Witaminy.sos.pl

Miedź - informacje o mikroskładniku

Miedź stanowi jeden z mikroelementów niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Do krwi przenika już w 15 minut po posiłku. Jej zniszczenie nie jest łatwe, jest odporna na obróbkę termiczną i promieniowanie słoneczne. Stanowi konieczny element aby nasz organizm był w stanie wykorzystać dostarczoną witaminę C.

Przeciętnie w ludzkim organizmie jest około 80 mg miedzi.

Większość tego pierwiastka magazynuje się w mózgu, wątrobie, sercu, mięśniach oraz kościach.

Funkcje

  • Uczestniczy w tworzeniu kości,
  • Uczestniczy w tworzeniu kolagenu,
  • Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • Pomaga w transporcie oraz wchłanianiu żelaza,
  • Wpływa na prawidłowe gojenie się ran,
  • Jest składnikiem niektórych enzymów,
  • Uczestniczy w metabolizmie kwasów tłuszczowych,
  • Uczestniczy w powstawaniu RNA,
  • Bierze udział w przemianie barwników,
  • Ma swój udział w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego,
  • Wspomaga wykorzystanie tyrozyny jako elementu koniecznego w procesie pigmentacji skóry oraz włosów,
  • Jest konieczna aby organizm mógł wykorzystać witaminę C,
  • Wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi.

Niedobór miedzi

Brak miedzi lub jej zbyt niski poziom diagnozowany jest bardzo rzadko.

Przyczyny niedoboru

  • Problemy z wchłanianiem pokarmu,
  • Marskość wątroby,
  • Zaczopowanie dróg żółciowych.

Objawy/konsekwencje niedoboru

  • Zespół Manke’a,
  • Choroba Wilsona,
  • Obrzęki,
  • Wypadanie włosów,
  • Zmiany budowy oraz koloru włosa,
  • Anemia,
  • Biegunka,
  • Zaburzenia układu nerwowego,
  • Choroby kości,
  • Obniżony poziom białych krwinek,
  • Reumatoidalne zapalenie stawów,
  • Łamliwość kości (u dzieci),
  • Zahamowanie wzrostu (u dzieci),
  • Wzrost ryzyka pojawienia się niewydolności krążenia,
  • Wzrost ryzyka wystąpienia niewydolności serca.

Zapotrzebowanie organizmu

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-6 miesięcy 200 µgę
6-12 miesięcy 220 µg
1-3 lat 340 µg
4-8 lat 440 µg

Dziewczęta/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 700 µg
14-18 lat 890 µg
Od 19 lat 900 µg
Kobiety w ciąży 1000 µg
Kobiety karmiące piersią 1300 µg

Chłopcy/mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
9-13 lat 700 µg
14-18 lat 890 µg
Od 19 lat 900 µg

Przedawkowanie

  • Bezsenność,
  • Obniżenie poziomu cynku,
  • Zaburzenia cyklu menstruacyjnego,
  • Wypadanie włosów,
  • Depresja,
  • Anemia.

Źródła w pożywieniu

  • Krewetki,
  • Skorupiaki,
  • Ostrygi,
  • Owoce morza,
  • Woda z kranu,
  • Kakao,
  • Nerki,
  • Wątroba,
  • Winogrona,
  • Groch,
  • Suszona fasola,
  • Orzechy, głownie brazylijskie,
  • Nieoczyszczone ziarno pszenicy,
  • Drożdże piwowarskie,
  • Suszone śliwki,
  • Podroby,
  • Cielęcina,
  • Warzywa strączkowe,
  • Drób,
  • Małże,
  • Ryby,
  • Kasza gryczana,
  • Żółtka jaj.