Witaminy.sos.pl

Inozytol (witamina B8) - najważniejsze informacje

Witamina B8 jest również często nazywa inozytolem. Należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie, co oznacza że jej nadmiar jest usuwany z naszego ustroju wraz z moczem oraz potem. Jest to związek syntezowany w ludzkim organizmie przez występujące w nim bakterie, do jego wchłaniania dochodzi w jelitach.

Funkcje inozytolu

Pełni wiele kluczowych funkcji, z tego powodu bardzo ważne jest aby zadbać o jego właściwy poziom w naszym ustroju.

  • Bierze udział w przenoszeniu impulsów nerwowych,
  • Zapobiega odkładaniu się tłuszczu w wątrobie oraz innych narządach,
  • Działa regulująco na pracę enzymów,
  • Ułatwia zasypianie,
  • Bierze udział w procesie spermatogenezy,
  • Łagodzi lęki oraz napięcie,
  • Uczestniczy w przemianie cholesterolu,
  • Bierze udział w budowie lipoprotein oraz błony komórkowej,
  • Jest zaliczany do najlepszych środków odprężających,
  • Wyrównuje poziom cynku oraz miedzi,
  • Obniża ciśnienie krwi wywołane przez stres,
  • Wzmacnia cebulki włosów,
  • Zapobiega łysieniu,
  • Przeciwdziała zaparciom,
  • Reguluje pracę mięśni,
  • Uczestniczy w przemianie glukozy.

Niedobór w organizmie

W wyniku dostarczenia zbyt niskich dawek witaminy B8 do organizmu mogą pojawić się następujące objawy:

  • Wypadanie włosów,
  • Wysypki skórne,
  • Zaparcia,
  • Niepokój,
  • Stany depresyjne,
  • Nagłe zmiany nastroju,
  • Podwyższenie poziomu cholesterolu,
  • Nadpobudliwość,
  • Napady paniki,
  • Choroby oczu,
  • Nerwica natręctw,
  • Egzema,
  • Neuropatia cukrzycowa,
  • Impotencja, niepłodność u mężczyzn.

Zapotrzebowanie na witaminę B8

Nie zostało określone konkretne zapotrzebowanie na inozytol dla poszczególnych grup wiekowych oraz płci. Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić 400-800 mg. U osób narażonych na sytuacje silnie stresowe zaleca się jej podwyższenie.

Przedawkowanie

Nie zanotowano dotychczas przypadków przedawkowania inozytolu. Ludzki organizm samodzielnie syntezuje tę witaminę i jest do niej niejako przyzwyczajony. Dodatkowo jest ona rozpuszczalna w wodzie i jej nadmiar jest usuwany z ustroju w sposób fizjologiczny.

Źródła występowania

  • drożdże piwowarskie,
  • kapusta,
  • fasola,
  • owoce cytrusowe,
  • otręby pszenne,
  • rodzynki,
  • produkty pełnoziarniste,
  • wątroba,
  • serce,
  • móżdżek,
  • mleko,
  • warzywa,
  • orzechy,
  • jaja.