Witaminy.sos.pl

Jeżyny - informacje o owocach

Jeżyna owocuje na krzewach, które są niezwykle popularne w całej Europie. Czarne owoce do złudzenia przypominają pyszne czerwone maliny. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zastosowanie znajdują nie tylko one ale również liście i korzenie tych krzewów. Stosuje się je w ziołolecznictwie w postaci naparów.

Witaminy w jeżynach:

  • Prowitamina A,
  • Witaminy z grupy B,
  • Witamina C.

Składniki mineralne w jeżynach:

  • Magnez,
  • Potas,
  • Wapń.

W jeżynach znajdziemy również błonnik oraz antocyjany.

Właściwości:

  • Mają działanie uspokajające,
  • Działają antybakteryjnie,
  • Działają antybiotycznie,
  • Mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
  • Działają łagodząco na wypryski i liszaje,
  • Hamują rozwój nowotworów,
  • Działanie przeciwkaszlowe,
  • Działanie moczopędne,
  • Zapobieganie nieżytom przewodu pokarmowego,
  • Zapobieganie biegunce,
  • Działają wzmacniająco na organizm,
  • Wspomagają leczenie anemii,
  • Wspomagają leczenie bólu gardła, anginy, nieżytów górnych dróg oddechowych,
  • Oczyszczają skórę.