Czereśnie - informacje o owocu
Czereśnie należą do owoców ciężkostrawnych. Jeśli doskwierają nam dolegliwości żołądkowe to powinniśmy spożywać je po wcześniejszym ugotowaniu. Poleca się je jednak chorującym na serce i reumatyzm, ze względu na ich niezastąpione właściwości. Są to owoce sezonowe, pojawiające się w porze letniej. Często hodowane drzewa na ogródkach działkowych.
Witaminy w czereśniach:
- A,
- C,
- Witaminy z grupy B (B1,B2, B5, B6, B12),
- PP.
Minerały w czereśniach:
- Wapń,
- Potas,
- Fosfor,
- Magnez,
- Sód,
- Siarka,
- Chlor,
- Mangan,
- Cynk,
- Miedź,
- Żelazo,
- Jod.
Właściwości zdrowotne:
- Działają neutralizująco na wolne rodniki,
- Opóźniają starzenie się skóry,
- Pomagają w usuwaniu z organizmu szkodliwych produktów przemiany materii,
- Pomagają w oczyszczaniu organizmu z toksyn,
- Zmniejszają ilość kwasu moczowego we krwi,
- Korzystnie wpływają na nerki,
- Korzystnie wpływają na układ krążenia,
- Mają działanie antyoksydacyjne,
- Poprawiają napięcie i jędrność skóry,
- Wpływają na produkcję hormonów tarczycy,
- Wpływa na tworzenie się tkanki kostnej,
- Wspierają usuwanie nadmiaru soli z organizmu,
- Pozytywnie wpływają na płód.