Witaminy.sos.pl

Kwas foliowy - niezbędne informacje

Kwas foliowy to związek organiczny należący do grupy witamin z grupy B, posiadający kilka nazw. Należą do nich:

  • Witamina B9,
  • Witamina B11,
  • Witamina M,
  • Folacyna,
  • Kwas listny,
  • Kwas foliowy.

Aby określić ten związek można używać każdej z nich. Jest to jedna z witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jej nadmiar jest usuwany przez nerki wraz z moczem. Kwas foliowy jest w znacznym stopniu niszczony przez promienie słoneczne oraz wysoką temperaturę. Te dwa czynniki zmniejszają jego ilość w produktach spożywczych.

Funkcje witaminy B9

  • Reguluje samopoczucie psychiczne,
  • Ma wpływ na wzrost i działanie komórek,
  • Pozytywnie oddziałuje na mózg oraz układ nerwowy,
  • W pozytywny sposób oddziałuje na wagę oraz rozwój noworodków,
  • Usuwa ryzyko uszkodzenia tzw. cewy nerwowej u płodu,
  • Przyczynia się do usprawnienia działania układu pokarmowego,
  • Bierze udział w procesach zachowywania materiału genetycznego, przekazywania cech dziedzicznych w komórkach poprzez regulowanie ich podziałów,
  • Wpływa na sprawne funkcjonowanie jelit, żołądka oraz wątroby,
  • Bierze udział w wytwarzaniu soku żołądkowego,
  • Pobudza procesy wytwarzania czerwonych krwinek,
  • Zapobiega anemii,
  • Jest czynnikiem ochronnym dla organizmu gdyż zapobiega występowaniu nowotworów w szczególności raka macicy.

Niedobór Kwasu Foliowego

Zdarza się stosunkowo rzadko. Witamina ta jest wytwarzana przez florę bakteryjną naszych jelit. Na wystąpienie niedoboru szczególnie narażone są osoby, u których zapotrzebowanie na ten związek jest wyższe. Należą do nich:

  • Kobiety planujące ciąże,
  • Kobiety w ciąży,
  • Palacze,
  • Osoby pijące alkohol,
  • Dziewczynki w okresie dojrzewania,
  • Kobiety, które przyjmują doustną antykoncepcję hormonalną,
  • Kobiety, które często korzystają z solarium,
  • Osoby, które zażywają leki przeciwpadaczkowe,
  • Niemowlęta – przede wszystkim wcześniaki o niskiej masie urodzeniowej,
  • Osoby na ubogiej diecie,
  • Osoby, które cierpią na przewlekłe schorzenia przewodu pokarmowego,
  • Osoby cierpiące z powodu anemii, niedoborów żelaza oraz witaminy C,
  • Osoby starsze – w tej grupie zbyt niski poziom folianów może powodować pojawianie się dysfunkcji umysłowych.

Konsekwencje niedoboru:

  • Kłopoty z pamięcią,
  • Problemy z koncentracją,
  • Stany depresyjne,
  • Uczucie niepokoju, lęku,
  • Przemęczenie,
  • Roztargnienie,
  • Bezsenność,
  • Przesadna drażliwość,
  • W przypadku dzieci i młodzieży może dojść do zahamowania wzrostu,
  • Zatrzymanie procesów wzrostu i odbudowy komórek w organizmie,
  • Biegunka,
  • Niedożywienie,
  • Zmniejszony apetyt,
  • Spadek masy ciała,
  • Zaburzenia trawienia i wchłaniania składników odżywczych,
  • Zmniejszenie ilości czerwonych krwinek,
  • Możliwość wystąpienia rozszczepu kręgosłupa u płodu,
  • Neuropatia,
  • Owrzodzenie języka,
  • Zajady w kącikach ust,
  • Pękanie i łuszczenie się warg,
  • Wady układu nerwowego u płodu,
  • Zaostrzenie objawów niektórych chorób (depresja, schizofrenia).

Zapotrzebowanie

Dzieci

Wiek Zalecana dzienna dawka
0-0,5 roku 35 mg/dobę
0,5-1 rok 70 mg/dobę
1-3 lat 70 mg/dobę
4-6 lat 90 mg/dobę
7-9 lat 105 mg/dobę

Dziewczynki/kobiety

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 190 mg/dobę
13-15 lat 200 mg/dobę
16-18 lat 220 mg/dobę
19-60 lat mała aktywność fizyczna 270 mg/dobę
19-60 lat średnia aktywność fizyczna 290 mg/dobę
19-60 lat wysoka aktywność fizyczna 310 mg/dobę
Kobiety w ciąży 450 mg/dobę
Kobiety karmiące piersią 530 mg/dobę
Kobiety powyżej 60 lat 320 mg/dobę

Chłopcy/ mężczyźni

Wiek Zalecana dzienna dawka
10-12 lat 220 mg/dobę
13-15 lat 220 mg/dobę
19-60 lat niska aktywność fizyczna 280 mg/ dobę
19-60 lat średnia aktywność fizyczna 300 mg/ dobę
19-60 lat wysoka aktywność fizyczna 300 mg/ dobę
Powyżej 60 lat 340 mg/ dobę

Przedawkowanie witaminy B9

Niezwykle trudno do niego doprowadzić gdyż wszelki nadmiar jest usuwany z ustroju wraz z moczem. Jeśli jednak dojdzie do przedawkowania, można spodziewać się następujących objawów:

  • Rozdrażnienie,
  • Bezsenność,
  • Zaburzenia żołądkowo- jelitowe,
  • Depresja,
  • Wystąpienie reakcji alergicznych na skórze (wysypki, swędzenie, zaczerwienienie),
  • Sporadycznie może wystąpić skurcz oskrzeli,
  • Jeśli zbyt wysokie dawki przyjmowane są przez ciężarną wzrasta ryzyko wystąpienia astmy u dziecka,
  • Nudności,
  • Wzdęcia,
  • Utrata łaknienia,
  • Osłabienie działania leków przeciwdrgawkowych.

Źródła kwasu foliowego w pożywieniu:

Pośród najbogatszych naturalnych źródeł kwasu foliowego należy wymienić następujące produkty:

  • Jajka,
  • Truskawki,
  • Jabłka,
  • Banany,
  • Wątróbka wieprzowa, cielęca,
  • Pomidory,
  • Biała kapusta,
  • Groch,
  • Szpinak,
  • Fasola,
  • Buraki,
  • Ziemniaki,
  • Brokuły,
  • Drożdże,
  • Chleb pszenny,
  • Grzyby,
  • Dorsz,
  • Halibut,
  • Sałata,
  • Szparagi,
  • Brukselka,
  • Kalafior,
  • Soja,
  • Soczewica,
  • Słonecznik,
  • Orzechy,
  • Pomarańcze,
  • Awokado.

Ciekawostki

  • Kwas foliowy z pożywienia wchłania się jedynie w około 50%, natomiast syntetyczny niemal w stu.
  • W licznych krajach na świecie (w Polsce nie) wzbogaca się chleb kwasem foliowym.