Witaminy.sos.pl

Banan - informacje o owocu

Banany zaliczają się do popularniejszych i chętniej wybieranych owoców. Zawierają bardzo wiele substancji i składników prozdrowotnych. Dodatkowo niezwykle rzadko powodują alergie. Z tego powodu należą do jednych z pierwszych pokarmów stałych jakie podawane są niemowlętom.

W bananach znajdziemy bogactwo takich witamin jak:

  • C,
  • PP,
  • B5,
  • B6.
W mniejszych ilościach zawierają również:
  • A,
  • B1,
  • B2,
  • B11,
  • E,
  • K.

Makroelementy:

  • Potas,
  • Fosfor,
  • Magnez,
  • Wapń,
  • Sód.

Mikroelementy:

  • Mangan,
  • Żelaza,
  • Cynk,
  • Fosfor,
  • Miedź,
  • Selen.

Właściwości:

  • Ochrona układu krążenia,
  • Obniżanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • Obniżanie poziomu cholesterolu (zawarte w owocach pektyny),
  • Zapobieganie miażdżycy (zawarte w owocach pektyny),
  • Wspomaganie zdrowego mocnego snu (tryptofan, wpływający na syntezę serotoniny),
  • Poprawa pamięci i koncentracji (zawarty w owocach magnez),
  • Odkwaszanie organizmu,
  • Leczenie biegunek (dojrzałe owoce o ciemniejsze skórce),
  • Leczenie zgagi (niedojrzałe owoce o lekko zielonej skórce),
  • Zapobieganie wrzodom układu pokarmowego,
  • Wzmacnianie organizmu po dużym wysiłku fizycznym,
  • Neutralizacja wolnych rodników.