Winogrono - informacje o owocu
Owoce liściowe hodowane w krajach Europejskich, także w Polsce. Istnieje kilka odmian winogron. Różnią się smakiem, kolorem. Niektóre zawierają w swoim wnętrzu pestki, przez co ich jedzenie jest bardziej kłopotliwe. Jednak na rynku znajdziemy również tzw. winogrona rodzynkowe, bezpestkowe.
Witaminy w winogronach:
- Witaminy z grupy B,
- C,
- D,
- E,
- PP.
Minerały w winogronach:
- Wapń,
- Żelazo,
- Potas,
- Bor,
- Miedź,
- Magnez.
Właściwości:
- Mają działanie antyoksydacyjne,
- Zwalczają wolne rodniki,
- Mają właściwości moczopędne,
- Mają właściwości regenerujące,
- Wspierają pracę nerek,
- Wspierają pracę wątroby,
- Działają wspomagająco w leczeniu niestrawności,
- Działają wspomagająco w leczeniu schorzeń skóry,
- Działają wspomagająco w leczeniu kamicy nerkowej,
- Chronią przed niewydolnością naczyń krwionośnych,
- Likwidują obrzęki,
- Stanowią ochronę przed osteoporozą,
- Łagodzą drętwienia i mrowienia nóg.