Witaminy.sos.pl

Czereśnie - informacje o owocu

Czereśnie należą do owoców ciężkostrawnych. Jeśli doskwierają nam dolegliwości żołądkowe to powinniśmy spożywać je po wcześniejszym ugotowaniu. Poleca się je jednak chorującym na serce i reumatyzm, ze względu na ich niezastąpione właściwości. Są to owoce sezonowe, pojawiające się w porze letniej. Często hodowane drzewa na ogródkach działkowych.

Witaminy w czereśniach:

  • A,
  • C,
  • Witaminy z grupy B (B1,B2, B5, B6, B12),
  • PP.

Minerały w czereśniach:

  • Wapń,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Sód,
  • Siarka,
  • Chlor,
  • Mangan,
  • Cynk,
  • Miedź,
  • Żelazo,
  • Jod.

Właściwości zdrowotne:

  • Działają neutralizująco na wolne rodniki,
  • Opóźniają starzenie się skóry,
  • Pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii,
  • Pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
  • Zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi,
  • Korzystnie wpływają na nerki,
  • Korzystnie wpływają na układ krążenia,
  • Mają działanie antyoksydacyjne,
  • Poprawiają napięcie i jędrność skóry,
  • Wpływają na produkcję hormonów tarczycy,
  • Wpływa na tworzenie się tkanki kostnej,
  • Wspierają usuwanie nadmiaru soli z organizmu,
  • Pozytywnie wpływają na płód.