Magnez - informacje o makroelemencie
Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym ludzkiemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Przez długi czas nie obserwowano jego niedoborów. Jednak w dzisiejszych czasach bardzo powszechne stało się spożywanie żywności wysoko przetworzonej, pochodzącej z chemicznie nawożonych gleb, jak również żyjemy w ciągłym pospiechu i stresie. Wszystkie te czynniki wpływają na spadek ilości tego ważnego składnika w naszym ustroju.
Funkcje
- Uczestniczy w procesie widzenia,
- Stanowi element budulcowy zębów,
- Stanowi element budulcowy kości,
- Odgrywa niezwykle istotną funkcję w trakcie przekazywania informacji miedzy nerwami oraz mięśniami,
- Uczestniczy w syntezie kwasów tłuszczowych oraz białka,
- Bierze udział w procesie przemiany materii,
- Uczestniczy w metabolizmie lipidów,
- Uczestniczy w procesach termoregulacji,
- Działa hamująco na krzepliwość krwi,
- Ochrania przed powstawaniem skrzepów w sercu – zabezpieczenie przed zawałem,
- Ochrania przed powstawaniem zakrzepów w naczyniach,
- Stanowi aktywator niektórych enzymów,
- Bierze udział w przemianach węglowodanów oraz białek,
- Uczestniczy w procesie trawienia,
- Działa przeciwskurczowo na mięśnie,
- Warunkuje dostarczanie energii do tkanek oraz komórek organizmu,
- Ma działanie uspokajające,
- Poprawia pamięć,
- Wspomaga koncentrację.
Niedobór magnezu
Przyczyny niedoboru:
- Spożywanie żywności wysoko przetworzonej,
- Stosowanie niewłaściwej diety,
- Niedożywienie,
- Choroby układu krążenia,
- Zaburzenia wchłaniania tego pierwiastka,
- Nadczynność tarczycy oraz gruczołów przytarczycznych,
- Biegunki oraz wymioty o charakterze przewlekłym,
- Alkoholizm,
- Cukrzyca,
- Ostre zapalenie trzustki,
- Choroby nerek,
- Spożywanie nadmiernej ilości kawy,
- Przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych,
- Narażenie na silny stres,
- Spożywanie nadmiernych ilości tłuszczów,
- Ciężka praca fizyczna lub umysłowa,
- Kobiety w okresie ciąży lub menopauzy,
- Restrykcyjne diety odchudzające.
Objawy niedoboru:
- Skurcze mięśni,
- Drżenie,
- Majaczenie,
- Depresja,
- Apatia,
- Oczopląs,
- Drgawki pochodzenia mózgowego,
- Zaburzenia rytmu serca,
- Nadciśnienie tętnicze,
- Choroba niedokrwienna serca,
- Drganie jednej górnej powieki lub warg,
- Nasilona utrata włosów,
- Bolesne skurcze łydek,
- Objaw Raynauda,
- Odrętwienie i mrowienie kończyn,
- Próchnica zębów,
- Nasilona łamliwość paznokci,
- Zespół niespokojnych nóg,
- Trudności z koncentracją,
- Lęki,
- Rozdrażnienie,
- Stan zagubienia,
- Nocne poty,
- Zaburzenia snu,
- Mdłości,
- Bóle głowy,
- Zawroty głowy pojawiające się gwałtownie,
- Arytmia,
- Kołatanie serca,
- Miażdżyca,
- Nietolerancja glukozy,
- Cukrzyca typu II,
- Kamica nerkowa,
- Bolesna menstruacja,
- Migrena,
- Astma oskrzelowa,
- Zatrucie ciążowe,
- Rzucawka okołoporodowa,
- Zespół metaboliczny.
Zapotrzebowanie
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 30 mg |
6-12 miesięcy | 75 mg |
1-3 lata | 80 mg |
4-8 lat | 130 mg |
Dziewczęta/kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 240 mg |
14-18 lat | 360 mg |
Powyżej 19 lat | 310-320 mg |
Kobiety w ciąży | 350-400 mg |
Kobiety karmiące piersią | 310-360 mg |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 240 mg |
14-18 lat | 410 mg |
19-30 lat | 400 mg |
Powyżej 30 lat | 420 mg |
Przedawkowanie
Przyczyny nadmiaru:
- Zwiększona podaż magnezu,
- Niewydolność nerek.
Objawy przedawkowania:
- Zaparcia,
- Obniżenie ciśnienia krwi,
- Zatrzymanie moczu,
- Osłabienie mięśni,
- Zaburzenia rytmu serca,
- Zmniejszenie częstotliwości oddechów,
- Hyporeflexia – osłabienie odruchów,
- Nudności,
- Biegunka,
- Zawroty głowy,
- Śpiączka.
Do przedawkowania dochodzi stosunkowo rzadko, ponieważ nadmiar tego pierwiastka jest usuwany z organizmu poprzez nerki. Może do niego dojść w sytuacji gdy zaburzona jest praca tego narządu, z powodu choroby lub u osób starszych.
Źródła w pożywieniu
- Kasza jęczmienna,
- Mąka sojowa,
- Kasza gryczana,
- Orzechy,
- Kakao,
- Czekolada,
- Groch,
- Fasola,
- Pestki dyni,
- Soczewica,
- Mąka pełnoziarnista,
- Kukurydza,
- Zielone warzywa liściaste,
- Figi,
- Produkty zbożowe,
- Migdały,
- Płatki owsiane,
- Ciecierzyca,
- Makrela,
- Dorsz,
- Natka pietruszki,
- Banan,
- Brokuły.