Granat - informacje o owocu
Dla wielu z nas wciąż jest to owoc egzotyczny. Nic dziwnego bo występuje w Indiach, na Bliskim Wschodzie i na Wybrzeżach Morza Śródziemnego. W Polsce powszechnie zaczął pojawiać się w sklepach od kilkunastu lat, jednak znany i wykorzystywany w diecie był już nawet 3000 lat p.n.e.
Witaminy które znajdziemy w granacie:
- E,
- C,
- K,
- B1,
- B2,
- B3,
- B4,
- B6,
- B12,
- Kwasu foliowego,
- Kwasu pantotenowego.
Składniki mineralne:
- Żelazo,
- Wapń,
- Magnez,
- Fosfor,
- Sód,
- Potas,
- Cynk,
- Mangan,
- Miedź,
- Selen.
Właściwości granatu:
- Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca,
- Korzystnie wpływa na układ krążenia,
- Ma działanie antybakteryjne,
- Sok z tego owocu obniża ciśnienie skurczowe co znacząco wpływa na spadek ryzyka udaru,
- Spowalnia procesy starzenia się,
- Ma działanie antyoksydacyjne.