Witaminy.sos.pl

Morele - informacje o owocu

Obecnie uprawie się je w takich krajach jak: Chiny, Włochy, Grecja, Francja, USA, Turcji, Armenii, a także innych krajach w tym w Polsce. Te niewielkie owoce stanowią wspaniale źródło błonnika oraz beta-karotenu. Wykorzystuje się je w rozmaitych formach – mogą to być dżemy, galaretki, desery, i wiele innych. Jednak większość z nas najchętniej chwyci za owoc, umyje i zje surowy.

Witaminy w morelach:

  • A,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • PP,
  • E,
  • C.

Minerały w morelach:

  • Fosfor,
  • Potas,
  • Sód,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Jod.

Właściwości zdrowotne:

  • Wspomagają profilaktykę nowotworów,
  • Wspomagają profilaktykę chorób krążenia,
  • Działa obniżająco na ciśnienie krwi,
  • Działanie moczopędne,
  • Wsparcie w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
  • Działanie pomagające dojść do siebie po urazach i operacja (dobre w okresie rekonwalescencji),
  • Regulują prace nerek,
  • Chronią przed osteoporozą,
  • Przywracają równowagę kwasowo-zasadową,
  • Wpływają na dobry wzrok,
  • Wpływają na dobry stan skóry i pomagają zachować jej młody wygląd,
  • Zapobiegają anemii.