Witaminy.sos.pl

Fluor - informacje o mikroelemencie

Fluor to pierwiastek odkryty kilkadziesiąt lat temu. Dał się poznać jako niezwykle istotny składnik dla naszych kości oraz zębów. Przez pewien czas był masowo dodawany do wody pitnej i przyjmowany w suplementach. Spowodowało to wprawdzie spadek poziomu próchnicy zębów ale zaczęły się również pojawiać zmiany w obrębie szkliwa. Wówczas rozpoczęto dokładniejsze badania nad wpływem fluoru na organizm ludzki. Udowodniły one możliwe toksyczne działanie tego pierwiastka.

Funkcje

  • Wzmacnianie szkliwa nazębnego – ochrona przed próchnicą,
  • Zapobiega chorobom serca,
  • Ochrania przed wystąpieniem zwapnień struktur oraz narządów w układzie kostno-mięśniowym,
  • Przypuszcza się, iż jest on elementem stanowiącym czynnik wzrostu w odniesieniu do kośćca,
  • Oddziałuje na gospodarkę wapnia, magnezu oraz fosforu,
  • U kobiet ciężarnych wspomaga przyswajalność żelaza niwelując ryzyko wystąpienia anemii,
  • Wzmacnia układ kostny.

Niedobór fluoru

Jest to pierwiastek występujący dość powszechnie. Dodatkowo dobrze się przyswaja, więc jego niedobory występują rzadko. Jeśli jednak się pojawią występują następujące objawy i dolegliwości:

  • Kruchość tkanki kostnej,
  • Próchnica zębów,
  • Osteoporoza,
  • Łamliwość kości u dzieci.

Zapotrzebowanie organizmu

Fluor zaliczany jest do mikroskładników, tak więc zapotrzebowanie organizmu na ten pierwiastek jest niewielkie, pomimo faktu iż znajduje się on we wszystkich tkankach.

Grupa wiekowa Zalecana dzienna dawka
Noworodki 0,01-0,5 mg
Dzieci 1-2 mg
Dorośli 3-4 mg

Lekarze zalecają aby nie przekraczać dawki 10 mg na dobę.

Przedawkowanie

Nadmiar fluoru stanowi silnie toksyczne zagrożenie. Może być niebezpieczny dla naszego zdrowia oraz życia. Długotrwałe przyjmowanie wysokich dawek może doprowadzić do wystąpienia niepokojących objawów i dolegliwości a wśród nich :

  • Bóle stawowe,
  • Zwapnienie więzadeł,
  • Uszkodzenia szkliwa nazębnego – występowanie przebarwień, plam (fluoroza),
  • Osteoporoza,
  • Niewydolność nerek,
  • Zaburzenia układu nerwowego,
  • Zaburzenia żołądkowo- jelitowe,
  • Zaburzenia pracy mięśniowej,
  • Wzrost ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej.

Źródła występowania

  • Woda (stanowi podstawowe źródło fluoru, gdyż w trakcie procesu jej uzdatniania na potrzeby człowieka jest ona fluorowana),
  • Pokarmy pochodzenia morskiego np. ryby,
  • Wybrane rodzaje herbaty,
  • Wątroba,
  • Soja,
  • Marchew,
  • Brokuły,
  • Kapusta,
  • Rzeżucha,
  • Szpinak,
  • Sery,
  • Kraby,
  • Mięso.

Ciekawostki

  • Znane są przypadki śmiertelne w wyniku jednorazowego spożycia 5-10 g fluorku sodu
  • Należy uważać jeśli dzieci myją zęby pastą z zawartością fluoru, nie powinny jej połykać gdyż może to być potencjalne źródło zatrucia,
  • Nie zaleca się podejmowania samodzielnej suplementacji tego pierwiastka w celach profilaktycznych lub leczniczych z uwagi na fakt jego toksyczności i zagrożenie życia oraz zdrowia.