Witaminy.sos.pl

Bor - informacje o mikroelemencie

Bor jest jednym z podstawowych, niezbędnych dla zdrowia organizmu pierwiastków śladowych. Konieczne jest dostarczanie go do ustroju wraz z pożywieniem. Jak wskazuje nazwa grupy, do której należy człowiek potrzebuje go jedynie niewielkie ilości do prawidłowego funkcjonowania. Należy jednak pamiętać, iż te maleńkie dawki są nam niezbędne.

Funkcje w organizmie

Obecny stan wiedzy nie pozwala na dokładne określenie funkcji boru. Przedstawiane role tego pierwiastka pozostają w sferze badań oraz przypuszczeń naukowców.

  • Zapobieganie oraz leczenie osteoporozy,
  • Zapobieganie i leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • Leczenie alergii skórnych,
  • Regulacja poziomu wapnia, miedzi, magnezu,
  • Oddziaływanie na funkcje intelektualne oraz pamięć,
  • Poprawa zdolności koncentracji,
  • Odpowiedzialność za umiejętności manualne oraz koordynację ruchową,
  • Wpływa na aktywność estrogenów oraz testosteronu,
  • Oddziaływanie na przyswajalność witamin,
  • Regulacja wzrostu, metabolizmu oraz rozwoju tkanki kostnej.

Niedobór boru

Początkowo zbyt niski poziom boru może objawiać się niewinnie, dolegliwościami bólowymi, które zbagatelizujemy i nie powiążemy go z niedoborem tego pierwiastka. W konsekwencji może on jednak prowadzić do groźnych następstw dla naszego zdrowia oraz stanowić zagrożenie życia.

  • Utraty wapnia z ustroju,
  • Demineralizacja kości,
  • Zaburzenia hormonalne,
  • Nowotwór prostaty,
  • Choroby zwyrodnieniowe stawów,
  • Osteoporoza.

Zapotrzebowanie

Nie została ustalona zalecana dzienna dawka boru. Zakłada się, że w zależności od wieku i płci wynosi ona 2-4 mg dziennie. Jest to pokrywane przez każdego człowieka w ramach zbilansowanej i zdrowej diety.

Przedawkowanie boru

Nie ma danych dotyczących objawów przedawkowania boru. Wiadomo jednak, że większe ilości niektórych związków tego pierwiastka, w szczególności te w formie lotnej mogą być trujące dla człowieka.

Źródła w pożywieniu

  • Jabłka,
  • Gruszki,
  • Brzoskwinie,
  • Winogrona,
  • Morele,
  • Daktyle,
  • Warzywa strączkowe,
  • Fasola,
  • Orzechy,
  • Jajka,
  • Pomidory,
  • Suszone śliwki,
  • Rodzynki,
  • Jagody,
  • Awokado,
  • Owoce cytrusowe,
  • Wino,
  • Soja,
  • Miód.