Witaminy.sos.pl

Żurawina - informacje o owocu

Żurawina rośnie na terenach bagiennych w Ameryce Południowej, Azji oraz Europie. W Polsce znalazła zastosowanie jako roślina o właściwościach leczniczych. Najchętniej wykorzystywana jest w leczeniu infekcji dróg moczowych. Z tego z pewnością jest najlepiej znana. Jej wysoką zawartość odnajdujemy w rozmaitych suplementach diety. Polecamy jednak również zjadanie surowej lub suszonej jako profilaktykę tych nieprzyjemnych dolegliwości.

Witaminy w żurawinie:

  • C,
  • B1,
  • B2,
  • B3,
  • B6,
  • K.

Minerały w żurawinie:

  • Magnez,
  • Wapń,
  • Żelazo,
  • Potas,
  • Fosfor,
  • Sód,
  • Miedź,
  • Cynk,
  • Selen,
  • Mangan.

Właściwości zdrowotne:

  • Działanie wspomagające w leczeniu infekcji dróg moczowych,
  • Wspomaganie leczenia bakteryjnych infekcji w jamie ustnej,
  • Obniża poziom złego cholesterolu na rzecz dobrego,
  • Działa stymulująco na gospodarkę lipidową,
  • Działanie przeciwgrzybiczne,
  • Działanie antyoksydacyjne,
  • Ochrona przed chorobami układu immunologicznego,
  • Ochrona przed chorobami układu krążenia,
  • Ochrona przed nowotworami.