Witaminy.sos.pl

Jagoda - informacje o owocu

Jagody są niewielkimi owocami leśnymi. Występują niemal w całej Europie, również w Polsce. Ich niesamowite właściwości były wykorzystywane od wieków. Z całą pewnością zbiory tych owoców nie nalezą do najłatwiejszych, gdyż rosną na maleńkich krzaczkach blisko ziemi i dodatkowo same są malutkie. Z tego powodu cena zakupu w sklepie w czasie sezonu również bywa stosunkowo wysoka w porównaniu do innych owoców.

Witaminy w jagodach:

  • A,
  • C,
  • P,
  • PP,
  • Kwas foliowy,
  • B1,
  • B2.

Minerały w jagodach:

  • Fosfor,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Cynk,
  • Mangan,
  • Selen,
  • Miedź.

Właściwości zdrowotne jagód:

  • Zabijają wirusy oraz bakterie,
  • Działają neutralizująco na wolne rodniki,
  • Obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Uczestniczą w produkcji czerwonych krwinek,
  • Zawarte w nich substancje uelastyczniają naczynia krwionośne,
  • Zapobiegają zaćmie, jaskrze,
  • Pozytywnie oddziałują na wzrok,
  • Wspomagają usuwanie toksyn z organizmu, z tego powodu są polecane w rozmaitych zatruciach,
  • Chronią przed wystąpieniem zapaleń układu moczowego,
  • Działają leczniczo na biegunki (konfitury),
  • Łagodzą zaparcia (surowe owoce),
  • Wspomagają prawidłowy rozwój płodu,
  • Przeciwdziałają anemii.