Awokado - informacje o owocu
Jest owocem hodowanym w Ameryce o klimacie tropikalnym i subtropikalnym. To wybór dość wysokokaloryczny jednak o dużej wartości prozdrowotnej dla człowieka. Cenne są zawarte w tym produkcie w dużych ilościach tłuszcze jednonienasycone.
Szerokie zastosowanie znalazł nie tylko owoc awokado ale również kora i liście oraz nasiona tej rośliny. Kora oraz liście działają wiatropędnie, pobudzają kobiecą menstruację, w skrajnych przypadkach mogą nawet spowodować aborcję. Wśród ich innych funkcji należy wymienić oddziaływanie na drożność wątroby oraz łagodzenie kaszlu.
Z pestek natomiast przygotowuje się olej. Jego spożycie wykazuje działanie silnie trujące dla zwierząt. Jednak posiada nieocenione właściwości odżywcze dla ludzkiej skóry oraz pozytywnie wpływa na wzrost włosów.
Witaminy w Awokado:
- B1,
- B2,
- B3,
- B7,
- A,
- K,
- C,
- E,
- Kwas pantotenowy.
Minerały w Awokado:
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor.
Właściwości:
- Łagodzi zespół napięcia przedmiesiączkowego,
- Pozytywnie wpływa na pracę serca,
- Pozytywnie wpływa na krążenie krwi,
- Chroni przed chorobami serca,
- Ma działanie przeciwutleniające,
- Chroni przed wylewami krwi do mózgu,
- Działa łagodząco na stres,
- Chroni przed nowotworami,
- Znajduje zastosowanie jako czynnik wspomagający w leczeniu niepłodności u kobiet oraz mężczyzn,
- Pobudza syntezę kolagenu,
- Dobroczynnie wpływa na skórę.