Witaminy.sos.pl

Witamina K - najważniejsze informacje

Witamina K nazywana jest również menadionem, filochinonem lub witaminą K2. Różne formy tego składnika zaliczane są do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Obecność tłuszczy jest konieczna aby była ona wchłaniana. Są to związki wykazujące wysoką wrażliwość na światło. Obróbka cieplna powoduje ich niewielkie straty. Jeśli suplementujemy witaminę K to konieczne jest poinformowanie o tym fakcie lekarza lub stomatologa przed planowanym zabiegiem.

Funkcje witaminy K:

Filochinon odgrywa w ludzkim ustroju niezwykle ważne funkcje. Stanowi to powód, dla którego powinniśmy zadbać o jego właściwe ilości. Lekarze zalecają suplementację tej witaminy u noworodków i niemowląt karmionych piersią. Gdy jedzą już mleko modyfikowane to jest one wzbogacone o ten składnik i nie ma konieczności podawania kapsułek.

  • Oddziałuje na syntezę protrombiny w wątrobie,
  • Wpływa na prawidłową krzepliwość krwi,
  • Jest elementem niezbędnym dla właściwego działania układu krzepnięcia,
  • Przeciwdziała pojawieniu się skazy krwotocznej u noworodków (ich flora jelitowa nie rozpoczęła jeszcze produkcji K2),
  • Ogranicza nadmierne, obfite krwawienia miesiączkowe,
  • Zapobiega występowaniu krwotoków oraz krwawień wewnętrznych,
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego,
  • Hamuje rozwój niektórych rodzajów nowotworów (jajników, piersi, okrężnicy),
  • Odgrywa rolę w gospodarce wapniowej.

Niedobór witaminy K

U dorosłej, zdrowej osoby bardzo rzadko dochodzi do wystąpienia niedoboru tej witaminy. W zrównoważonej diecie jest ona dostarczana do organizmu, a dodatkowo jest syntezowana przez florę bakteryjną w jelicie grubym co pokrywa w całości zapotrzebowanie człowieka.

Awitaminoza czyli brak lub zbyt niski poziom tej witaminy może wystąpić :

  • u chorych na przetokę żółciową,
  • przy występowaniu zaburzeń wchłaniania tłuszczów,
  • niedrożności przewodów żółciowych,
  • torbielowatym zwyrodnieniu trzustki,
  • plamicy krwotocznej,
  • u chorych na hemofilię,
  • niewydolności wątroby,
  • podczas zażywania salicylanów,
  • podczas nadużywania antybiotyków,
  • podczas zażywania kumaryny,
  • podczas zażywania warfaryny,
  • podczas zażywania heparyny.

Niedobór witaminy K w ludzkim organizmie objawia się w następujący sposób:

  • Krwiomocz,
  • Wydłużenie czasu krzepnięcia krwi,
  • Nadmiernie obfite krwawienia miesiączkowe u kobiet,
  • Krwawe wybroczyny,
  • Krwawienia samoistne,
  • Wylewy krwi do różnych narządów wywoływane przez obniżony poziom protrombiny,
  • Zaburzenia wzrostu oraz rozwoju niemowląt,
  • Choroba krwotoczna noworodków – krwawienia z pępowiny i jelit oraz krwawe wymioty,
  • Pogorszona mineralizacja kości,
  • Utrudnione gojenie się ran,
  • wzrost ryzyka wystąpienia nowotworu,
  • zapalenia jelita,
  • biegunki.

Zapotrzebowanie organizmu

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
Niemowlęta 5-10 µg/dobę
1-3 lat 15 µg/dobę
4-6 lat 20 µg/dobę
7-9 lat 25 µg/dobę

Dziewczęta/ kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 40 µg/dobę
13-15 lat 50 µg/dobę
16-18 lat 55 µg/dobę
Dorosła kobieta 55 µg/dobę
Kobieta w ciąży i karmiąca piersią 55 µg/dobę

Chłopcy/ mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 40 µg/dobę
13-15 lat 50 µg/dobę
16-18 lat 65 µg/dobę
Dorosły mężczyzna 65 µg/dobę

Przedawkowanie

Z stosowaniem syntetycznej witaminy K należy uważać i podawać ją pod ścisłą kontrolą lekarza. Nadmiar może powodować nieprzyjemne dolegliwości, zaś stosowanie dawek powyżej 5 mg, może prowadzić do groźnych konsekwencji.

Jakie dolegliwości powoduje hiperwitaminoza związana z filochinonem?

  • Uczucie gorąca,
  • Poty,
  • Zaburzenia funkcji wątroby,
  • Rozpad czerwonych krwinek,
  • Niedokrwistość hemolityczną.

Przekroczenie dawki u niemowląt może spowodować:

  • Uszkodzenie mózgu,
  • Ostrą żółtaczkę.

Źródła w pożywieniu:

  • rzepa,
  • brokuły,
  • szpinak,
  • sałata,
  • ogórek,
  • lucerna,
  • morszczyn,
  • awokado,
  • jajka,
  • ziemniaki,
  • ser,
  • jogurt,
  • olej szafranowy,
  • olej sojowy,
  • jarmuż,
  • brukselka,
  • boćwina,
  • natka pietruszki,
  • kapusta,
  • wątroba wołowa,
  • kalafior,
  • orzechy.

Ciekawostki

Istnieją schorzenia, podczas leczenia których wskazane jest doprowadzenie do rozrzedzenia krwi i obniżenia jej krzepliwości lekarz przepisuje wówczas leki, które działają w sposób przeciwny do witaminy K. Są to takie choroby jak : stan po wszczepieniu protez naczyniowych lub sztucznych zastawek, pacjenci po zawałach serca, choroba wieńcowa.