Witaminy.sos.pl

Mandarynka - informacje o owocu

Mandarynka to niewielkich rozmiarów owoc cytrusowy, którego zapach wielu z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Występują różne odmiany od bardzo słodkich po bardziej cierpkie. Najchętniej kupujemy je w naszej porze zimowej gdy trwa na nie sezon i możliwe jest nabycie ich w niższej cenie a dodatkowo wykorzystanie zawartych w nich substancji odżywczych.

Witaminy w mandarynkach:

  • A,
  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • PP,
  • B6,
  • B12,
  • C,
  • D,
  • E,
  • Kwas foliowy,
  • Kwas pantotenowy,
  • K.

Minerały w mandarynkach:

  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Potas,
  • Miedź,
  • Fosfor,
  • Cynk,
  • Sód,
  • Selen.

Właściwości zdrowotne:

  • Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby,
  • Zmniejsza ryzyko miażdżycy,
  • Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II,
  • Obniża poziom cukru we krwi,
  • Obniża poziom złego cholesterolu,
  • Leczą zaparcia,
  • Pomagają utrzymać prawidłowy stan dróg moczowych,
  • Wykazują właściwości przeciwgrzybiczne,
  • Łagodzą wzdęcia.