Jeżyny - informacje o owocach
Jeżyna owocuje na krzewach, które są niezwykle popularne w całej Europie. Czarne owoce do złudzenia przypominają pyszne czerwone maliny. Mają wiele właściwości prozdrowotnych. Zastosowanie znajdują nie tylko one ale również liście i korzenie tych krzewów. Stosuje się je w ziołolecznictwie w postaci naparów.
Witaminy w jeżynach:
- Prowitamina A,
- Witaminy z grupy B,
- Witamina C.
Składniki mineralne w jeżynach:
- Magnez,
- Potas,
- Wapń.
W jeżynach znajdziemy również błonnik oraz antocyjany.
Właściwości:
- Mają działanie uspokajające,
- Działają antybakteryjnie,
- Działają antybiotycznie,
- Mają pozytywny wpływ na układ pokarmowy,
- Działają łagodząco na wypryski i liszaje,
- Hamują rozwój nowotworów,
- Działanie przeciwkaszlowe,
- Działanie moczopędne,
- Zapobieganie nieżytom przewodu pokarmowego,
- Zapobieganie biegunce,
- Działają wzmacniająco na organizm,
- Wspomagają leczenie anemii,
- Wspomagają leczenie bólu gardła, anginy, nieżytów górnych dróg oddechowych,
- Oczyszczają skórę.