Mango - informacje o owocu
Mango to owoc pochodzący z Indii oraz Indochin. Ma charakterystyczny wydłużony kształt. Na całej jego długości barwa stopniowo przechodzi z zieleni w różne odcienie żółci, czerwieni, pomarańczy i złota. Skórka jest stosunkowo twarda, więc pomimo iż jest jadalna najczęściej się ją usuwa. Wewnętrzny miąższ ma kolor żółto-pomarańczowy. Owoc ten charakteryzuje się dużą soczystością i silnym aromatem. W jej składzie znajdziemy całe mnóstwo składników odżywczych.
Witaminy w mango:
- A,
- C,
- E,
- K,
- B1,
- B2,
- B3,
- B4,
- B6,
- B12,
- Kwas foliowy,
- Kwas pantotenowy.
Minerały w mango:
- Żelaza,
- Wapń,
- Fosfor,
- Magnez,
- Cynk,
- Potas,
- Sód,
- Mangan,
- Miedź,
- Selen.
Właściwości:
- Korzystnie wpływa na zachowanie urody (może być spożywany jak i wykorzystywany w celu przygotowywania kosmetyków pielęgnacyjnych),
- Korzystnie oddziałuje na pracę serca,
- Działa stymulująco na układ nerwowy,
- Działa usprawniająco na pracę wątroby,
- Ma działanie moczopędne,
- Ma działanie antyoksydacyjne,
- Stymuluje system hormonalny,
- Działa korzystnie na życie seksualne.