Truskawki - informacje o owocu
Z całą pewnością stanowią jedne z popularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Pierwsze pojawiają się w czerwcu i pozostają mniej więcej do końca lipca. Uwielbiamy zjadać je na surowo, przygotowywać z nich pyszne koktajle, można również zrobić dżemy, upiec ciasto czy wypełnić nimi pierogi. Truskawki mogą silnie uczulać, szczególnie małe dzieci.
Witaminy w truskawkach:
- A,
- C,
- B1,
- B2,
- B3,
- B6,
- PP,
- B12,
- E,
- Kwas foliowy.
Minerały w truskawkach:
- Żelazo,
- Wapń,
- Magnez,
- Potas,
- Fosfor,
- Miedź,
- Sód,
- Selen,
- Mangan,
- Cynk.
Właściwości:
- Wspierają przyswajanie żelaza, które dostarczamy w innych produktach spożywczych,
- Mają działanie odtruwające,
- Maja działanie moczopędne,
- Działają regulacyjnie na wytwarzanie żółci,
- Wspierają funkcjonowanie nerek,
- Wspierają usuwanie kwasu moczowego,
- Wspierają trawienie (głownie białek oraz tłuszczy),
- Obniżają ciśnienie krwi,
- Obniżają poziom złego cholesterolu,
- Neutralizują substancje rakotwórcze,
- Poprawiają nastrój,
- Mają działanie antyoksydacyjne,
- Poprawiają wygląd skóry,
- Wspierają układ nerwowy,
- Wzmacniają włosy.