Witaminy.sos.pl

Malina - informacje o owocu

Bardzo popularne w Polsce owoce sezonowe. Chętnie hodowane nawet na własnych działkach rekreacyjnych czy ogrodniczych. Owoce są słodkie i bardzo soczyste. Wykorzystujemy je do przygotowywania soków, syropów, nalewek czy dżemów, które wspomogą naszą odporność w mroźniejsze dni. Są one również bogatym źródłem błonnika.

Witaminy w malinach:

  • C,
  • E,
  • Kwas foliowy,
  • B2,
  • Prowitamina A,
  • PP.

Minerały oraz kwasy organiczne w malinach:

  • Potas,
  • Żelazo,
  • Miedź,
  • Wapń,
  • Kwas jabłkowy,
  • Kwas salicylowy,
  • Kwas elagowy.

Właściwości zdrowotne:

  • Wzmacnianie układu odpornościowego,
  • Działanie antyoksydacyjne,
  • Przeciwdziałanie postawaniu nowotworów,
  • Wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn,
  • Przeciwdziałanie biegunkom,
  • Przeciwdziałanie niestrawności,
  • Łagodzenie kaszlu w przebiegu przeziębienia (sok z malin),
  • Działa rozgrzewająco,
  • Łagodzenie boli porodowych (herbata z malin, zaleca się picie jej przez cały ostatni trymestr ciąży regularnie),
  • Zmniejszenie bólów miesiączkowych (herbatka, pita regularnie na kilka dni przed pojawieniem się menstruacji),
  • Obniża gorączkę,
  • Ma działanie przeciwzapalne.