Miedź - informacje o mikroskładniku
Miedź stanowi jeden z mikroelementów niezbędnych dla ludzkiego organizmu. Do krwi przenika już w 15 minut po posiłku. Jej zniszczenie nie jest łatwe, jest odporna na obróbkę termiczną i promieniowanie słoneczne. Stanowi konieczny element aby nasz organizm był w stanie wykorzystać dostarczoną witaminę C.
Przeciętnie w ludzkim organizmie jest około 80 mg miedzi.
Większość tego pierwiastka magazynuje się w mózgu, wątrobie, sercu, mięśniach oraz kościach.
Funkcje
- Uczestniczy w tworzeniu kości,
- Uczestniczy w tworzeniu kolagenu,
- Uczestniczy w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- Pomaga w transporcie oraz wchłanianiu żelaza,
- Wpływa na prawidłowe gojenie się ran,
- Jest składnikiem niektórych enzymów,
- Uczestniczy w metabolizmie kwasów tłuszczowych,
- Uczestniczy w powstawaniu RNA,
- Bierze udział w przemianie barwników,
- Ma swój udział w procesach przemiany materii ośrodkowego układu nerwowego,
- Wspomaga wykorzystanie tyrozyny jako elementu koniecznego w procesie pigmentacji skóry oraz włosów,
- Jest konieczna aby organizm mógł wykorzystać witaminę C,
- Wpływa na prawidłowe ciśnienie krwi.
Niedobór miedzi
Brak miedzi lub jej zbyt niski poziom diagnozowany jest bardzo rzadko.
Przyczyny niedoboru
- Problemy z wchłanianiem pokarmu,
- Marskość wątroby,
- Zaczopowanie dróg żółciowych.
Objawy/konsekwencje niedoboru
- Zespół Manke’a,
- Choroba Wilsona,
- Obrzęki,
- Wypadanie włosów,
- Zmiany budowy oraz koloru włosa,
- Anemia,
- Biegunka,
- Zaburzenia układu nerwowego,
- Choroby kości,
- Obniżony poziom białych krwinek,
- Reumatoidalne zapalenie stawów,
- Łamliwość kości (u dzieci),
- Zahamowanie wzrostu (u dzieci),
- Wzrost ryzyka pojawienia się niewydolności krążenia,
- Wzrost ryzyka wystąpienia niewydolności serca.
Zapotrzebowanie organizmu
Dzieci
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
0-6 miesięcy | 200 µgę |
6-12 miesięcy | 220 µg |
1-3 lat | 340 µg |
4-8 lat | 440 µg |
Dziewczęta/kobiety
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 700 µg |
14-18 lat | 890 µg |
Od 19 lat | 900 µg |
Kobiety w ciąży | 1000 µg |
Kobiety karmiące piersią | 1300 µg |
Chłopcy/mężczyźni
Wiek | Zalecana dzienna dawka |
9-13 lat | 700 µg |
14-18 lat | 890 µg |
Od 19 lat | 900 µg |
Przedawkowanie
- Bezsenność,
- Obniżenie poziomu cynku,
- Zaburzenia cyklu menstruacyjnego,
- Wypadanie włosów,
- Depresja,
- Anemia.
Źródła w pożywieniu
- Krewetki,
- Skorupiaki,
- Ostrygi,
- Owoce morza,
- Woda z kranu,
- Kakao,
- Nerki,
- Wątroba,
- Winogrona,
- Groch,
- Suszona fasola,
- Orzechy, głownie brazylijskie,
- Nieoczyszczone ziarno pszenicy,
- Drożdże piwowarskie,
- Suszone śliwki,
- Podroby,
- Cielęcina,
- Warzywa strączkowe,
- Drób,
- Małże,
- Ryby,
- Kasza gryczana,
- Żółtka jaj.