Morele - informacje o owocu
Obecnie uprawie się je w takich krajach jak: Chiny, Włochy, Grecja, Francja, USA, Turcji, Armenii, a także innych krajach w tym w Polsce. Te niewielkie owoce stanowią wspaniale źródło błonnika oraz beta-karotenu. Wykorzystuje się je w rozmaitych formach – mogą to być dżemy, galaretki, desery, i wiele innych. Jednak większość z nas najchętniej chwyci za owoc, umyje i zje surowy.
Witaminy w morelach:
- A,
- B1,
- B2,
- B6,
- PP,
- E,
- C.
Minerały w morelach:
- Fosfor,
- Potas,
- Sód,
- Magnez,
- Wapń,
- Żelazo,
- Jod.
Właściwości zdrowotne:
- Wspomagają profilaktykę nowotworów,
- Wspomagają profilaktykę chorób krążenia,
- Działa obniżająco na ciśnienie krwi,
- Działanie moczopędne,
- Wsparcie w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- Działanie pomagające dojść do siebie po urazach i operacja (dobre w okresie rekonwalescencji),
- Regulują prace nerek,
- Chronią przed osteoporozą,
- Przywracają równowagę kwasowo-zasadową,
- Wpływają na dobry wzrok,
- Wpływają na dobry stan skóry i pomagają zachować jej młody wygląd,
- Zapobiegają anemii.