Witaminy.sos.pl

Cynk - informacje o pierwiastku

Cynk został zakwalifikowany jako niezbędny mikroelement w 1957 roku. Potwierdzono wówczas iż znajduje się on w aktywnych centrach przeszło 200 enzymów, które biorą udział w licznych procesach w ludzkim ustroju, w tym w przemianach metabolicznych.

Pierwiastek ten oddziałuje na wiele bardzo ważnych funkcji życiowych.

Funkcje cynku w organizmie

  • Uczestniczy w syntezie DNA oraz RNA,
  • Uczestniczy w syntezie nasienia,
  • Uczestniczy w syntezie insuliny,
  • Uczestniczy w syntezie białek,
  • Jest aktywatorem ponad 80 enzymów,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie systemu immunologicznego,
  • Uczestniczy w metabolizmie tłuszczy, węglowodanów, białek oraz alkoholu,
  • Bierze udział w ochranianiu organizmu przed wolnymi rodnikami,
  • Poprawia wygląd włosów,
  • Poprawia wygląd skóry,
  • Wpływa na odczuwanie zapachu oraz smaku,
  • Uczestniczy w mineralizacji kości,
  • Uczestniczy w gojeniu się ran,
  • Uczestniczy w regulacji rytmu serca oraz ciśnienia krwi,
  • Pobudza pracę grasicy,
  • Pomaga łagodzić objawy chorób o podłożu autoimmunologicznym,
  • Zapobiega demencji,
  • Wpływa na sprawność intelektualną,
  • Pomaga w leczeniu schizofrenii i depresji,
  • Ochrania plamkę żółta przed zwyrodnieniami,
  • Zmniejsza uczucie dzwonienia w uszach,
  • Reguluje menstruację,
  • Chroni przed chorobami prostaty,
  • Pomocny przy leczeniu niedoczynności tarczycy oraz cukrzycy,
  • Łagodzi objawy hemoroidów,
  • Łagodzi objawy osteoporozy,
  • Łagodzi objawy zapalenia jelit,
  • Łagodzi objawy choroby wrzodowej,
  • Łagodzi podrażnienia skóry,
  • Jest pomocny w leczeniu trądziku.

Niedobór cynku

  • Spowolnienie wzrostu,
  • Anemia,
  • Pogorszenie gojenia się ran,
  • Występowanie wad wrodzonych,
  • Zmiany na skórze o charakterze łuszczyco podobnym,
  • Zła tolerancja glukozy,
  • Zapalenia skóry,
  • Łysienie,
  • Zanik łaknienia,
  • Biegunki,
  • Obniżenie odporności,
  • Kurza ślepota,
  • Zaburzenia pracy węzłów chłonnych,
  • Zaburzenia pracy grasicy,
  • Zaburzenia węchu oraz smaku,
  • Wzrost ryzyka wystąpienia miażdżycy tętnic,
  • U dzieci – pogorszenie rozwoju intelektualnego, niższy wzrost w stosunku do rówieśników,
  • Suchość w ustach,
  • Zmniejszenie libido,
  • Pogorszenie pamięci,
  • Znużenie,
  • Zmęczenie,
  • Zmniejszenie tolerancji na alkohol,
  • Zwyrodnienia plamki żółtej,
  • Opóźnienie dojrzewania płciowego,
  • Zaburzenia ze strony układu nerwowego,
  • Łamliwość paznokci.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 2 mg
6-12 miesięcy 3 mg
1-3 lat 3 mg
4-8 lat 5 mg

Kobiety/ dziewczęta

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 8 mg
14-18 lat 9 mg
Dorosła kobieta 8 mg
Kobieta w ciąży 11-12 mg
Kobieta karmiąca piersią 12-13 mg

Mężczyźni/chłopcy

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 8 mg
14-18 lat 11 mg
Dorosły mężczyzna 11 mg

Przedawkowanie

  • Spadek odporności organizmu,
  • Spadek odżywienia miedzią,
  • Zmniejszenie stężenia frakcji HDL cholesterolu,
  • Nudności,
  • Bóle żołądka,
  • Bóle głowy,
  • Zanik apetytu,
  • Biegunki.

Źródła w pożywieniu

  • Chude mleko,
  • Chude mięso,
  • Orzechy,
  • Mąka pełnoziarnista,
  • Żółtko jajka,
  • Jedzenie pochodzenia morskiego,
  • Pestki dyni,
  • Wątroba cielęca,
  • Wątroba wieprzowa,
  • Pieczeń wołowa,
  • Tłusty ser ementaler,
  • Migdały,
  • Kasza gryczana,
  • Suche nasiona fasoli białej,
  • Zielony groszek,
  • Gorzka czekolada,
  • Kakao,
  • Płatki owsiane.