Cynk - informacje o pierwiastku
Cynk został zakwalifikowany jako niezbędny mikroelement w 1957 roku. Potwierdzono wówczas iż znajduje się on w aktywnych centrach przeszło 200 enzymów, które biorą udział w licznych procesach w ludzkim ustroju, w tym w przemianach metabolicznych.
Pierwiastek ten oddziałuje na wiele bardzo ważnych funkcji życiowych.
Funkcje cynku w organizmie
- Uczestniczy w syntezie DNA oraz RNA,
- Uczestniczy w syntezie nasienia,
- Uczestniczy w syntezie insuliny,
- Uczestniczy w syntezie białek,
- Jest aktywatorem ponad 80 enzymów,
- Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego,
- Uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, białek oraz alkoholu,
- Bierze udział w ochranianiu organizmu przed wolnymi rodnikami,
- Poprawia wygląd włosów,
- Poprawia wygląd skóry,
- Wpływa na odczuwanie zapachu oraz smaku,
- Uczestniczy w mineralizacji kości,
- Uczestniczy w gojeniu się ran,
- Uczestniczy w regulacji rytmu serca oraz ciśnienia krwi,
- Pobudza pracę grasicy,
- Pomaga łagodzić objawy chorób o podłożu autoimmunologicznym,
- Zapobiega demencji,
- Wpływa na sprawność intelektualną,
- Pomaga w leczeniu schizofrenii i depresji,
- Ochrania plamkę żółta przed zwyrodnieniami,
- Zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach,
- Reguluje menstruację,
- Chroni przed chorobami prostaty,
- Pomocny przy leczeniu niedoczynności tarczycy oraz cukrzycy,
- Łagodzi objawy hemoroidów,
- Łagodzi objawy osteoporozy,
- Łagodzi objawy zapalenia jelit,
- Łagodzi objawy choroby wrzodowej,
- Łagodzi podrażnienia skóry,
- Jest pomocny w leczeniu trądziku.
Niedobór cynku
- Spowolnienie wzrostu,
- Anemia,
- Pogorszenie gojenia się ran,
- Występowanie wad wrodzonych,
- Zmiany na skórze o charakterze łuszczyco podobnym,
- Zła tolerancja glukozy,
- Zapalenia skóry,
- Łysienie,
- Zanik łaknienia,
- Biegunki,
- Obniżenie odporności,
- Kurza ślepota,
- Zaburzenia pracy węzłów chłonnych,
- Zaburzenia pracy grasicy,
- Zaburzenia węchu oraz smaku,
- Wzrost ryzyka wystąpienia miażdżycy tętnic,
- U dzieci – pogorszenie rozwoju intelektualnego, niższy wzrost w stosunku do rówieśników,
- Suchość w ustach,
- Zmniejszenie libido,
- Pogorszenie pamięci,
- Znużenie,
- Zmęczenie,
- Zmniejszenie tolerancji na alkohol,
- Zwyrodnienia plamki żółtej,
- Opóźnienie dojrzewania płciowego,
- Zaburzenia ze strony układu nerwowego,
- Łamliwość paznokci.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 2 mg |
6-12 miesięcy | 3 mg |
1-3 lat | 3 mg |
4-8 lat | 5 mg |
Kobiety/ dziewczęta
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 8 mg |
14-18 lat | 9 mg |
Dorosła kobieta | 8 mg |
Kobieta w ciąży | 11-12 mg |
Kobieta karmiąca piersią | 12-13 mg |
Mężczyźni/chłopcy
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 8 mg |
14-18 lat | 11 mg |
Dorosły mężczyzna | 11 mg |
Przedawkowanie
- Spadek odporności organizmu,
- Spadek odżywienia miedzią,
- Zmniejszenie stężenia frakcji HDL cholesterolu,
- Nudności,
- Bóle żołądka,
- Bóle głowy,
- Zanik apetytu,
- Biegunki.
Źródła w pożywieniu
- Chude mleko,
- Chude mięso,
- Orzechy,
- Mąka pełnoziarnista,
- Żółtko jajka,
- Jedzenie pochodzenia morskiego,
- Pestki dyni,
- Wątroba cielęca,
- Wątroba wieprzowa,
- Pieczeń wołowa,
- Tłusty ser ementaler,
- Migdały,
- Kasza gryczana,
- Suche nasiona fasoli białej,
- Zielony groszek,
- Gorzka czekolada,
- Kakao,
- Płatki owsiane.