Witamina C - niezbędne informacje
Witamina C nazywana jest inaczej kwasem askorbinowym. Stanowi składnik niezbędny do prawidłowego działania organizmów żywych.
Dla człowieka jest witaminą i konieczne jest dostarczanie jej do ustroju łącznie z pożywieniem. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, odczyn jej roztworu ma charakter zasadowy. Stosuje się ją jako dodatek do żywności, gdyż stanowi przeciwutleniacz.
Funkcje w naszym organizmie:
- Odgrywa ważną rolę w syntezie steroidów nadnerczowych,
 - Odgrywa ważne role w przemianach tyrozyny,
 - Oddziałuje na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce,
 - Wpływa na odporność organizmu chroniąc przed wystąpieniem przeziębienia,
 - Nieznacznie wpływa na skrócenie czasu trwania przeziębienia,
 - Bierze udział w przemianach metabolicznych tłuszczów, białek i węglowodanów,
 - Bierze udział w metabolizmie tkanki nerwowej,
 - Bierze udział w procesach syntezy niektórych hormonów , karnityny, hemoglobiny erytrocytów,
 - Działa stymulująco w procesie syntezy kolagenu,
 - Bierze udział w procesach detoksykacyjnych,
 - Zmniejsza uszkodzenia komórek pojawiające się w wyniku starzenia się, chorób serca, nowotworów, reumatoidalnego zapalenia stawów,
 - Powoduje obniżenie ciśnienia krwi zapobiegając tym samym nadciśnieniu,
 - Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory jamy ustnej, żołądka, wątroby, przełyku, odbytnicy, szyjki macicy,
 - Blokuje rozwój zaćmy,
 - Działa regulująco na poziom glukozy we krwi,
 - Zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych,
 - Zmniejsza reakcje alergiczne,
 - Wpływa na płodność u panów,
 - Poprawia przyswajalność żelaza.
 
Niedobór witaminy C
W dzisiejszych czasach awitaminoza wywołana brakiem witaminy C występuje niezwykle rzadko. Wynika to z faktu, iż wiele produktów spożywczych, które jemy na co dzień jest nią wzbogacane, ze względu na nieocenione właściwości przeciwutleniające, wspierające likwidację wolnych rodników. Zbyt niski poziom tego składnika w ustroju powoduje chorobę o nazwie szkorbut, która objawia się poprzez:
- Zanik łaknienia,
 - Ogólne osłabienie,
 - Bóle reumatyczne,
 - Nadmierna senność,
 - Gorsze gojenie się ran,
 - Hiperkeratoza – nadmierne rogowacenie się naskórka, występowanie krwawych wybroczyn na skórze,
 - Bóle kości,
 - Gąbczaste, krwawiące dziąsła,
 - Sucha, łuszcząca się skóra,
 - Skurcze mięśniowe,
 - Zaburzone wzrastanie zębów i wytwarzanie się szkliwa u dzieci,
 - Zapalenie w obrębie jamy ustnej oraz zębodołów, czego konsekwencją może być ruszanie się zębów oraz ich wypadanie.
 
Inne objawy zbyt niskiego poziomu witaminy C:
- Spadek odporności organizmu na zakażenia,
 - Spadek odporności organizmu na przeziębienia,
 - Schorzenia żołądka,
 - Uszkodzenia naczyń krwionośnych,
 - Samoistne krwawienia,
 - Obrzęki kończyn,
 - Spadek wydolności fizycznej,
 - Osteoporoza,
 - Depresja,
 - Nadczynność tarczycy,
 - Anemia,
 - Wtórne infekcje,
 - Zaburzenia neurologiczne,
 - Zapalenie błony śluzowej,
 - Wydłużony czas leczenia przy przeziębieniu.
 
Zapotrzebowanie
Dzieci
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 1-3 lat | 45 mg/dobę | 
| 4-6 lat | 50 mg/dobę | 
| 7-9 lat | 65 mg/dobę | 
Kobiety/ dziewczęta
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 10-12 lat | 70 mg/dobę | 
| 13-15 lat | 70 mg/dobę | 
| 16-18 lat | 70 mg/dobę | 
| 19-60 lat | 70 mg/dobę | 
| Kobieta w ciąży | 80 mg/dobę | 
| Kobieta karmiąca piersią | 100 mg/dobę | 
| Powyżej 60 lat | 60 mg/dobę | 
Mężczyźni/ chłopcy
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 10-12 lat | 70 mg/dobę | 
| 13-15 lat | 70 mg/dobę | 
| 16-18 lat | 70 mg/dobę | 
| 19-60 lat | 70 mg/dobę | 
| 19-60 lat | 70 mg/dobę | 
Przedawkowanie
Hiperwitaminoza osiągnięta w skutek przyjmowania zbyt wysokich dawek kwasu askorbinowego jest przypadkiem niezwykle rzadkim.
Wynika to z faktu iż posiada ona właściwość rozpuszczalności w wodzie, czego wynikiem jest wydalanie jej nadmiaru wraz z moczem oraz potem. Nie zostaje magazynowana w organizmie człowieka.
Witamina C nie jest związkiem toksycznym, jednak jej nadmiar (dawki 2 gramy w ciągu doby) mogą spowodować wystąpienie następujących dolegliwości:
- Nudności,
 - Biegunki,
 - Dolegliwości żołądkowe,
 - Wymioty,
 - Wysypka na skórze,
 - Powstawanie kamieni nerkowych,
 - Spadek wchłaniania oraz aktywności selenu oraz miedzi,
 - Kurcze żołądka,
 - Wzmożone oddawanie moczu,
 - Obniżenie odporności organizmu w momencie gwałtownego odstawienia.
 
