Banan - informacje o owocu
Banany zaliczają się do popularniejszych i chętniej wybieranych owoców. Zawierają bardzo wiele substancji i składników prozdrowotnych. Dodatkowo niezwykle rzadko powodują alergie. Z tego powodu należą do jednych z pierwszych pokarmów stałych jakie podawane są niemowlętom.
W bananach znajdziemy bogactwo takich witamin jak:
- C,
- PP,
- B5,
- B6.
- A,
- B1,
- B2,
- B11,
- E,
- K.
Makroelementy:
- Potas,
- Fosfor,
- Magnez,
- Wapń,
- Sód.
Mikroelementy:
- Mangan,
- Żelaza,
- Cynk,
- Fosfor,
- Miedź,
- Selen.
Właściwości:
- Ochrona układu krążenia,
- Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
- Obniżanie poziomu cholesterolu (zawarte w owocach pektyny),
- Zapobieganie miażdżycy (zawarte w owocach pektyny),
- Wspomaganie zdrowego mocnego snu (tryptofan, wpływający na syntezę serotoniny),
- Poprawa pamięci i koncentracji (zawarty w owocach magnez),
- Odkwaszanie organizmu,
- Leczenie biegunek (dojrzałe owoce o ciemniejsze skórce),
- Leczenie zgagi (niedojrzałe owoce o lekko zielonej skórce),
- Zapobieganie wrzodom układu pokarmowego,
- Wzmacnianie organizmu po dużym wysiłku fizycznym,
- Neutralizacja wolnych rodników.