Śliwka - informacje o owocu
W Polsce śliwy są dość często występującymi drzewami. Znanych jest wiele gatunków tego owocu i doskonale zdajemy sobie sprawę z tego, ze są one wartościowe dla naszego zdrowia. W zależności od rodzaju mogą różnić się kolorem, wielkością czy smakiem. Każdy znajdzie coś dla siebie. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, a suszone nawet do 7 razy więcej niż świeże.
Witaminy w śliwkach:
- A,
- C,
- E,
- Witaminy z grupy B.
Minerały w śliwkach:
- Wapń,
- Magnez,
- Fosfor,
- Żelazo.
Właściwości:
- Działanie chroniące przed wpływem wolnych rodników,
- Zapobieganie chorobom serca,
- Zapobieganie miażdżycy,
- Leczenie zaparć,
- Spowalnianie starzenia się skóry,
- pomagają koić nerwy,
- poprawiają nastrój,
- mogą powodować biegunki,
- mają działanie wzdymające.