Mandarynka - informacje o owocu
Mandarynka to niewielkich rozmiarów owoc cytrusowy, którego zapach wielu z nas kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Występują różne odmiany od bardzo słodkich po bardziej cierpkie. Najchętniej kupujemy je w naszej porze zimowej gdy trwa na nie sezon i możliwe jest nabycie ich w niższej cenie a dodatkowo wykorzystanie zawartych w nich substancji odżywczych.
Witaminy w mandarynkach:
- A,
- B1,
- B2,
- B3,
- PP,
- B6,
- B12,
- C,
- D,
- E,
- Kwas foliowy,
- Kwas pantotenowy,
- K.
Minerały w mandarynkach:
- Magnez,
- Żelazo,
- Potas,
- Miedź,
- Fosfor,
- Cynk,
- Sód,
- Selen.
Właściwości zdrowotne:
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu wątroby,
- Zmniejsza ryzyko miażdżycy,
- Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II,
- Obniża poziom cukru we krwi,
- Obniża poziom złego cholesterolu,
- Leczą zaparcia,
- Pomagają utrzymać prawidłowy stan dróg moczowych,
- Wykazują właściwości przeciwgrzybiczne,
- Łagodzą wzdęcia.