Porzeczki - informacje o owocu
Bardzo powszechne w Polsce krzewy. Znamy ich kilka odmian – czerwone, białe i czarne. Każde z nich posiadają nieco inną zawartość poszczególnych witamin i minerałów. Jednak nieodmiennie należą do owoców bardzo zdrowych. Można z nich robić rozmaite przetwory jak również dodawać do wypieków lub jeść surowe prosto z krzaka bądź oprószone cukrem.
Witaminy w porzeczkach:
- C (największe jej bogactwo znajdziemy w czarnych porzeczkach),
- A,
- Witaminy z grupy B,
- E,
- K,
- PP,
- Biotyna,
- Kwas foliowy.
Minerały w porzeczkach:
- Żelazo,
- Potas,
- Wapń,
- Fosfor,
- Mangan,
- Magnez,
- Cynk,
- Bor,
- Jod,
- Miedź.
Właściwości:
- Skórka owoców zawiera cenne substancje o działaniu przeciwbakteryjnym, które są niezwykle pomocne w zwalczaniu bakterii E. coli,
- Ma również właściwości przeciwzapalne,
- Wspiera leczenie infekcji gardła,
- Wykazują działanie napotne,
- Maja działanie moczopędne,
- Czerwone porzeczki mogą działać pobudzająco na apetyt oraz działać lekko przeczyszczająco,
- Działają neutralizująco na wolne rodniki,
- Stanowią element profilaktyki chorób nowotworowych oraz dotyczących układu krążenia,
- Uszczelnianie naczyń krwionośnych,
- Obniżanie poziomu cholesterolu,
- Czarna porzeczka może pozytywnie oddziaływać na laktację u kobiet karmiących oraz minimalizować niektóre dolegliwości kobiet ciężarnych,
- Regulują trawienie i pracę jelit.