Witaminy.sos.pl

Kiwi - informacje o owocu

Te owoce uprawiane są w zdecydowanie cieplejszym klimacie niż ten panujący w Polsce. Kiwi uprawiane jest w Chinach, Włoszech, Nowej Zelandii oraz Hiszpanii. Posiada on w swoim składzie wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na zdrowie człowieka.

Witaminy w kiwi:

  • A,
  • D,
  • E,
  • K,
  • B1,
  • B2,
  • B6,
  • PP,
  • Kwas foliowy,
  • Kwas pantotenowy.

Makroelementy:

  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Sód,
  • Potas.

Mikroelementy:

  • Żelazo,
  • Miedź,
  • Cynk,
  • Selen.

Właściwości zdrowotne kiwi:

  • Wpływ na regulację gospodarki wodno-wapniowej w organizmie,
  • Pozytywne oddziaływanie na układ krążenia,
  • Oddziaływanie na stymulacje układu nerwowego,
  • Wzmacniają organizm w stanach ogólnego osłabienia,
  • Udział w regulacji procesów trawiennych,
  • Stosuje się owoce kiwi wspomagająco w leczeniu gruźlicy oraz uporczywego kaszlu.