Pomarańcze - informacje o owocu
Te owoce w naszym kraju cieszą się wysoką popularnością szczególnie w porze zimowej. Wynika to z faktu, iż w tym okresie są znacznie tańsze niż latem. Oprócz tego oczywiście gdy jest ciepło mamy dostęp do ogromnego wyboru wspaniałych, miejscowych owoców sezonowych. Zaliczane są do groma cytrusów i uważane za bardzo zdrowe.
W składzie pomarańczy znajduje się wiele witamin:
- A,
- C,
- E,
- B1,
- B2,
- B6,
- PP,
- Kwas foliowy,
- Kwas pantotenowy.
Minerały w pomarańczach:
- Potas,
- Fosfor,
- Wapń,
- Magnez,
- Cynk,
- Żelazo,
- Miedź,
- Selen.
Właściwości zdrowotne:
- Łagodzenie wzdęć,
- Stymulowanie układu trawiennego,
- Pomoc w usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii (sok z owocu),
- Działanie uspokajające na palpitacje serca,
- Działanie łagodzące bóle głowy,
- Działanie przeciwgorączkowe,
- Wspomaganie układu odpornościowego,
- Wspomaganie wyleczenia infekcji dróg oddechowych,
- Stymulowanie pracy układu sercowo-naczyniowego,
- Wspomaganie krążenia krwi,
- Działanie antyoksydacyjne,
- Zapobieganie nowotworom,
- Regulacja gospodarki wodnej,
- Obniżanie poziomu cholesterolu.