Witaminy.sos.pl

Truskawki - informacje o owocu

Z całą pewnością stanowią jedne z popularniejszych owoców sezonowych w Polsce. Pierwsze pojawiają się w czerwcu i pozostają mniej więcej do końca lipca. Uwielbiamy zjadać je na surowo, przygotowywać z nich pyszne koktajle, można również zrobić dżemy, upiec ciasto czy wypełnić nimi pierogi. Truskawki mogą silnie uczulać, szczególnie małe dzieci.

Witaminy w truskawkach:

  • A,
  • C,
  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B6,
  • PP,
  • B12,
  • E,
  • Kwas foliowy.

Minerały w truskawkach:

  • Żelazo,
  • Wapń,
  • Magnez,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Miedź,
  • Sód,
  • Selen,
  • Mangan,
  • Cynk.

Właściwości:

  • Wspierają przyswajanie żelaza, które dostarczamy w innych produktach spożywczych,
  • Mają działanie odtruwające,
  • Maja działanie moczopędne,
  • Działają regulacyjnie na wytwarzanie żółci,
  • Wspierają funkcjonowanie nerek,
  • Wspierają usuwanie kwasu moczowego,
  • Wspierają trawienie (głownie białek oraz tłuszczy),
  • Obniżają ciśnienie krwi,
  • Obniżają poziom złego cholesterolu,
  • Neutralizują substancje rakotwórcze,
  • Poprawiają nastrój,
  • Mają działanie antyoksydacyjne,
  • Poprawiają wygląd skóry,
  • Wspierają układ nerwowy,
  • Wzmacniają włosy.