Witaminy.sos.pl

Awokado - informacje o owocu

Jest owocem hodowanym w Ameryce o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. To wybór dość wysokokaloryczny jednak o dużej wartości prozdrowotnej dla człowieka. Cenne są zawarte w tym produkcie w dużych ilościach tłuszcze jednonienasycone.

Szerokie zastosowanie znalazł nie tylko owoc awokado ale również kora i liście oraz nasiona tej rośliny. Kora oraz liście działają wiatropędnie, pobudzają kobiecą menstruację, w skrajnych przypadkach mogą nawet spowodować aborcję. Wśród ich innych funkcji należy wymienić oddziaływanie na drożność wątroby oraz łagodzenie kaszlu.

Z pestek natomiast przygotowuje się olej. Jego spożycie wykazuje działanie silnie trujące dla zwierząt. Jednak posiada nieocenione właściwości odżywcze dla ludzkiej skóry oraz pozytywnie wpływa na wzrost włosów.

Witaminy w Awokado:

  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B7,
  • A,
  • K,
  • C,
  • E,
  • Kwas pantotenowy.

Minerały w Awokado:

  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor.

Właściwości:

  • Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego,
  • Pozytywnie wpływa na pracę serca,
  • Pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
  • Chroni przed chorobami serca,
  • Ma działanie przeciwutleniające,
  • Chroni przed wylewami krwi do mózgu,
  • Działa łagodząco na stres,
  • Chroni przed nowotworami,
  • Znajduje zastosowanie jako czynnik wspomagający w leczeniu niepłodności u kobiet oraz mężczyzn,
  • Pobudza syntezę kolagenu,
  • Dobroczynnie wpływa na skórę.