Witaminy.sos.pl

Witamina U - przydatne informacje

Witamina U jest mało powszechna a wiedza naukowa na jej temat pozostaje ograniczona. Jest składnikiem, który w formie naturalnej występuje tylko i wyłącznie w liściach i soku z kapusty. Aż do lat 50 XX wieku nie było wiadomo „co takiego ma w sobie kapusta”, że znajduje zastosowanie w tak wielu dolegliwościach leczonych medycyną ludową. Gdy udało się oddzielić ten ważny składnik nastąpił niewątpliwy przełom w medycynie.

Funkcje witaminy U

  • Zapobiega starzeniu się skóry,
  • Przyspiesza gojenie się ran,
  • Niweluje skutki starzenia się skóry,
  • Łagodzi zapalenie piersi u kobiet karmiących dzieci,
  • Działa łagodząco na bóle stawów,
  • Działa łagodząco na zapalenie żył,
  • Łagodzi proces samotrawienia ściany żołądka,
  • Blokuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego,
  • Koi zmiany zapalne w obrębie przewodu pokarmowego,
  • Przynosi ulgę przy podrażnieniach żołądka,
  • Przyspiesza gojenie się owrzodzeń,
  • Osusza wrzody,
  • Łagodzi objawy nieżytu żołądka.

Niedobór witaminy U

Nie ma danych dotyczących dostarczania zbyt niskiej ilości tej witaminy do ustroju. Posiada ona działanie lecznicze w wielu schorzeniach i może być dostarczana w konkretnych sytuacjach.

Zapotrzebowanie

Nie ma danych dotyczących zapotrzebowania na tę witaminę. Była ona produkowana w formie drażetek przez francuską firmę. Wówczas zalecana dawka wynosiła 500 mg trzy razy na dobę przed posiłkiem.

Przedawkowanie

Podawanie dużych dawek syntetycznych tego składnika może wywołać pogorszenie samopoczucia czy problemy od strony układu pokarmowego. Jednak takie przypadki nie zostały opisane.

Źródła w pożywieniu

Witamina U jest składnikiem, który w naturalnej formie występuje jedynie w liściach kapusty oraz soku z tego warzywa.

Warto Pamiętać!

Niektóre elementy medycyny ludowej, wykorzystywane przez nasze babcie naprawdę miały sens i jak staruszka każe okładać ranę kapustą to tak zróbmy.