Kobalt - informacje o mikroelemencie
Kobalt jest jednym z niezbędnych mikroelementów. Mimo, iż ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje jedynie śladowe jego ilości to jego niedobór może być groźny dla zdrowia. Znany jest już od 1735 roku.
Kobalt wchodzi w skład witaminy B12, która bierze udział w przemianach kwasów nukleinowych oraz wytwarzaniu erytrocytów, stąd istotna rola tego pierwiastka w ludzkim organizmie.
Funkcje
W ustroju człowieka kobalt najczęściej stanowi składową witaminy B12 i występuje we wszystkich tkankach. Najwięcej zaś znajdujemy go w nerkach, kościach oraz wątrobie. Jego rola nierozerwalnie łączy się z tymi pełnionymi przez tę witaminę. Wśród najważniejszych funkcji kobaltu wymienia się:
- Uczestnictwo w prawidłowym działaniu układu nerwowego,
- Uczestnictwo w procesie wytwarzania czerwonych krwinek,
- Udział w biosyntezie kwasów nukleinowych.
Niedobór kobaltu
Zbyt niski poziom tego pierwiastka jest bardzo rzadko obserwowany, z uwagi na fakt iż dość powszechnie występuje on w licznych produktach żywieniowych. Specjaliści wskazują na większe zagrożenie pośród osób stosujących diety wegetariańską i wegańską. Wśród objawów niedoboru kobaltu u człowieka wymienia się:
- Zaburzenia krzepliwości krwi,
- Zaburzenia widzenia,
- Halucynacje,
- Zmienne nastroje,
- Anemia (w skrajnych przypadkach anemia złośliwa),
- Dezorientacja,
- Zaburzenia wzrostu,
- Lęki,
- Stany depresyjne,
- Rozdrażnienie,
- Problemy z utrzymaniem równowagi.
Zapotrzebowanie organizmu
Nie zostały określone dokładne normy dotyczące wieku i płci w kwestii spożycia kobaltu. Specjaliści zakładają, że jesteśmy w stanie w łatwy sposób dostarczyć jego odpowiednie ilości z pożywieniem i nie stosuje się jego suplementacji. Niektóre źródła podają zapotrzebowanie na kobalt w granicach 0,05 ppm na dobę.
Przedawkowanie kobaltu
Do stwierdzenia nadmiaru kobaltu w ustroju dochodzi niezwykle rzadko. Stosując jedynie zbilansowaną dietę, bez dodatkowego przyjmowania tego składnika dostarczamy do organizmu jego właściwą ilość i przedawkowanie jest niemal niemożliwe. Jeśli kobalt zostanie podany lub w jakikolwiek sposób dostanie się do ustroju w większych ilościach może to objawiać się w następujący sposób:
- Wzmożona praca tarczycy,
- Wzmożona praca szpiku kostnego,
- Mdłości,
- Niewydolność mięśnia sercowego.
Źródła w pożywieniu
- Mięsa,
- Nerki,
- Wątróbka,
- Ostrygi,
- Mleko,
- Mięczaki,
- Jajka,
- Zielone warzywa,
- Gryka,
- Figi.