Kiwi - informacje o owocu
Te owoce uprawiane są w zdecydowanie cieplejszym klimacie niż ten panujący w Polsce. Kiwi uprawiane jest w Chinach, Włoszech, Nowej Zelandii oraz Hiszpanii. Posiada on w swoim składzie wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.
Witaminy w kiwi:
- A,
- D,
- E,
- K,
- B1,
- B2,
- B6,
- PP,
- Kwas foliowy,
- Kwas pantotenowy.
Makroelementy:
- Fosfor,
- Magnez,
- Wapń,
- Sód,
- Potas.
Mikroelementy:
- Żelazo,
- Miedź,
- Cynk,
- Selen.
Właściwości zdrowotne kiwi:
- Wpływ na regulację gospodarki wodno-wapniowej w organizmie,
- Pozytywne oddziaływanie na układ krążenia,
- Oddziaływanie na stymulacje układu nerwowego,
- Wzmacniają organizm w stanach ogólnego osłabienia,
- Udział w regulacji procesów trawiennych,
- Stosuje się owoce kiwi wspomagająco w leczeniu gruźlicy oraz uporczywego kaszlu.