Długotrwałe przyjmowanie dużych dawek Witaminy C może w konsekwencji prowadzić do uzależnienia od tego związku.
Kobiety ciężarne nie powinny przyjmować więcej witaminy C niż wynosi zalecana dzienna dawka. Składnik ten może wywoływać negatywne konsekwencje dla płodu. Szkodliwe działanie kwasu askorbinowego na płód człowieka nie zostało potwierdzone w badaniach klinicznych, jednak wykazano jego niewłaściwe działanie w czasie testów przeprowadzanych na zwierzętach.
Stosowanie wysokich dawek witaminy C odradza się osobom:
- Mającym tendencję do powstawania kamieni nerkowych,
 - Chorującym na Talasemię,
 - Chorującym na Hemochromatozę,
 - Chorującym na Niedokrwistość syderoblastyczną.
 
Występowanie
Witaminę C znajdziemy w wielu produktach pochodzenia roślinnego i w nielicznych odzwierzęcych.
Produkty roślinne zawierające witaminę C:
- Acerola,
 - Owoce dzikiej róży,
 - Zielona papryczka chilli,
 - Czarna porzeczka,
 - Zielona natka pietruszki,
 - Papryka,
 - Brukselka,
 - Zielony koperek,
 - Truskawki,
 - Jarmuż,
 - Poziomki,
 - Szpinak,
 - Szczypiorek,
 - Biała porzeczka,
 - Czerwona porzeczka,
 - Kalarepa,
 - Biała kapusta,
 - Czerwona kapusta,
 - Pomarańcze,
 - Kalafior,
 - Cytryna,
 - Maliny,
 - Czosnek,
 - Szczaw,
 - Boćwina,
 - Grapefruit,
 - Agrest,
 - Żurawina,
 - Pomidory,
 - Rzepa,
 - Fasola strączkowa,
 - Jeżyny,
 - Kapusta kiszona,
 - Korzeń pietruszki,
 - Zielony groszek,
 - Czarne jagody,
 - Brzoskwinia,
 - Rzodkiewka,
 - Ziemniaki,
 - Pieczarki,
 - Pory,
 - Maślaki,
 - Buraki,
 - Jabłka,
 - Banany,
 - Wiśnie,
 - Rabarbar,
 - Morele,
 - Cykoria,
 - Rydz mleczaj,
 - Ogórek,
 - Cebula,
 - Seler,
 - Sałata,
 - Śliwki,
 - Winogrona,
 - Czereśnie,
 - Gruszki,
 - Ogórki kiszone,
 - Kurki,
 - Orzechy włoskie,
 - Arbuz,
 - Biała fasola,
 - Marchew,
 - Groch,
 - Orzechy laskowe.
 
Produkty odzwierzęce:
- Wątroba wieprzowa,
 - Wątroba wołowa,
 - Dorsz,
 - Mleko krowie,
 - Pstrąg.
 
Witamina C lewoskrętna
Zdania na temat skrętności witaminy C są podzielone. Znajdziemy wiele reklam, które sugerują nam zakup jedynie tej lewoskrętnej, z uwagi na jej przyswajalność przez organizm. Pojawiają się opinie, że produkty dostępne w aptekach są oszustwem koncernów farmaceutycznych i zawierają jedynie bezwartościową formę witaminy C prawoskrętnej.
Znajdujemy również naukowe publikacje, które mówią, iż te dwie formy kwasu askorbinowego są jedynie lustrzanymi odbiciami tego samego związku i ich właściwości ani trochę się nie różnią.
Z całą pewnością jeśli publikacja naukowa lub „pseudonaukowa” wiąże się na tej samej witrynie internetowej z możliwością zakupu zdaniem artykułu „najlepszej” formy witaminy C powinniśmy się zastanowić: Czy dany tekst nie został napisany jedynie pod kątem sprzedażowym aby nakłonić nas do konkretnego zakupu i generowania zysku. Kwestie te pozostają naszej indywidualnej ocenie.
Naturalna Witamina C
Kwas askorbinowy, jak zauważyć można w powyższym wykazie jest dość powszechny i występuje w wielu produktach pokarmowych. Z tego powodu dostarczenie odpowiedniej jego ilości wraz z pożywieniem nie powinno stanowić dla nikogo z nas większego problemu.
Wybierając odpowiednie warzywa i owoce, możemy w łatwy sposób zapewnić swojemu ustrojowi właściwy poziom tego składnika. Istnieją jednak sytuacje, w których pojawia się zwiększone zapotrzebowanie na Witaminę C. Wówczas wskazana jest dodatkowa suplementacja. Specjaliści polecają preparaty zawierające kwas askorbinowy pochodzący z naturalnych źródeł, który został wyseparowany i zamknięty w formie leku. Zaleca się natomiast unikanie tych zawierających jedynie związki syntetyczne czyli sztucznie wyprodukowane w laboratoriach.
