Bor - informacje o mikroelemencie
Bor jest jednym z podstawowych, niezbędnych dla zdrowia organizmu pierwiastków śladowych. Konieczne jest dostarczanie go do ustroju wraz z pożywieniem. Jak wskazuje nazwa grupy, do której należy człowiek potrzebuje go jedynie niewielkie ilości do prawidłowego funkcjonowania. Należy jednak pamiętać, iż te maleńkie dawki są nam niezbędne.
Funkcje w organizmie
Obecny stan wiedzy nie pozwala na dokładne określenie funkcji boru. Przedstawiane role tego pierwiastka pozostają w sferze badań oraz przypuszczeń naukowców.
- Zapobieganie oraz leczenie osteoporozy,
- Zapobieganie i leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów,
- Leczenie alergii skórnych,
- Regulacja poziomu wapnia, miedzi, magnezu,
- Oddziaływanie na funkcje intelektualne oraz pamięć,
- Poprawa zdolności koncentracji,
- Odpowiedzialność za umiejętności manualne oraz koordynację ruchową,
- Wpływa na aktywność estrogenów oraz testosteronu,
- Oddziaływanie na przyswajalność witamin,
- Regulacja wzrostu, metabolizmu oraz rozwoju tkanki kostnej.
Niedobór boru
Początkowo zbyt niski poziom boru może objawiać się niewinnie, dolegliwościami bólowymi, które zbagatelizujemy i nie powiążemy go z niedoborem tego pierwiastka. W konsekwencji może on jednak prowadzić do groźnych następstw dla naszego zdrowia oraz stanowić zagrożenie życia.
- Utraty wapnia z ustroju,
- Demineralizacja kości,
- Zaburzenia hormonalne,
- Nowotwór prostaty,
- Choroby zwyrodnieniowe stawów,
- Osteoporoza.
Zapotrzebowanie
Nie została ustalona zalecana dzienna dawka boru. Zakłada się, że w zależności od wieku i płci wynosi ona 2-4 mg dziennie. Jest to pokrywane przez każdego człowieka w ramach zbilansowanej i zdrowej diety.
Przedawkowanie boru
Nie ma danych dotyczących objawów przedawkowania boru. Wiadomo jednak, że większe ilości niektórych związków tego pierwiastka, w szczególności te w formie lotnej mogą być trujące dla człowieka.
Źródła w pożywieniu
- Jabłka,
- Gruszki,
- Brzoskwinie,
- Winogrona,
- Morele,
- Daktyle,
- Warzywa strączkowe,
- Fasola,
- Orzechy,
- Jajka,
- Pomidory,
- Suszone śliwki,
- Rodzynki,
- Jagody,
- Awokado,
- Owoce cytrusowe,
- Wino,
- Soja,
- Miód.