Inozytol (witamina B8) - najważniejsze informacje
Witamina B8 jest również często nazywa inozytolem. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza że jej nadmiar jest usuwany z naszego ustroju wraz z moczem oraz potem. Jest to związek syntezowany w ludzkim organizmie przez występujące w nim bakterie, do jego wchłaniania dochodzi w jelitach.
Funkcje inozytolu
Pełni wiele kluczowych funkcji, z tego powodu bardzo ważne jest aby zadbać o jego właściwy poziom w naszym ustroju.
- Bierze udział w przenoszeniu impulsów nerwowych,
- Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie oraz innych narządach,
- Działa regulująco na pracę enzymów,
- Ułatwia zasypianie,
- Bierze udział w procesie spermatogenezy,
- Łagodzi lęki oraz napięcie,
- Uczestniczy w przemianie cholesterolu,
- Bierze udział w budowie lipoprotein oraz błony komórkowej,
- Jest zaliczany do najlepszych środków odprężających,
- Wyrównuje poziom cynku oraz miedzi,
- Obniża ciśnienie krwi wywołane przez stres,
- Wzmacnia cebulki włosów,
- Zapobiega łysieniu,
- Przeciwdziała zaparciom,
- Reguluje pracę mięśni,
- Uczestniczy w przemianie glukozy.
Niedobór w organizmie
W wyniku dostarczenia zbyt niskich dawek witaminy B8 do organizmu mogą pojawić się następujące objawy:
- Wypadanie włosów,
- Wysypki skórne,
- Zaparcia,
- Niepokój,
- Stany depresyjne,
- Nagłe zmiany nastroju,
- Podwyższenie poziomu cholesterolu,
- Nadpobudliwość,
- Napady paniki,
- Choroby oczu,
- Nerwica natręctw,
- Egzema,
- Neuropatia cukrzycowa,
- Impotencja, niepłodność u mężczyzn.
Zapotrzebowanie na witaminę B8
Nie zostało określone konkretne zapotrzebowanie na inozytol dla poszczególnych grup wiekowych oraz płci. Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić 400-800 mg. U osób narażonych na sytuacje silnie stresowe zaleca się jej podwyższenie.
Przedawkowanie
Nie zanotowano dotychczas przypadków przedawkowania inozytolu. Ludzki organizm samodzielnie syntezuje tę witaminę i jest do niej niejako przyzwyczajony. Dodatkowo jest ona rozpuszczalna w wodzie i jej nadmiar jest usuwany z ustroju w sposób fizjologiczny.
Źródła występowania
- drożdże piwowarskie,
- kapusta,
- fasola,
- owoce cytrusowe,
- otręby pszenne,
- rodzynki,
- produkty pełnoziarniste,
- wątroba,
- serce,
- móżdżek,
- mleko,
- warzywa,
- orzechy,
- jaja.