Malina - informacje o owocu
Bardzo popularne w Polsce owoce sezonowe. Chętnie hodowane nawet na własnych działkach rekreacyjnych czy ogrodniczych. Owoce są słodkie i bardzo soczyste. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, syropów, nalewek czy dżemów, które wspomogą naszą odporność w mroźniejsze dni. Są one również bogatym źródłem błonnika.
Witaminy w malinach:
- C,
- E,
- Kwas foliowy,
- B2,
- Prowitamina A,
- PP.
Minerały oraz kwasy organiczne w malinach:
- Potas,
- Żelazo,
- Miedź,
- Wapń,
- Kwas jabłkowy,
- Kwas salicylowy,
- Kwas elagowy.
Właściwości zdrowotne:
- Wzmacnianie układu odpornościowego,
- Działanie antyoksydacyjne,
- Przeciwdziałanie postawaniu nowotworów,
- Wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn,
- Przeciwdziałanie biegunkom,
- Przeciwdziałanie niestrawności,
- Łagodzenie kaszlu w przebiegu przeziębienia (sok z malin),
- Działa rozgrzewająco,
- Łagodzenie boli porodowych (herbata z malin, zaleca się picie jej przez cały ostatni trymestr ciąży regularnie),
- Zmniejszenie bólów miesiączkowych (herbatka, pita regularnie na kilka dni przed pojawieniem się menstruacji),
- Obniża gorączkę,
- Ma działanie przeciwzapalne.