Witaminy.sos.pl

Magnez - informacje o makroelemencie

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Przez długi czas nie obserwowano jego niedoborów. Jednak w dzisiejszych czasach bardzo powszechne stało się spożywanie żywności wysoko przetworzonej, pochodzącej z chemicznie nawożonych gleb, jak również żyjemy w ciągłym pospiechu i stresie. Wszystkie te czynniki wpływają na spadek ilości tego ważnego składnika w naszym ustroju.

Funkcje

  • Uczestniczy w procesie widzenia,
  • Stanowi element budulcowy zębów,
  • Stanowi element budulcowy kości,
  • Odgrywa niezwykle istotną funkcję w trakcie przekazywania informacji miedzy nerwami oraz mięśniami,
  • Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz białka,
  • Bierze udział w procesie przemiany materii,
  • Uczestniczy w metabolizmie lipidów,
  • Uczestniczy w procesach termoregulacji,
  • Działa hamująco na krzepliwość krwi,
  • Ochrania przed powstawaniem skrzepów w sercu – zabezpieczenie przed zawałem,
  • Ochrania przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach,
  • Stanowi aktywator niektórych enzymów,
  • Bierze udział w przemianach węglowodanów oraz białek,
  • Uczestniczy w procesie trawienia,
  • Działa przeciwskurczowo na mięśnie,
  • Warunkuje dostarczanie energii do tkanek oraz komórek organizmu,
  • Ma działanie uspokajające,
  • Poprawia pamięć,
  • Wspomaga koncentrację.

Niedobór magnezu

Przyczyny niedoboru:

  • Spożywanie żywności wysoko przetworzonej,
  • Stosowanie niewłaściwej diety,
  • Niedożywienie,
  • Choroby układu krążenia,
  • Zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka,
  • Nadczynność tarczycy oraz gruczołów przytarczycznych,
  • Biegunki oraz wymioty o charakterze przewlekłym,
  • Alkoholizm,
  • Cukrzyca,
  • Ostre zapalenie trzustki,
  • Choroby nerek,
  • Spożywanie nadmiernej ilości kawy,
  • Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
  • Narażenie na silny stres,
  • Spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów,
  • Ciężka praca fizyczna lub umysłowa,
  • Kobiety w okresie ciąży lub menopauzy,
  • Restrykcyjne diety odchudzające.

Objawy niedoboru:

  • Skurcze mięśni,
  • Drżenie,
  • Majaczenie,
  • Depresja,
  • Apatia,
  • Oczopląs,
  • Drgawki pochodzenia mózgowego,
  • Zaburzenia rytmu serca,
  • Nadciśnienie tętnicze,
  • Choroba niedokrwienna serca,
  • Drganie jednej górnej powieki lub warg,
  • Nasilona utrata włosów,
  • Bolesne skurcze łydek,
  • Objaw Raynauda,
  • Odrętwienie i mrowienie kończyn,
  • Próchnica zębów,
  • Nasilona łamliwość paznokci,
  • Zespół niespokojnych nóg,
  • Trudności z koncentracją,
  • Lęki,
  • Rozdrażnienie,
  • Stan zagubienia,
  • Nocne poty,
  • Zaburzenia snu,
  • Mdłości,
  • Bóle głowy,
  • Zawroty głowy pojawiające się gwałtownie,
  • Arytmia,
  • Kołatanie serca,
  • Miażdżyca,
  • Nietolerancja glukozy,
  • Cukrzyca typu II,
  • Kamica nerkowa,
  • Bolesna menstruacja,
  • Migrena,
  • Astma oskrzelowa,
  • Zatrucie ciążowe,
  • Rzucawka okołoporodowa,
  • Zespół metaboliczny.

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 30 mg
6-12 miesięcy 75 mg
1-3 lata 80 mg
4-8 lat 130 mg

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 240 mg
14-18 lat 360 mg
Powyżej 19 lat 310-320 mg
Kobiety w ciąży 350-400 mg
Kobiety karmiące piersią 310-360 mg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 240 mg
14-18 lat 410 mg
19-30 lat 400 mg
Powyżej 30 lat 420 mg

Przedawkowanie

Przyczyny nadmiaru:

  • Zwiększona podaż magnezu,
  • Niewydolność nerek.

Objawy przedawkowania:

  • Zaparcia,
  • Obniżenie ciśnienia krwi,
  • Zatrzymanie moczu,
  • Osłabienie mięśni,
  • Zaburzenia rytmu serca,
  • Zmniejszenie częstotliwości oddechów,
  • Hyporeflexia – osłabienie odruchów,
  • Nudności,
  • Biegunka,
  • Zawroty głowy,
  • Śpiączka.

Do przedawkowania dochodzi stosunkowo rzadko, ponieważ nadmiar tego pierwiastka jest usuwany z organizmu poprzez nerki. Może do niego dojść w sytuacji gdy zaburzona jest praca tego narządu, z powodu choroby lub u osób starszych.

Źródła w pożywieniu

  • Kasza jęczmienna,
  • Mąka sojowa,
  • Kasza gryczana,
  • Orzechy,
  • Kakao,
  • Czekolada,
  • Groch,
  • Fasola,
  • Pestki dyni,
  • Soczewica,
  • Mąka pełnoziarnista,
  • Kukurydza,
  • Zielone warzywa liściaste,
  • Figi,
  • Produkty zbożowe,
  • Migdały,
  • Płatki owsiane,
  • Ciecierzyca,
  • Makrela,
  • Dorsz,
  • Natka pietruszki,
  • Banan,
  • Brokuły.