Chlor - informacje o makroelemencie
Chlor zaliczany jest do makroelementów. Powszechnie występuje w wielu organizmach żywych, w tym w ciele człowieka. U osoby ważącej około 70 kilogramów znajduje się 95 gram tego pierwiastka. Jego jony zaliczane są do głównych anionów w płynach organizmu.
Funkcje w organizmie
- Wchodzi w skład soku żołądkowego,
 - Wchodzi w skład śliny,
 - Uczestniczy w regulacji równowagi kwasowo-zasadowej,
 - Uczestniczy w regulacji gospodarki wodnej,
 - Wspomaga procesy trawienia,
 - Pomaga zachować gibkość,
 - Pomaga usuwać zbędne produkty przemiany materii z wątroby,
 - Uczestniczy w procesie przenoszenia dwutlenku węgla przez krew,
 - Utrzymuje ciśnienie osmotyczne na bezpiecznym poziomie dla organizmu,
 - Utrzymuje prawidłową gospodarkę elektrolitową,
 - Wpływa na wchłanianie witaminy B12.
 
Niedobór chloru
- Nudności,
 - Wymioty,
 - Zaburzenia pamięci,
 - Wypadanie włosów,
 - Wypadanie zębów,
 - Zaburzenia trawienia wywołane obniżeniem poziomu kwasów żołądkowych,
 - Obrzęk mózgu (skrajne przypadki, długich niedoborów).
 
Zapotrzebowanie
Dzieci
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 0-6 miesięcy | 0,18 g | 
| 6-12 miesięcy | 0,57 g | 
| 1-3 lat | 1,5 g | 
| 4-8 lat | 1,9 g | 
Dziewczęta/ kobiety
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 9-50 lat | 2,3 g | 
| 51-70 lat | 2 g | 
| Powyżej 70 lat | 1,8 g | 
| Kobiety w ciąży | 2,3 g | 
| Kobiety karmiące piersią | 2,3 g | 
Chłopcy/mężczyźni
| Wiek | Zalecana dzienna dawka | 
| 9-50 lat | 2,3 g | 
| 51-70 lat | 2 g | 
| Powyżej 70 lat | 1,8 g | 
Przedawkowanie chloru
Zastosowanie dawki powyżej 15 gram może spowodować wystąpienie skutków ubocznych.
- Silne zagrażające życiu odwodnienie,
 - Biegunka trudna do opanowania,
 - Niewydolność nerek,
 - Nadciśnienie tętnicze.
 
Źródła w pożywieniu
- Wędliny,
 - Sery żółte,
 - Sól,
 - Żywność, której produkcja odbywa się z zastosowaniem soli,
 - Wodorosty,
 - Oliwki,
 - Surowe kozie mleko,
 - Ryby,
 - Kozia serwatka,
 - Zieleniny,
 - Czerwona kapusta,
 - Banany,
 - Brukselka,
 - Czarne jagody,
 - Kukurydza,
 - Marchewka,
 - Kalafior,
 - Ogórki,
 - Drób,
 - Chrzan,
 - Rzeżucha,
 - Owies,
 - Pietruszka,
 - Cebula,
 - Rzodkiewka,
 - Maliny,
 - Słonecznik,
 - Kiszona kapusta,
 - Melony,
 - Pomidory.
 
