Witaminy.sos.pl

Biotyna - przydatne informacje i ciekawostki

Biotyna, inaczej witamina H lub witamina B7 jest heterocyklicznym związkiem chemicznym. Zalicza się do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej nadmiar nie ulega magazynowaniu w organizmie. Termiczna obróbka produktów, w których składzie się znajduje się powoduje jej ubytku.

Funkcje witaminy H

Witamina B7 jest składnikiem niezbędnym do funkcjonowania organizmów żywych. Występuje zarówno u zwierząt jak i u roślin. W ludzkim ustroju pełni następujące funkcje:

  • Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz białek,
  • Bierze udział w metabolizmie tłuszczów oraz węglowodanów,
  • Działa stabilizująco na poziom glukozy we krwi,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie gruczołów potowych,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie szpiku,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie erytrocytów,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie jąder,
  • Działa pobudzająco na procesy przemiany glukozy wytwarzanej w wątrobie,
  • Zapewnia prawidłowy stan skóry oraz włosów,
  • Zapewnia prawidłowy rozwój umysłowy oraz fizyczny,
  • Działa łagodząco w stanach niedoboru kwasu pantotenowego oraz cynku,
  • Bierze udział w cyklu kwasu cytrynowego,
  • Wspomaga funkcjonowanie tarczycy,
  • Wspomaga przemiany dwutlenku węgla,
  • Bierze udział w przemianie protrombiny, która jest niezbędna w procesach krzepnięcia krwi.

Niedobór biotyny

Jest to witamina, która dość powszechnie występuje w rozmaitych produktach pochodzenia zarówno zwierzęcego jak i roślinnego.

Dodatkowo jest syntezowana przez mikroflorę jelitową. Wszystko to sprawia, że jej niedobory obserwujemy bardzo rzadko. Awitaminoza może pojawić się w przypadku stosowania antybiotyków hamujących rozwój bakterii odpowiedzialnych za produkcję biotyny (głównie sulfonamidów oraz oksytetracyklin).

Pośród objawów niedoboru tego składnika wyróżniamy:

  • Zanik apetytu,
  • Znużenie,
  • Senność,
  • Stany depresyjne,
  • Bóle mięśniowe,
  • Nudności,
  • Zmiany w obrębie skóry,
  • Anemia,
  • Siateczkowate rozszerzenie naczyń,
  • Zapalenie spojówek,
  • Podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • Wypadanie włosów,
  • Przetłuszczanie się włosów,
  • Pogłębiające się odbarwienie skóry oraz włosów,
  • Złuszczanie się skóry w obrębie twarzy oraz czaszki (u dzieci),
  • Powiększona wątroba,
  • Zmiany zapalne jelit.

Zapotrzebowanie na witaminę H

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
1-3 lat 8 µg/dobę
4-8 lat 12 µg/dobę
9-13 lat 20 µg/dobę

Dziewczęta/ kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
14-18 lat 25 µg/dobę
19-70 lat 30 µg/dobę
Powyżej 70 lat 30 µg/dobę
Kobieta w ciąży 30 µg/dobę
Kobieta karmiąca piersią 35 µg/dobę

Chłopcy/ mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
14-18 lat 25 µg/dobę
19-70 lat 30 µg/dobę
Powyżej 70 lat 30 µg/dobę

Przedawkowanie witaminy B7

Biotyna należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie co sprawia, że jej nadmiar jest wydalany wraz z moczem oraz potem. Do tej pory nie stwierdzono toksyczności nadmiaru tego składnika u człowieka. Objawy jej nadmiaru podawane są na podstawie badań laboratoryjnych prowadzonych na szczurach.

  • Nudności,
  • Wymioty,
  • Bóle brzucha,
  • Niekiedy biegunki,
  • Pogorszenie samopoczucia,
  • Obserwacja ciężarnych szczurów, którym podawano zwiększone dawki tego składnika ukazała zaburzenia w wytwarzaniu estrogenu, a nawet resorpcję płodu.

Występowanie w pożywieniu

Wśród bogatych źródeł witaminy B7 wymienia się:

  • Wątróbkę,
  • Mąkę sojową,
  • Orzechy włoskie,
  • Żółtko jaja,
  • Orzechy ziemne,
  • Szynka,
  • Kraby,
  • Pomidory,
  • Marchew,
  • Chudy ser,
  • Migdały,
  • Sardynki,
  • Szpinak,
  • Mąka pełnoziarnista,
  • Grzyby,
  • Naturalny ryż,
  • Warzywa i owoce oraz mleko zawierają niewielką ilość tego składnika.

Ciekawostki

W surowych jajach znajduje się awidyna. Powoduje ona trwałe wiązanie biotyny i uniemożliwia jej wchłanianie przez organizm. Osoby spożywające jajka bez obróbki cieplnej częściej zapadają na awitaminozę. Gotowanie powoduje denaturację awidyny, dzięki czemu biotyna jest w pełni przyswajana.