Witaminy.sos.pl

Mango - informacje o owocu

Mango to owoc pochodzący z Indii oraz Indochin. Ma charakterystyczny wydłużony kształt. Na całej jego długości barwa stopniowo przechodzi z zieleni w różne odcienie żółci, czerwieni, pomarańczy i złota. Skórka jest stosunkowo twarda, więc pomimo iż jest jadalna najczęściej się ją usuwa. Wewnętrzny miąższ ma kolor żółto-pomarańczowy. Owoc ten charakteryzuje się dużą soczystością i silnym aromatem. W jej składzie znajdziemy całe mnóstwo składników odżywczych.

Witaminy w mango:

  • A,
  • C,
  • E,
  • K,
  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B4,
  • B6,
  • B12,
  • Kwas foliowy,
  • Kwas pantotenowy.

Minerały w mango:

  • Żelaza,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Cynk,
  • Potas,
  • Sód,
  • Mangan,
  • Miedź,
  • Selen.

Właściwości:

  • Korzystnie wpływa na zachowanie urody (może być spożywany jak i wykorzystywany w celu przygotowywania kosmetyków pielęgnacyjnych),
  • Korzystnie oddziałuje na pracę serca,
  • Działa stymulująco na układ nerwowy,
  • Działa usprawniająco na pracę wątroby,
  • Ma działanie moczopędne,
  • Ma działanie antyoksydacyjne,
  • Stymuluje system hormonalny,
  • Działa korzystnie na życie seksualne.