Witaminy.sos.pl

Wanad - informacje o mikroelemencie

Wanad należy do grupy istotnych mikroelementów. Występuje zarówno w ciele jak i otoczeniu człowieka. Pełni szereg ważnych funkcji. Organizm potrzebuje go do właściwego funkcjonowania. Wiedza na temat tego mikroskładnika pozostaje nadal dość ograniczona.

Funkcje

  • Uczestniczy w postawaniu nowej tkanki chrzęstnej oraz kostnej,
  • Obniża stężenie cholesterolu oraz lipidów we krwi,
  • Wpływa na wzrost kości i chrząstek,
  • Uczestnicy w przemianie cukru w energię,
  • Wpływa na wzrost produkcji energii w organizmie,
  • Zapobiega ubytkowi masy mięśniowej,
  • Wpływa na zmniejszenie ilości tkanki tłuszczowej w ustroju,
  • Reguluje ciśnienie krwi,
  • Reguluje poziom cukru we krwi,
  • Zapobiega chorobom serca,
  • Zapobiega atakom serca,
  • Reguluje metabolizm białek i węglowodanów.

Niedobór wanadu

  • Rozwój cukrzycy,
  • Rozwój miażdżycy,
  • Spowolnienie wzrostu,
  • Zaburzenia przemiany lipidów,
  • Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek.

Zapotrzebowanie organizmu

Przyjmuje się, że zalecane dzienne spożycie wanadu wynosi 10 mikrogramów.

Przedawkowanie

Zatrucia wanadem na drodze pokarmowej raczej się nie zdarzają. Wziewne zatrucia powodują zaczerwienienie oczu oraz zmiany skórne. Może również dojść do:

  • Zaburzeń układu oddechowego,
  • Uszkodzeń układu nerwowego,
  • Uszkodzeń nerek,
  • Zaburzeń układu pokarmowego.

Źródła w pożywieniu

  • Owoce morza,
  • Grzyby,
  • Ryby,
  • Przyprawy,
  • Ślimaki,
  • Koperek,
  • Pietruszka,
  • Mięso,
  • Produkty pełnoziarniste,
  • Produkty mleczne.