Jabłko - informacje o owocu
Jabłka są jednymi z popularniejszych owoców w naszym kraju. Każdy z nas chętnie się na nie decyduje z uwagi na wspaniałe walory smakowe, oraz stosunkowo niską cenę w odniesieniu do innych produktów z tego segmentu. Polska jest jednym z czołowych producentów jabłek. Jednak nie każdy zdaje sobie sprawę, że poza pysznym smakiem posiadają one wiele cech, które pozytywnie wpływają na nasze zdrowie.
W każdym jabłku znajduje się duża ilość wody. Jej zawartość określa się na poziomie 83%. Oprócz niej znajdziemy tu również małe ilości białka, błonnik, kwasy organiczne, witaminy, substancje pektynowe oraz składniki mineralne. Zawierają:
- Witaminę C oraz P, które uszczelniają naczynia krwionośne,
- Pektyny wspomagające układ pokarmowy i zapobiegające zaparciom,
- Flawonoidy – mają działanie przeciwzapalne, chronią przed nowotworami i wzmacniają układ odpornościowy, dzięki czemu wzrasta nasza odporność na infekcje,
- Kwas salicylowy – poprawia pracę serca,
- Wapń oraz krzem – składniki niezbędne dla ludzkich włosów oraz paznokci.
Jabłka są uważane za element konieczny naszej diety. Niektóre osoby zalecają nawet ich codzienne spożywanie jako element profilaktyczny przed miażdżycą. Z całą pewnością jednak korzystanie oddziałują na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego oraz odpornościowego.