Witaminy.sos.pl

Porzeczki - informacje o owocu

Bardzo powszechne w Polsce krzewy. Znamy ich kilka odmian – czerwone, białe i czarne. Każde z nich posiadają nieco inną zawartość poszczególnych witamin i minerałów. Jednak nieodmiennie należą do owoców bardzo zdrowych. Można z nich robić rozmaite przetwory jak również dodawać do wypieków lub jeść surowe prosto z krzaka bądź oprószone cukrem.

Witaminy w porzeczkach:

  • C (największe jej bogactwo znajdziemy w czarnych porzeczkach),
  • A,
  • Witaminy z grupy B,
  • E,
  • K,
  • PP,
  • Biotyna,
  • Kwas foliowy.

Minerały w porzeczkach:

  • Żelazo,
  • Potas,
  • Wapń,
  • Fosfor,
  • Mangan,
  • Magnez,
  • Cynk,
  • Bor,
  • Jod,
  • Miedź.

Właściwości:

  • Skórka owoców zawiera cenne substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które są niezwykle pomocne w zwalczaniu bakterii E. coli,
  • Ma również właściwości przeciwzapalne,
  • Wspiera leczenie infekcji gardła,
  • Wykazują działanie napotne,
  • Maja działanie moczopędne,
  • Czerwone porzeczki mogą działać pobudzająco na apetyt oraz działać lekko przeczyszczająco,
  • Działają neutralizująco na wolne rodniki,
  • Stanowią element profilaktyki chorób nowotworowych oraz dotyczących układu krążenia,
  • Uszczelnianie naczyń krwionośnych,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu,
  • Czarna porzeczka może pozytywnie oddziaływać na laktację u kobiet karmiących oraz minimalizować niektóre dolegliwości kobiet ciężarnych,
  • Regulują trawienie i pracę jelit.