Żurawina - informacje o owocu
Żurawina rośnie na terenach bagiennych w Ameryce Południowej, Azji oraz Europie. W Polsce znalazła zastosowanie jako roślina o właściwościach leczniczych. Najchętniej wykorzystywana jest w leczeniu infekcji dróg moczowych. Z tego z pewnością jest najlepiej znana. Jej wysoką zawartość odnajdujemy w rozmaitych suplementach diety. Polecamy jednak również zjadanie surowej lub suszonej jako profilaktykę tych nieprzyjemnych dolegliwości.
Witaminy w żurawinie:
- C,
- B1,
- B2,
- B3,
- B6,
- K.
Minerały w żurawinie:
- Magnez,
- Wapń,
- Żelazo,
- Potas,
- Fosfor,
- Sód,
- Miedź,
- Cynk,
- Selen,
- Mangan.
Właściwości zdrowotne:
- Działanie wspomagające w leczeniu infekcji dróg moczowych,
- Wspomaganie leczenia bakteryjnych infekcji w jamie ustnej,
- Obniża poziom złego cholesterolu na rzecz dobrego,
- Działa stymulująco na gospodarkę lipidową,
- Działanie przeciwgrzybiczne,
- Działanie antyoksydacyjne,
- Ochrona przed chorobami układu immunologicznego,
- Ochrona przed chorobami układu krążenia,
- Ochrona przed nowotworami.