Witaminy.sos.pl

Witamina E - najważniejsze informacje

Witaminę E nazywamy inaczej tokoferolem. Stanowi główny przeciwutleniacz oraz jest kwalifikowana do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Czasem określa się ją mianem „witaminy płodności”, gdyż stanowi niezbędny element dla jej zachowania. Z kolei kosmetyka docenia ją jako „witaminę młodości”, ze względu na fakt iż opóźnia procesy starzenia się skóry.

Funkcje witaminy E

Tokoferol jest niezbędny człowiekowi dla zachowania zdrowia, urody oraz jako istotny czynnik w prokreacji. Oprócz tego pełni szereg funkcji w naszym ustroju, ze względu, na które nie można jej pomijać w codziennej diecie:

  • Silny przeciwutleniacz,
  • Stabilizacja czynności oraz struktury błon komórkowych,
  • Zapobieganie hemolizie erytrocytów,
  • Opóźnianie procesów starzenia się,
  • Zmniejszanie ryzyka wystąpienia nowotworów,
  • Łagodzenie negatywnego oddziaływania promieni słonecznych na naszą skórę,
  • Gwarantowanie prawidłowego procesu spermatogenezy,
  • Ochrona jamy ustnej oraz płuc przed negatywnym oddziaływaniem zanieczyszczeń znajdujących się w powietrzu,
  • Oddziałuje na syntezę prostaglandyn,
  • Wspomaga utrzymanie dobrej pamięci oraz innych funkcji mózgu, Zapobieganie chorobom serca,
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy,
  • Zmniejszenie ryzyka zawału serca,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Zapobieganie zlepianiu się płytek krwi,
  • Utrzymywanie prawidłowego stężenia cukru we krwi poprzez oddziaływanie na produkcję insuliny,
  • Zapobieganie rozkładowi witaminy A w oku, która jest konieczna do prawidłowego widzenia,
  • Ochrona oczu,
  • Wspomaganie właściwego rozwoju siatkówki,
  • Zmniejszanie objawów napięcia przedmiesiączkowego,
  • Wspomaganie leczenia tocznia rumieniowatego.

Niedobór witaminy E

Powszechność występowania witaminy E sprawia, że awitaminoza związana z tym składnikiem jest niemal niespotykana. Silniej narażone na braki tokoferolu są osoby chorujące na mukowiscydozę, zespół złego wchłaniania tłuszczów czy celiakię. Niedobór może wywołać następujące objawy:

  • Osłabienie koncentracji,
  • Rozdrażnienie,
  • Gorsze gojenie się ran,
  • Osłabienie oraz problemy z funkcjonowaniem mięśni szkieletowych,
  • Pogorszenie wzroku,
  • Bezpłodność,
  • Anemia,
  • Rogowacenie się skóry,
  • Przedwczesne starzenie się skóry,
  • Wzrost ryzyka chorób sercowo- naczyniowych,
  • Jeśli niedobór pojawi się u niemowlęcia może wystąpić anemia oraz obrzęki (pojawia się głównie u wcześniaków, gdyż ich organizm nie zdążył zgromadzić wystarczającej ilości tej witaminy w czasie ciąży,
  • Uszkodzenie nerwów,
  • Apatia,
  • Obniżenie aktywności seksualnej,
  • Zła koordynacja ruchów.

Zapotrzebowanie organizmu

To ile tej witaminy potrzebuje nasz organizm uzależnione jest od naszego wieku, stanu zdrowia, stanu fizjologicznego jak również płci.

Kobieta, która przyjmuje doustne leki antykoncepcyjne potrzebuje znacznie więcej tego składnika, niż taka, która z pigułek nie korzysta.

Wiek Zalecana dzienna dawka
Dzieci 6 mg
Kobiety 19-60 lat 9-10 mg (zależnie od aktywności fizycznej)
Kobiety w ciąży 12 mg
Kobiety karmiące piersią 14 mg
Mężczyźni 19-60 lat 10 mg
Osoby powyżej 60 roku życia 10 mg

Przedawkowanie

Jeśli witaminę E dostarczamy do organizmu jedynie z pożywieniem, to jej przedawkowanie i wywołanie hiperwitaminozy jest niemal nieosiągalne. Gdy natomiast przyjmujemy preparaty należy zachować dozę ostrożności, jednak również tutaj nadmiar tego składnika poddany zostaje metabolizmowi i jest usuwany z organizmu. Dopiero gdy przyjmujemy przez dłuższy okres czasu duże dawki, przekraczające 1000 mg na dobę mogą pojawić się objawy nadmiaru, takie jak:

  • Bóle głowy,
  • Osłabienie mięśniowe,
  • Nadmierne zmęczenie,
  • Zaburzenia widzenia,
  • Zaburzenia jelitowe,
  • Obniżona krzepliwość krwi,
  • Zaburzenia odporności organizmu,
  • Zaburzenia metabolizmu hormonów tarczycy, przysadki oraz nadnerczy,
  • Biegunka,
  • Wzrost ryzyka pojawienia się zakrzepów,
  • Omdlenia,
  • Wzdęcia.

Źródła w pożywieniu

Witamina E występuje dość powszechnie w wielu produktach żywnościowych. A wśród nich:

  • Oleje roślinne,
  • Orzechy ziemne,
  • Orzechy włoskie,
  • Tran,
  • Migdały,
  • Filety śledziowe,
  • Jajka,
  • Awokado,
  • Brzoskwinie,
  • Szpinak,
  • Czosnek,
  • Zielony groszek,
  • Pietruszka,
  • Suszone śliwki,
  • Brokuły,
  • Sałata,
  • Kiełki pszenicy,
  • Biała kapusta,
  • Czarna porzeczka,
  • Margaryna,
  • Marchew,
  • Mleko,
  • Mąka pełnoziarnista,
  • Brukselka.