamina D - wszystko co musisz wiedzieć

Witaminę D nazywamy również kalciferolem. Jest składnikiem niezwykle istotnym dla ludzkiego organizmu. W ostatnim czasie możemy zaobserwować, że szeroko poleca się jej suplementację u niemowląt, małych dzieci jak również u starszych oraz osób dorosłych. Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Funkcje witaminy D

Kalciferol pełni w naszym ustroju liczne funkcje i wpływa na prawidłowe działanie organizmu, na nasze zdrowie oraz sprawność.

  • Regulacja zużycia oraz przyswajania wapnia i fosforu,
  • Uczestniczy w kształtowaniu się kości i zębów, zapewnia ich prawidłową mineralizację, zapobiega występowaniu krzywicy,
  • Utrzymuje prawidłowe stężenie glukozy we krwi poprzez regulację produkcji i wydzielania insuliny,
  • Wspomaga odporność organizmu poprzez wspieranie funkcjonowania układu immunologicznego,
  • Wspomaga prawidłowe działanie układu mięśniowego oraz nerwowego,
  • Wpływa na właściwy stan kostek w uchu wewnętrznym tak więc oddziałuje korzystnie na nasz słuch,
  • Zapobiega przerostowi gruczołu przytarczyc,
  • Pobudza przemianę materii przez tarczycę,
  • Korzystnie oddziałuje na stan skóry, łagodzi pojawiające się na niej stany zapalne, również wpływa na łagodzenie objawów łuszczycy,
  • Wpływa również na poziom płodności,
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory.

Niedobór witaminy D

Niezwykle łatwo doprowadzić do pojawienia się niedoboru tego składnika. Braki pojawiają się gdy jego zbyt niski poziom występuje w diecie, gdy mało przebywamy na słońcu, jak również może wystąpić jako konsekwencja niektórych zaburzeń chorobowych. U większości ludzi niezbędna jest suplementacja, szczególnie u dzieci.

Objawy i konsekwencje niedoboru:

  • Osteomalacja – zniekształcenie kości u dorosłych,
  • Osteoporoza,
  • Rozmiękczenie kości i krzywica u dzieci (zniekształcona główka, klatka piersiowa przypomina pierś gołębia, powiększone nadgarstki i kostki),
  • Niemowlęta się pocą i często przekręcają główkę z jednej strony na drugą,
  • Utrata słuchu u osób starszych,
  • Opóźnienie pojawiania się zębów,
  • Osłabienie mięśni,
  • Zwyrodnienia układu kostnego – skrzywienia i złamania kości,
  • Zniekształcenie sylwetki,
  • Zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego,
  • Zaburzenia funkcjonowania układu mięśniowego,
  • Stany zapalne skóry,
  • Zapalenie spojówek,
  • Zmniejszenie odporności i osłabienie organizmu,
  • Osłabienie zębów i ich wypadanie,
  • Zwiększone ryzyko pojawienia się chorób autoimmunologicznych.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
Do 6 miesiąca życia 10 µg
Od 7 do 12 miesiąca życia 10-15 µg
Od 1-18 lat 15-25 µg

Osoby dorosłe

Wiek Zalecana dzienna dawka
Powyżej 18 lat 20-25 µg
Powyżej 65 lat 20 µg
Kobiety w ciąży i karmiące piersią 37,5-50 µg

Przedawkowanie

Hiperwitaminoza związana z tą witaminą może być niebezpieczna dla zdrowia i życia. Tylko niewielkie ilości witaminy D zostają wydalone z organizmu. Jej nadmiar magazynuje się w skórze, mózgu, wątrobie, kościach oraz innych tkankach.

  • Zapalenia skóry,
  • Zaparcia,
  • Biegunki,
  • Nudności,
  • Bóle brzucha,
  • Bóle głowy,
  • Zanik łaknienia,
  • Nasilone pragnienie,
  • Niewydolność nerek,
  • Metaliczny posmak w ustach,
  • Konieczność ciągłego wydalania moczu który może robić się mętny, Opóźnienie rozwoju umysłowego i fizycznego,
  • Zmiany w naczyniach krwionośnych oraz sercu, przez co potęguje się ryzyko wystąpienia takich chorób jak : zawał serca, miażdżyca, kamienie nerkowe,
  • Wady rozwojowe u płodu,
  • Nierówna praca serca.

Źródła w pożywieniu

Jest to witamina, którą nasz organizm może produkować samodzielnie w czasie opalania się. Jednak wystarczy umiarkowane wystawienie na promienie słońca w porze letniej. Nadmierne wylegiwanie się na plaży może wywołać przedawkowanie. Wśród produktów spożywczych witamina ta występuje w :

  • Tran,
  • Mleko,
  • Śmietana,
  • Ser,
  • Masło,
  • Jajka,
  • Krewetki,
  • Wątroba wołowa,
  • Łosoś,
  • Świeża makrela,
  • Sardynki,
  • Śledzie,
  • Drożdże piwne,
  • Węgorz,
  • Dorsz,
  • Niektóre grzyby,
  • Produkty wzbogacane witaminą D.